Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πονοκέφαλος οι δημοσκοπήσεις για το Μαξίμου - Γρίφος η ημερομηνία των εκλογών

Πονοκέφαλος οι δημοσκοπήσεις για το Μαξίμου - Γρίφος η ημερομηνία των εκλογών
Επιστολή στο ΕΛΚ από Μητσοτάκη να ανασταλεί το κόμμα Ορμπάν
Κι ενώ  οι εκλογικές μηχανές των κομμάτων δουλεύουν στο φουλ ενόψει ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, η ημερομηνία των εθνικών εκλογών παραμένει γρίφος με το Μέγαρο Μαξίμου να παρακολουθεί με ανησυχία τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν παγιοποίηση της διαφοράς υπέρ της ΝΔ.
Το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αποτυπώνεται σταθερά πλέον στις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης και προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse για τον σκάι που είδε το φως της δημοσιότητας πριν από δύο μέρες, προκαλεί πονοκέφαλο για το Μέγαρο Μαξίμου.
Η εν λόγω έρευνα δείχνει ότι το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά αλλά και η παροχολογία δεν απέφεραν πολιτικά οφέλη στον Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως, η κυβέρνηση από την πλευρά της αμφισβητεί την εικόνα που δείχνουν σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες με πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος  μάλιστα να βλέπουν ντέρμπι στις εθνικές κάλπες.
Βέβαια, σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να παίξουν και οι αναποφάσιστοι που αγγίζουν μεγάλο ποσοστό.
Σε κάθε περίπτωση, η πίεση που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τις δημοσκοπήσεις και το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην άποψή του πως οι εθνικές κάλπες θα στηθούν στα τέλη της τετραετίας έχει μετατρέψει τις εκλογές τον Μάιο σε οδηγό επιβίωσης της κυβέρνησης. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται πως μια ήττα μεγάλης κλίμακας θα ήταν μη αναστρέψιμη για το Μαξίμου.
Σε αυτό το πολιτικό σκηνικό, ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε την Παρασκευή πως ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών θα διεξαχθεί μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία νέα εμπλοκή καθώς Κουντουρά και Δανέλλης που προορίζονταν για το ευρωψηφοδέλτιο θα πρέπει υποχρεωτικά να παραιτηθούν από βουλευτές. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεδομένου ότι είναι άγνωστη η ημερομηνία για τις εθνικές εκλογές ενώ οι ευρωεκλογές βρίσκονται στο επίκεντρο των κομματικών επιτελείων.
Ένας νόμος που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2014 απαγορεύει στους εν ενεργεία βουλευτές να αναγορευτούν υποψήφιοι για την ευρωβουλή αν πρώτα δεν έχουν παραιτηθεί από την ελληνική Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι η σίγουρη κατά πολλούς υποψηφιότητα της Έλενας Κουντουρά καίγεται καθώς σε αυτή την περίπτωση, η πλειοψηφία θα έμενε με 150 βουλευτές.
Ανάλογες σκέψεις δεν μπορούν να γίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου ούτε για τον Σπύρο Δανέλλη. Λύση στο πρόβλημα θα έδινε η αλλαγή του νόμου κάτι που δεν θεωρείται πιθανό να συμβεί ή αν και οι εθνικές εκλογές πραγματοποιηθούν μαζί με τις υπόλοιπες στο τέλος της άνοιξης.
Οι ευρωεκλογές πάντως θα αποτελέσουν το βασικό θέμα συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει την Κυριακή και τις εργασίες της θα ανοίξει με την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Επιστολή στο ΕΛΚ από Μητσοτάκη να ανασταλεί το κόμμα Ορμπάν

Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκονται και στο αντίπερα στρατόπεδο, αυτό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ζητά την αποπομπή του Ορμπάν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Μάλιστα τη τη Δευτέρα όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, θα στείλει επιστολή στο ΕΛΚ με την οποία θα ζητά ξεκάθαρα την αναστολή του κόμματος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας,  Βίκτωρα Ορμπάν, από την οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και από τους Δελφούς, ζητά να ανασταλεί η λειτουργία του κόμματος του Ορμπάν μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση της διαφθοράς για τα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και για το κράτος δικαίου καθώς ο Ούγγρος πρωθυπουργός ελέγχει και τη σαρία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Παράλληλα η κίνηση του προέδρου της ΝΔ, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς, είναι ένα σαφές μήνυμα απέναντι στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα προσπαθούσαν να συνδέσουν τον πρόεδρο της ΝΔ με το μεταναστευτικό και τις ακραίες θέσεις που εκφράζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης