Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από την χρεοκοπία στην ανάκαμψη – Πως οι οίκοι αξιολόγησης 8/2019 θέτουν την Ελλάδα σε ΒΒ και το 2020 ή 2021 σε investment grade

Από την χρεοκοπία στην ανάκαμψη – Πως οι οίκοι αξιολόγησης 8/2019 θέτουν την Ελλάδα σε ΒΒ και το 2020 ή 2021 σε investment grade
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης έχουν τεράστια σημασία για την οικονομία και τους επενδυτές, τις τράπεζες, τα ομόλογα και το χρηματιστήριο.
Από την καταστροφή στην ανάκαμψη, οι οίκοι αξιολόγησης, Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s και DBRs έστειλαν την Ελλάδα στην κατηγορία default το 2012, από το 2013 έως το 2015 υπήρξε μια περίοδος αναβαθμίσεων, ακολούθησε ένα κύμα υποβαθμίσεων και από το 2017 και εν συνεχεία… η Ελλάδα σταθερά αναβαθμίζεται.
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης έχουν τεράστια σημασία για την οικονομία και τους επενδυτές, τις τράπεζες, τα ομόλογα και το χρηματιστήριο.
Μια χώρα που βρίσκεται σε καθεστώς RD δηλαδή χρεοκοπίας δεν μπορεί να δανειστεί και όσες χώρες κατατάσσονται στα junk bond όπως την τρέχουσα περίοδο η Ελλάδα μπορούν να βγουν στις αγορές αλλά με υψηλό κόστος δανεισμού έναντι άλλων χωρών που έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση.
Για την Ελλάδα το σημείο ορόσημο θα είναι η επιστροφή της σε Baa3 ή ΒΒΒ- δηλαδή στην κατηγορία investment grade είναι η βαθμολογία με βάση την οποία η χώρα αποκτάει βαρύτητα στις αγορές, αξιοπιστία, οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν και γενικώς οι επενδυτές εμπιστεύονται για επενδύσεις.
Από το 2009 που ξεκίνησε η πιστοληπτική κατάρρευση της Ελλάδος έως το 2012 όπου χαρακτηρίστηκε – και μάλιστα δύο φορές – default δηλαδή χρεοκοπία και εν συνεχεία με την σταδιακή αναβάθμιση – με εξαίρεση την πρώτη περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – η Ελλάδα παραμένει ο παρίας της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Όμως είναι αληθές ότι από το 2017 ουσιαστικά και εν συνεχεία η Ελλάδα ακολουθεί μια σταθερά πορεία ανάκαμψης.
Πλέον η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος είναι Β1 με βάση την Moody’s στην ίδια βαθμολογία με την Standard and Poor’s στην κατηγορία Β+ ενώ μόνο η Fitch βαθμολογεί υψηλότερα την Ελλάδα στην κατηγορία ΒΒ-.
Για τον πολύ κόσμο ίσως όλες αυτές οι βαθμολογίες να μην λένε τίποτε.
Θα δώσουμε ορισμένα παραδείγματα τα οποία αποτυπώνουν σε μια πραγματική διάσταση την σημασία μια χώρα να βαθμολογείται με investment grade.
Για να βαθμολογηθεί η Ελλάδα με Baa3 με βάση την Moody’s, ή BBB- με βάση την Fitch ή την Standard and Poor’s δηλαδή βαθμολογία που θεωρείται επενδυτική βαθμίδα και όχι junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια….θα πρέπει να πληρούνται οι εξής παράμετροι
1)Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ να αρχίσει να συγκλίνει προς τον μέσο όρο της Ευρώπης, μέχρι τώρα αυτό δεν έχει συμβεί γιατί το χρέος ως προς το ΑΕΠ ακολουθεί αύξουσα πορεία.
2)Το ΑΕΠ να αρχίσει να αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς άνω του 3%, σενάριο μη ρεαλιστικό με βάση τα τωρινά δεδομένα.
3)Οι τράπεζες να έχουν προχωρήσει σε μια επιθετικού τύπου μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων, μια μείωση κατά 50% των NPEs θα βοηθούσε στην ταχύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα στην Ελλάδα ανέρχονται στο 47% των δανείων έναντι 3,5% που είναι ο πραγματικός μέσος όρος της ευρωζώνης και 2,5% εάν εξαιρεθούν ορισμένες προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Τι σημαίνει όμως η Ελλάδα να διαθέτει βαθμολογία investment grade;

H Ελλάδα θα διαθέτει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade προς το τέλος του 2020 ή μέσα στο 2021.
Όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα θα συμβούν τα εξής
Α)Θα δανείζεται από τις αγορές με επιτόκια πραγματικά χαμηλότερα.
Π.χ. θα δανειστεί με 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,90% ενώ εάν είχε βαθμολογία investment grade το επιτόκιο του 10ετούς θα ήταν στο 2,5%.
Β)Οι τράπεζες θα είχαν πλήρως αυτονομηθεί και θα μπορούσαν να εκδώσουν πάσης φύσεως ομόλογα, θα μπορούσαν να δανείζονται από τις αγορές
Γ)Θα μπορούσαν να βρουν κεφάλαια με πολύ μεγαλύτερη άνεση καθώς η χώρα θα είχε αποκτήσει αξιοπιστία και μαζί και οι τράπεζες.
Δ)Για την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ήταν σε ειδικό καθεστώς αλλά θα αντιμετωπίζονταν όπως οι άλλες τράπεζες.
Ε)Πολλά funds θα μπορούσαν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
Υπάρχουν πολλά funds που δεν επιτρέπεται από το καταστατικό τους να αγοράζουν junk bond ομόλογα σκουπίδια όπως τα pension funds δηλαδή τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές.
Στ) Στο χρηματιστήριο πολλά funds θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και προφανώς το ελληνικό χρηματιστήριο θα ήταν πάνω από τις 1500 μονάδες και οι τράπεζες σε τριπλάσια αξία από τις τρέχουσες τιμές.
Η βαθμολογία της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα είναι επιστροφή στην κανονικότητα…

Οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν να βοηθήσουν Τσίπρα ή Μητσοτάκη;

Πολλοί θα υποστηρίζουν ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν αντιμετωπίζουν μια χώρα με πολιτικά κριτήρια.
Αυτό είναι λάθος, για όσους ξέρουν πως λειτουργούν οι οίκοι αξιολόγησης ενίοτε παίζουν πολιτικά παιχνίδια, ενίοτε εμφανίζονται αυστηροί πιστοληπτικοί – τεχνοκρατικοί οργανισμοί.
Στην πραγματικότητα πάντως οι οίκοι αξιολόγησης με τις αναβαθμίσεις τους βοηθούν και τον Τσίπρα – ο οποίος πέραν της οικονομίας αντιμετώπισε το Μακεδονικό με βάση τα συμφέροντα των ΗΠΑ – αλλά και τον Μητσοτάκη καθώς θα παραλάβει μια οικονομία πιο σταθεροποιημένη και δειλά – δειλά πιο επενδύσιμη.

Toν Αύγουστο 2019 η Ελλάδα θα μπορούσε να βαθμολογηθεί σε ΒΒ

To Καλοκαίρι 2019 η Ελλάδα θα μπορούσε να βαθμολογηθεί σε ΒΒ πιθανότατα από την Fitch
Βέβαια όσοι είναι παρατηρητικοί η Moody’s αναφέρει ότι η βαθμολογία Β1 αντικατοπτρίζει το μέγιστο της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος και θα διατηρηθεί για τα επόμενα χρόνια…τουλάχιστον έως το 2020.
Καλή η αναβάθμιση αλλά η Moody’s στις 23 Αυγούστου 2019…δεν θα κάνει τίποτε άλλο δεν έχει άλλη αναβάθμιση εντός του 2019.

1 Μαρτίου 2019 Moody’s αναβάθμιση - έκπληξη της Ελλάδος από Β3 σε Β1 ή κατά 2 βαθμίδες
26 Απριλίου 2019 Standard and Poor’s
3 Μαΐου 2019 DBRS
2 Αυγούστου 2019 Fitch
23 Αυγούστου 2019 Moody’s
25 Οκτωβρίου 2019 Standard and Poor’s

Η Ελλάδα βαθμολογείται ως εξής
Fitch ΒΒ-
Moody’s Β1
Standard and Poor’s Β+









www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης