Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Η οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού δεν αμφισβητείται

Αχτσιόγλου: Η οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού δεν αμφισβητείται
Mακροπρόθεσμα βιώσιμη η ασφαλιστική μετραρύθμιση, σύμφωνα με την Έ. Αχτσιόγλου 
«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα το 2016 έχει διασφαλίσει σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και ταυτόχρονα έχει φτιάξει ένα σύστημα κοινωνικά αποτελεσματικό» , ανέφερε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, συμμετέχοντας στο 4ο Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Η υπουργός, σε συζήτηση το ασφαλιστικό, τόνισε ότι η οικονομική του βιωσιμότητα δεν αμφισβητείται και ότι γίνεται γενικώς παραδεκτό ότι είναι ένα σύστημα το οποίο έτσι όπως έχει σχεδιαστεί θα μπορέσει να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.
Όπως επεσήμανε «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει καταφέρει να στήσει ένα σύστημα ξανά στα πόδια του, να κάνει μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση και όχι περικοπών, για να μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα που έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και μας δίνει τη δυνατότητα να κλείσουν πληγές του παρελθόντος».
Κατά την ίδια, «έχουμε ένα εξαιρετικά δυσμενές δημογραφικά περιβάλλον.
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση λαμβάνει υπόψη αυτή την αρνητική εξέλιξη.
Διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος με αυτό ως δεδομένο».
Ακόμη, η κ. Αχτσιόγλου έκανε αναφορά στις βασικές αρχές στις οποίες στηρίχθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι λύνει μερικές από τις χρόνιες παθογένειες.
Σημείωσε ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, το 2018 έκλεισε με ένα πλεονάσματα της τάξης του 1 δις. προσθέτοντας πως «όταν το παραλάβαμε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στις αρχές του 2015, ήταν βαθιά ελλειμματικό, με ένα έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ».
Επιπλέον,  υπογράμμισε ότι η αλλαγή αυτή στα οικονομικά του ασφαλιστικού φορέα «έχει βοηθήσει και σε ένα άλλο πεδίο, να μπορούμε σιγά-σιγά να κατευθύνουμε πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό όχι στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά στην πρόνοια, στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης».
Τέλος, σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό, η κ.Αχτσιόγλου την χαρακτήρισε «βαθιά προβληματική», εξηγώντας πως «ο κύριος λόγος είναι γιατί αφήνει ακάλυπτους τους σημερινούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους», ενώ το κόστος μετάβασης είναι τεράστιο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης