Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα – Μεγάλη η σύγκλιση των συμφερόντων μας

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Πυλώνας σταθερότητας η Ελλάδα – Μεγάλη η σύγκλιση των συμφερόντων μας
Η Ελλάδα επέστρεψε υποστήριξε μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Πυλώνα σταθερότητας χαρακτήρισε την Ελλάδα ο πρέσβης των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt κατά τη διάρκεια συζήτησης στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ.
Ο Pyatt έκανε λόγο για μεγάλη σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ την τρέχουσα περίοδο.
«Η σύμπτωση αντιλήψεων και συμφερόντων με την Αθήνα είναι μεγαλύτερη από ό,τι με σχεδόν οποιονδήποτε άλλον εταίρο της Ουάσιγκτον» είπε ο Pyatt τονίζοντας στα μάτια των ΗΠΑ η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μία σύνθετη και γεωστρατηγικά σημαντική περιοχή.
Ο Αμερικάνος πρέσβης τόνισε αρκετές φορές πως «η Ελλάδα επέστρεψε» και ότι έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευρω-ατλαντική πορεία των Βαλκανίων.
Παράλληλα είπε ότι έχει επιστρέψει το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ στις υποθέσεις των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε ότι έχει έλθει η ώρα να αρθεί το «τεχνητό εμπόδιο» που υπήρχε επί χρόνια ανάμεσα στην Ελλάδα και την βόρεια γειτονιά της.
Ο Pyatt εκτίμησε πως αυτό το άνοιγμα θα αποκαταστήσει τον γεω-οικονομικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή, προσθέτοντας πως το ενδιαφέρον αμερικανικών επιχειρήσεων για την περσινή ΔΕΘ δεν θα ήταν τόσο μεγάλο εάν δεν έβλεπαν ακριβώς την περιφερειακή προοπτική.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Αμερικάνος πρέσβης επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την κατασκευή τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου ανοιχτά της πόλης, που θα επιτρέψει την εισαγωγή αμερικανικού LNG.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης