Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Αναβάθμιση αξιολόγησης θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να βγει στις αγορές την επόμενη εβδομάδα

Commerzbank: Αναβάθμιση αξιολόγησης θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να βγει στις αγορές την επόμενη εβδομάδα
Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 3,647%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδα ενός και πλέον έτους
Στα επίπεδα του 3,647% έχει υποχωρήσει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.
Σύμφωνα με το Reuters, αυτή είναι η χαμηλότερη απόδοση σε περίοδο άνω του ενός έτους, σε περίοδο άνω του ενός έτους, πριν την αναθεώρηση της αξιολόγησης από την S&P Global ratings αργότερα.
Μάλιστα, η Commerzbank υποστηρίζει ότι μια αναβάθμιση αξιολόγησης θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να βγει την επόμενη εβδομάδα στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο.
Σημειώνεται ότι σήμερα (1/3/2019) η Moody's αναμένεται να δημοσιοποιήσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Το ενδιαφέρον στην Moody’s αλλά εάν ο νέος νόμος Κατσέλη εγκριθεί από την ΕΚΤ…θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις τις τράπεζες

Ενώ το ενδιαφέρον εύλογα επικεντρώνεται στην Moody’s η οποία την 1η Μαρτίου θα δημοσιοποιήσει την αξιολόγηση της και αναμένεται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από Β3 σε Β2 δηλαδή κατά 1 κλίμακα… ο νόμος Κατσέλη εφόσον εγκριθεί από την ΕΚΤ που σε αυτή την φάση τον έχει απορρίψει…θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις τις ελληνικές τράπεζες.
Έχει μεγάλη σημασία λοιπόν να αρθεί το veto της ΕΚΤ για τον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Ως προς την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, ως γνωστό η Moody’s εφόσον αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β2 από Β3 δηλαδή κατά 1 κλίμακα την 1η Μαρτίου 2019 δεν θα αλλάξει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδος.
Ούτως ή άλλως η αναβάθμιση από την Moody’s θεωρείται non event δηλαδή ουδέτερο πιστοληπτικό γεγονός καθώς ήδη η Ελλάδα βαθμολογείται 2 κλίμακες υψηλότερα από την Fitch σε ΒΒ-
Είναι επίσης γνωστό ότι επενδυτές, ΕΚΤ και πάσης φύσεως θεσμικοί λαμβάνουν πάντα υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία μιας χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.
Η αναβάθμιση από την Moody’s θα αποτελέσει έναυσμα για τους επενδυτές των ομολόγων, καθώς ως γνωστό αποτελεί τον πιο συντηρητικό οίκο αξιολόγησης και οι αναβαθμίσεις της είναι…ιδιαίτερα προσεκτικές.
Έτσι λοιπόν μια αναβάθμιση από την Moody’s μπορεί να είναι non event αλλά θα δώσει έναυσμα στο ελληνικό κράτος να βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 2 δισεκ. στο 3,90% κάτω από 4%.
Εάν η Moody’s δεν αναβαθμίσει την Ελλάδα την 1η Μαρτίου είτε γιατί θα θέλει να δει τις αποφάσεις του Eurogroup στις 11 Μαρτίου για το 1 δισεκ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ANFA (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες) είτε γιατί δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια αναβάθμισης… θα σταθμιστεί από τις αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης