Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθωριάζει το τραπεζικό momentum στο ΧΑ +0,72% στις 712 μον. στόχος 750 μον. διατηρούνται τα short - Βιβλίο προσφορών για το 10ετές 6/3

Ξεθωριάζει το τραπεζικό momentum στο ΧΑ +0,72% στις 712 μον. στόχος 750 μον. διατηρούνται τα short - Βιβλίο προσφορών για το 10ετές 6/3
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στην δημοσίευση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, σήμερα (1/3) το βράδυ
(upd18)Έντονη νευρικότητα καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με εναλλασσόμενα πρόσημα στις τράπεζες και με κινήσεις ενδοσυνεδριακής κατοχύρωσης κερδών μετά το πρόσφατο ράλι, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην δημοσίευση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s, σήμερα (1/3) το βράδυ.
Από την άλλη, την σκυτάλη της ανόδου την πήραν δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως ΕΛΠΕ +3,36%,
ΟΠΑΠ +2,78%, Coca Cola +1,96% ...ενώ με απώλειες -1,79% έκλεισε ο ΟΤΕ
Ωστόσο αν και οι ειδήσεις υποστηρίζουν την διατήρηση του ανοδικού momentum στις τράπεζες, π.χ. η επικείμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου...ωστόσο ήδη η κίνηση της αγοράς αγγίζει τα όρια της υπερβολής και οι 750 μονάδες οριοθετούν το τέλος αυτού του σημαντικού ανοδικού κύματος.

Ειδικότερα οι τράπεζες έκλεισαν με μεικτά πρόσημα και με αυξημένο όγκο συναλλαγών, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε Πειραιώς +3,66% με υψηλό ημέρας +9,76% και χαμηλό -5,85% και ακολούθησε με κέρδη η Alpha Bank  +1,13% με υψηλό ημέρας +4,44%.
Απώλειες -1,26% κατέγραψε η Εθνική με ενδοσυνεδριακά κέρδη +5,41% και με οριακή πτώση έκλεισε η Eurobank -0,30% με υψηλό ημέρας +3,81% με αξιόλογο όγκο καθώς κάλυψε συμπεριλαμβανομένου των πακέτων πάνω από το 50% του συνολικού όγκου συναλλαγών.
Ειδικότερα , μετά τις δημοπρασίες πέρασαν από το ΧΑ δύο μεγάλα πακέτα σε Grivalia και Eurobank συνολικής αξίας 29,6 εκατ. ευρώ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το αμερικάνικο fund RWC Asset Advisors αυξάνει περαιτέρω την επενδυτική του θέση στη Eurobank
Με ισχυρά κέρδη +2821% έκλεισε η Τρ. Αττικής και με όγκο συναλλαγών 2,4 εκατ. τεμάχια.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 712 μονάδες με βασικό στόχο στο ανοδικό σενάριο τις 750 μονάδες.
Στήριξη εμφανίζει στις 660-680 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 625-635 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 720 - 730 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 750 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 548 μονάδες μονάδων με ισχυρή στήριξη στην ζώνη των 450-470 μονάδων και τις πρώτες αντιστάσεις στην ζώνη των 575-585 μονάδων και ακολουθεί ισχυρή αντίσταση στις 625 μονάδες
Σε έκθεσή του, ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor's αναφέρει ότι αν και οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι ελαφρώς βελτιωμένες, η κατάσταση παραμένει αδύναμη ενώ βλέπει για τις ελληνικές τράπεζες, νέες ζημίες 500 με 600 μονάδες βάσης η 8 δισ. ευρώ, λόγω πιστωτικού κινδύνους τους επόμενους 24 με 36 μήνες.
Προθεσμία έως το Eurogroup της 11ης Μαρτίου έχει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει τις εκκρεμότητες για να εγκριθεί η δόση του ενός περίπου δισεκατομμυρίου, από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, όπως προέκυψε από τη σύντομη συνεδρίαση του EuroWorking Group.
Στην περίπτωση που δεν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα, δεν αποκλείεται οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν στο Eurogroup της 5ης Απριλίου 2019, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.
Από την άλλη, νέα έκτακτη τηλεδιάσκεψη θεσμών, κυβέρνησης και τραπεζιτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα (1/3) στις 17:00, για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη, μετά το ηχηρό veto της ΕΚΤ.
Πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 στην κλίμακα Β2 από Β3 θα βοηθήσει το σχέδιο έκδοσης του 10ετούς ομολόγου αλλά ακόμη και χωρίς αναβάθμιση η έκδοση μπορεί να υλοποιηθεί στις 6 Μαρτίου 2019.  
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν σκόπιμο μετά το Eurogroup στις 11 Μαρτίου όπου θα αποσαφηνιστεί το ζήτημα των 970 εκατ κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ANFA να βγει η Ελλάδα στις αγορές…
Από την άλλη, κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες που δημιούργησαν οι ενστάσεις της Κομισιόν υποστηρίζοντας ότι η οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση δεν θα εκληφθεί ως αρνητικό σήμα από τις αγορές.
Όμως φαίνεται ότι η αγορά σε κάποιο βαθμό έχει αυτονομηθεί…δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο αναφοράς  με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. και επιτόκιο 3,90% - 3,95% ενώ οι εκτιμώμενες προσφορές θα μπορούσαν να φθάσουν στα 8 με 10 δισεκ. ευρώ
Σήμερα, βελτίωση καταγράφεται  στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό στο 3,64% και το ιταλικό 10ετές στο 2,75% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 89 μονάδες βάσης.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφονται ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με μέτριες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Grivalia, Aegean, ΕΛΠΕ, Φουρλής, ΟΠΑΠ ενώ πτωτικά έκλεισαν ΟΤΕ, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Μυτιληναίος
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,72% στις 712 μονάδες έχοντας υψηλό στις 719,15 μονάδες και χαμηλό στις 705,20 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 109 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 38,4 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 77 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 66 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες  συναλλαγές αξίας 38,4 εκατ. ευρώ και όγκου 31,78 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η  Eurobak 28,5 εκατ. τεμάχια αξίας 19 εκατ. ευρώ και η Grivalia 1,17 εκατ. τεμάχια αξίας 11,9 εκατ. ευρώ
Η Alpha Bank διακίνησε 600 χιλ. τεμάχια αξίας 760 χιλ. ευρώ και η Εθνική 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,6 εκατ. ευρώ
Ο ΟΤΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 31,11 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 193 ΧΙΛ. τεμάχια αξίας 1,78 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 63 χιλ. τεμάχια αξίας 1,36 εκατ. ευρώ και η Grivalia 79 χιλ. τεμάχια αξίας 813 χιλ. ευρώ..

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζοντας την έντονη ανοδική κίνηση, με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,36% και τον Γενικό Δείκτη +0,38%
Στο πρώτο μισάωρο κορυφώθηκαν οι έντονες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με επίκεντρο Πειραιώς +9,76% και Εθνική +5,41% με τον Τραπεζικό Δείκτη να καταγράφει το υψηλό της ημέρας +4,78% δίνοντας ώθηση και στον Γενικό Δείκτη στο +1,65%
Λίγο μετά τις 12:30,με κινήσεις καταχύρωσης κερδών στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,33% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη στο -0,33%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 548,77 μονάδες με υψηλό ημέρας τις 572,09 μονάδες και χαμηλό τις 538,71 μονάδες

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Η ExxonMobil πρόσθεσε ακόμη μια γιγάντια ανακάλυψη αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μετά την εύρεση δεξαμενής φυσικού αερίου στην ανοιχτή θάλασσα της Κύπρου, και οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας της χώρας οδηγούν το χρηματιστήριο Κύπρου σε ένα μίνι ράλι ανόδου. 
Ο Γενικός Δείκτης στο χρηματιστήριο της Κύπρου έκλεισε με κέρδη +3,12%, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου σημειώνει άλμα 18,41% στα 1,2220 ευρώ.
Αξία μεταξύ 30 - 40 δισ. δολ. υπολογίζεται πως έχει το κοίτασμα που εντόπισαν οι ExxonMobil-Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ και το οικόπεδο του «Γλαύκου», σύμφωνα με τις επίσημες προκαταρκτικές εκτιμήσεις που επικαλείται η εφημερίδα Φιλελεύθερος σε ρεπορτάζ της.

Μετά τη διήμερη επίσκεψη του στη Μόσχα όπου είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Dmitry Medvedev και με τον  υπουργό Εξωτερικών, Sergei Lavrov, ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί σήμερα Παρασκευή 1 Μαρτίου στους Δελφούς.
Για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν μικρότερα πλεονάσματα, δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τον δημοσιογράφο Peter Spiegel
Επίσης δεσμευτηκε ότι θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν μικρότερα πλεονάσματα ενώ άσκησε κριτική  στους Ευρωπαίους εταίρους, σημειώνοντας ότι κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
Η προσοχή της κυβέρνησης πρέπει να επικεντρώνεται απόλυτα στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit που θα εγκρίνει το κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα (28/2/2019) η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, σε επιστολή της προς έναν βουλευτή που νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση υπουργού, επικαλούμενος ανησυχίες για μια καθυστερημένη έξοδο.
«Το Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να ενωθεί και να τιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ψηφίζοντας μια συμφωνία που θα προσφέρει στις επιχειρήσεις και τους πολίτες τη σιγουριά που χρειάζονται και αξίζουν», γράφει η May στην επιστολή της.
«Η προσοχή μας πρέπει να εστιάζει απόλυτα στην επίτευξη μιας συμφωνίας που θα μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου και να επιτρέπει την αποχώρησή μας στις 29 Μαρτίου», προσθέτει η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Την θέση ότι η Νότια Κορέα συνεργαστεί τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου διατύπωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Moon Jae in λίγες ώρες μετά την άκαρπη δεύτερη συνάντηση κορυφής των Donald Trump και Kim Jong Un στο Βιετνάμ.
Τις αιτίες που οδήγησαν σε «ναυάγιο» τη δεύτερη συνάντηση κορυφής παραθέτει Αμερικάνος αξιωματούχος του State Department, ο οποίος υποστηρίζει πως η Β. Κορέα ήθελε την άρση των εις βάρος της κυρώσεων – πλην αυτών που στοχεύουν απευθείας στο πρόγραμμα των όπλων μαζικής καταστροφής - για το μερικό κλείσιμο του πυρηνικού της εργοστασίου Yongbyon.
Την πρόθεσή του να επιστρέψει στη χώρα του, παρά τις απειλές –μεταξύ άλλων και για φυλάκισή του– που δέχεται ο ίδιος αλλά και η οικογένειά του, γνωστοποίησε σήμερα) ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της χώρας, Juan Guaido.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Guaido στην Μπραζίλια, απέκλεισε το ενδεχόμενο διαλόγου με την κυβέρνηση του προέδρου Nicolas Maduro αν δεν συμπεριληφθεί το ζήτημα των εκλογών ενώ τόνισε ότι δεν επιδιώκει απλώς και μόνο «το τέλος του σφετερισμού» της εξουσίας, αλλά και τη μετάβαση στη δημοκρατία.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +1,02%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε ανοδικά +1,80% στις 2.994,01 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο +0,68% στις 28827 μονάδες

Με ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,90%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,60%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο +0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο +0,50%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,30%, ο S&P καταγράφει κέρδη +0,45%, ο Nasdaq κινείται ανοδικά +0,45% ενώ το ETF GREC κινείται ανοδικά στο +1,78% (8,02 δολ.)

Νευρικότητα στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς

Νευρικότητα καταγράφηκε στο τραπεζικό κλάδο με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε τελικά η Πειραιώς και ακολούθησε η Alpha Bank ενώ με απώλειες έκλεισε η Εθνική και με οριακή πτώση η Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,57 ευρώ με πτώση -1,26% με όγκο 9,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,2540 ευρώ με άνοδο +1,13% με όγκο 7,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,94 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2750 ευρώ με άνοδο +3,66% με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 567 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6670 ευρώ με πτώση -0,30% με όγκο 42,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2220 ευρώ με άνοδο +18,41% και κεφαλαιοποίηση 545 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1818 ευρώ με άνοδο +28,21% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 84 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,40 ευρώ με άνοδο +1,13% και κεφαλαιοποίηση 266 εκατ. ευρώ

Με κέρδη οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Grivalia, Aegean, ΕΛΠΕ, Φουρλής, ΟΠΑΠ..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΤΕ, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Μυτιληναίος.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,12 ευρώ με άνοδο +1,96% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,2 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,95 ευρώ με πτώση -1,79% και αποτίμηση 5,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,5780 ευρώ με άνοδο +0,38% και αποτίμηση 366 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,76 ευρώ με άνοδο +1,15% και κεφαλαιοποίηση 408 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,25 ευρώ με άνοδο +2,78% και αποτίμηση 2,95 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,26ευρώ, αμετάβλητος ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,48 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,31 ευρώ με άνοδο +3,36% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,65 ευρώ με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,14 ευρώ με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,36 ευρώ με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 10,18 ευρώ με άνοδο +3,77% και κεφαλαιοποίηση 981 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,89 ευρώ με άνοδο +2,84% και με την κεφαλαιοποίηση στα 253 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,086 ευρώ με άνοδο +2,99% με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,64% και στην Ιταλία 2,75% με διαφορά spread 89 μ.β.

Οριακή βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,65% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,75% οριακά να έχει ανακάμψει.
Τα ελληνικά ομόλογα διακρατούν τα κέρδη τους καθώς στις 5 ή 12 Μαρτίου επίκειται έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο επιτόκιο κάτω από 4% στο 3,90%.  
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%βελτίωση περίπου 100 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 89 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,51 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,40%...
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,45 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,08% με απόδοση αγοράς 2,09% και απόδοση πώλησης 2,07%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,73 μονάδες βάσης και απόδοση 2,22%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 102,93 μονάδες βάσης και απόδοση 2,82% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 100,90 μονάδες βάσης και απόδοση 3,21% που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό  3,25%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 100,78 μονάδες βάσης και απόδοση 3,63% με απόδοση αγοράς 3,64% και απόδοση πώλησης 3,62%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 96,63 μονάδες βάσης και απόδοση 4,23%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 93,65 μονάδες βάσης και απόδοση 4,52%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 93,55 μονάδες βάσης και απόδοση 4,66%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 344 μονάδες βάσης από 354 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 372 μονάδες βάσης από 378 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,72% ή 372 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,75%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,75%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι το Πορτογαλικό 10ετές και το Ιρλανδικό 10ετές σημείωσαν ιστορικά χαμηλά πρόσφατα…
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/3/2019 στο 0,20% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό 0,79% σημειώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 2019. 
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,49% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,43% που  σημειώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,75% με χαμηλό 2,71% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης