Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος Έλληνας φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης - Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου

tags :
Έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος Έλληνας φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης - Συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου
Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων
(upd)Έφυγε από τη ζωή, μόλις στα 58 του χρόνια ο Γιάννης Μπεχράκης, ένας από τους πιο αγαπητούς και βραβευμένους έλληνες φωτογράφους του πρακτορείου Reuters, μετά από μακρά και άνιση μάχη με τον καρκίνο.
Ο Γιάννης εντάχθηκε στο πρακτορείο πριν από 30 και χρόνια, διάστημα στο οποίο βρέθηκε στα πιο ταραχώδη μέρη του πλανήτη για να καλύψει με την κάμερα του τις συρράξεις στο Αφγανιστάν, στην Αφρική, στην Τσετσενία, τον καταστροφικό σεισμό στο Κασμίρ και την εξέγερση στην Αίγυπτο το 2011.
Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της κρίσης των προσφύγων.
Αναφερόμενος στη ματιά και το στιλ της δουλειάς του Μπεχράκη, ο βετεράνος φωτοειδησεογράφος του Reuters, Goran Tomasevic, σχολίασε ότι, πάντα το ζητούμενο για το Γιάννη «ήταν να αφηγηθεί την ιστορία με όσο πιο άρτιο, καλλιτεχνικό τρόπο ήταν δυνατόν.
Δεν θα συναντήσετε κανέναν εξίσου αφοσιωμένο, τόσο εστιασμένο, κάποιον που θα θυσίαζε τα πάντα για να καταγράψει την πιο σημαντική εικόνα».
Ο Γιάννης Μπεχράκης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960 με καθοριστικό για την πορεία της ζωής του την αφοσίωση σε αυτό που έκανε. Ο φίλος και συνάδελφός του Βασίλης Τριανταφύλλου, που συνεργάστηκε μαζί του τριάντα χρόνια, τον περιγράφει ως "θυελλώδη" τύπο, που δεν σταμάταγε να δουλεύει, μέρα-νύχτα, ενίοτε με κίνδυνο ακόμα και για τη ζωή του, για να τραβήξει τη φωτογραφία που ήθελε.
Όταν ο Μπεχράκης δεν ήταν απορροφημένος στη δουλειά του, ήταν θερμός, αστειευόταν, συνάρπαζε τους ανθρώπους γύρω του. Ενίοτε, μπορούσε να είναι παράφορος.
«Ο Γιάννης ήταν από τους καλύτερους φωτοειδησεογράφους της γενιάς του, ήταν παθιασμένος, γεμάτος ζωή, γεμάτος ένταση στη δουλειά του και στη ζωή του», σημείωσε η Ντίνα Κυριακίδου-Κοντίνη, η οποία δουλεύει για το πρακτορείο στις ΗΠΑ.
"Οι φωτογραφίες του είναι εκπληκτικές, ορισμένες είναι έργα τέχνης.Όμως ήταν η βαθιά κατανόηση των θεμάτων αυτή που τον έκανε σπουδαίο φωτοειδησεογράφο."
Αυτό που βρισκόταν πίσω από όλα όσα έκανε ο Μπεχράκης στην επαγγελματική του σταδιοδρομία ήταν η σπάνια αποφασιστικότητά του να αποκαλύψει στον κόσμο τι συνέβαινε στις εμπόλεμες χώρες και στις χώρες σε κρίση.
Πίστευε στη δύναμη της εικόνας, της φωτογραφίας που μπορούσε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου, ακόμη και να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Αυτή η πεποίθησή του τον ώθησε να δημιουργήσει ένα έργο-παρακαταθήκη που θα μείνει στη συλλογική μνήμη για πολλά χρόνια μετά τη φυγή του.
«Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία, ώστε εσείς να αποφασίσετε τι θέλετε να κάνετε», είχε πει συζητώντας για το Πούλιτζερ που πήρε η ομάδα του Reuters που κάλυψε την κρίση των προσφύγων στην Ευρώπη. «Η αποστολή μου είναι να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: «δεν γνώριζα».
Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Ελισάβετ, την κόρη τους Ρεβέκκα και τον γιο του Δημήτρη.
Τη θλίψη τους για την απώλεια του Γ. Μπεχράκη εξέφρασε και ο πολιτικός κόσμος.

Ενωση Φωτορεπόρτερ: Θλίψη και οδύνη

Τη θλίψη και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Μπεχράκη εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας. Ειδικότερα αναφέρει: "Με οδύνη πληροφορηθήκαμε ότι έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος φίλος, συνάδελφος, δάσκαλος, ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης. Τα λόγια είναι φτωχά για να εκφράσουν το μέγεθος της απώλειας για όλους εμάς που τον ζήσαμε από κοντά.
Πάντα παρών στο δρόμο, σε συρράξεις, στο προσφυγικό, πάντα εκεί όπου όλοι οι άλλοι φεύγουν και πάντα με την δικιά του μοναδική και ανεπανάληπτη ματιά.
Εκφράζουμε την απέραντη θλίψη και τα θέρμα μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Φίλε Γιάννη καλό ταξίδι".

Τσίπρας: Ο Γ. Μπεχράκης απαθανάτισε τις πιο δύσκολες και σκληρές στιγμές της προσφυγικής κρίσης

Ο Γ. Μπεχράκης «ήταν ο άνθρωπος που απαθανάτισε τις πιο δύσκολες και σκληρές στιγμές της προσφυγικής κρίσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, στην έναρξη της ομιλίας του στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αφορμή την απώλεια του  πολυβραβευμένου φωτορεπόρτερ, Γιάννη Μπεχράκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ήταν ο άνθρωπος που απαθανάτισε τις πιο δύσκολες και σκληρές στιγμές της προσφυγικής κρίσης, κέρδισε μάλιστα το βραβείο Πούλιτζερ για αυτό.
 «Έδειξε με αυτό τον τρόπο, που απαθανάτισε η φωτογραφική του μηχανή, την σκληρότητα αυτής της κρίσης , αλλά και κινητοποίησε μέσα από τις φωτογραφίες του και ένα κύμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, που έχουμε ανάγκη για να ζεσταίνει τις καρδιές μας και που αποτελεί βασικό στοιχείο των δικών μας αξιών και ιδανικών», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
 «Ας ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμα αυτό μέσα από τη δράση μας και τη δουλειά μας», συμπλήρωσε ο Α. Τσίπρας και κατέληξε λέγοντας «να μην χάνουμε ποτέ τις αξίες, αρχές και ιδανικά μας».

Βούτσης: Έφυγε πρόωρα, αλλά άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πολυβραβευμένου φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης.
Όπως δήλωσε ο κ. Βούτσης «O Γιάννης Μπεχράκης έφυγε πρόωρα, άφησε όμως πίσω του ένα τεράστιο έργο, καλλιτεχνικό και φωτοειδησεογραφικό, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους φωτορεπόρτερ της εποχής μας.
Με τον φακό του κατέγραψε τα συγκλονιστικά γεγονότα που σφράγισαν τον κόσμο μας τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργώντας μέσα από την οικουμενική ματιά του ένα έργο - παρακαταθήκη που αποτυπώνει το ανθρώπινο δράμα αλλά και αναδεικνύει τη δύναμη των πανανθρώπινων αξιών.
Ανάμεσα στις πολλές και εξαιρετικές διακρίσεις, τις οποίες έλαβε, ήταν και το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016 για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης, ως επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Reuters».
Ο κ. Βούτσης υπενθυμίζει ότι η Βουλή των Ελλήνων είχε την τιμή να περιλάβει φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη στην έκθεση ‘‘Δρόμοι επιβίωσης’’, με θέμα τον ξεριζωμό των προσφύγων, που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016, ακολουθώντας στη συνέχεια μια μεγάλη διαδρομή εντός και εκτός της Ελλάδας.
Τέλος, ο κ. Βούτσης εκφράζει στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους του Γιάννη Μπεχράκη τα βαθύτατα συλλυπητήριά του.

Συλλυπητήρια ΣΥΡΙΖΑ

Tη θλίψη για τον θάνατο του Γιάννη Μπεχράκη, ενός από τους σημαντικότερους φωτορεπόρτερ της εποχής μας, εξέφρασε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ «ο Γιάννης Μπεχράκης, με το ιδιαίτερο βλέμμα του, την ικανότητα και το θάρρος του, κάλυψε κορυφαία γεγονότα σε όλο τον κόσμο, από το Αφγανιστάν, την Αφρική, την Τσετσενία, ως τον σεισμό στο Κασμίρ, την «αραβική άνοιξη» στην Αίγυπτο, το προσφυγικό στην Ελλάδα.
Ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Ρόιτερς που έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016, για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης.
Πιστός στη δύναμη της εικόνας, ταγμένος στην υποχρέωση της αποκάλυψης της αλήθειας στον κόσμο, δημιούργησε εικόνες οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα έργα τέχνης, αλλά και μαρτυρίες για τη σύγχρονη ιστορία».
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γ. Μπεχράκη.

Θεοδωράκης: Ηταν από τους σπουδαιότερους φωτογράφους του κόσμου


Κρέτσος: Τεράστια η απώλεια για τον κόσμο της ενημέρωσης

«Η απώλεια για τον κόσμο της ενημέρωσης είναι τεράστια», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λ. Κρέτσος, με αφορμή τον θάνατο του πολυβραβευμένου Έλληνα φωτογράφου του Reuters και νικητή του βραβείου Πούλιτζερ, Γιάννη Μπεχράκη.
«Έχω ψώνιο με την δουλειά μου, έχω ψώνιο με το να πιστεύω ότι αυτό που κάνω έχει ουσία και γι' αυτό έχω ταχθεί, έχω δώσει όλη μου τη ζωή», δήλωνε ο Γ. Μπεχράκης στην εκδήλωση βράβευσής του από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τον Φεβρουάριο του 2016, όπως υπενθυμίζει ο κ. Κρέτσος.
 «Στην εκδήλωση που διοργανώσαμε, ο Γιάννης Μπεχράκης μας τίμησε όχι μόνο με την παρουσίαση του έργου του αλλά και με την φιλία του», δήλωσε ο Λευτέρης Κρέτσος, προσθέτοντας ότι «η απώλεια για τον κόσμο της ενημέρωσης είναι τεράστια.
Λίγοι είναι εκείνοι, κι ακόμα λιγότεροι σήμερα την εποχή της γρήγορης κι εύπεπτης είδησης και των πηχυαίων τίτλων, που εγκαταλείπουν τα πάντα για να αποτυπώσουν την αλήθεια.
Ο Γιάννης Μπεχράκης την υπερασπίστηκε στις τέσσερις γωνιές του κόσμου: στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στο Κασμίρ, στην Αίγυπτο, στην Σιέρρα Λεόνε.
 Και η συμβολή του στο μεταναστευτικό ήταν καθοριστική για να μπορέσει, ένα μέρος έστω, της παγκόσμιας κοινής γνώμης, να έρθει σ' επαφή με το ανθρωπιστικό δράμα και ν' αλλάξει την στάση του».
Ο υφυπουργός και τα στελέχη της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Μπεχράκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης