Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδος ήταν ιδιαίτερα αρνητική, αλλά η Moody’s θα "κρίνει" εάν 5/3 εκδοθεί 10ετές ομόλογο στο 3,90%

Η δεύτερη αξιολόγηση της Ελλάδος ήταν ιδιαίτερα αρνητική, αλλά η Moody’s θα
Ως γνωστό η Moody’s εφόσον αναβαθμίσει την Ελλάδα - και δεν μεταθέσει την αξιολόγηση - στην κλίμακα Β2 από Β3 δηλαδή κατά 1 κλίμακα την 1η Μαρτίου 2019 δεν θα αλλάξει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδος.
Μπορεί η δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την Commission να ήταν άκρως αρνητική, χειρότερη ακόμη και από τις αρχικές εκτιμήσεις, εκθέτοντας την κυβέρνηση…ωστόσο κατά ένα παράδοξο τρόπο τόσο τα ομόλογα όσο και τα CDS βελτιώνονται.
Προφανώς και η βελτίωση αυτή έχει λογική εξήγηση.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 3,69% και η απόδοση του CDS του ασφαλίστρου ομολόγων έναντι ρίσκου χώρας στις 378 μονάδες βάσης ή 3,78%.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παρά την δυσμενή αξιολόγηση της Ελλάδος με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις και τράπεζες… οι επενδυτές συνεχίζουν να αγοράσουν ελληνικό κίνδυνο μέσω των ομολόγων παρασύροντας ανοδικά και το χρηματιστήριο.
Η βελτίωση στα ομόλογα σχετίζεται με τα σχέδια για έκδοση 10ετούς ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή εάν την Παρασκευή 1η Μαρτίου η Moody’s αναβαθμίσει την Ελλάδα και δεν αναβάλλει την αξιολόγηση της τότε στις 5 Μαρτίου το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 3,90% κάτω από 4%.
Κλειδί για τον χρόνο νέας εξόδου στις αγορές με τον σημαντικότερο τίτλο αναφοράς το 10ετές ομόλογο θα είναι η Moody’s.
Γιατί;
Ως γνωστό η Moody’s εφόσον αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β2 από Β3 δηλαδή κατά 1 κλίμακα την 1η Μαρτίου 2019 δεν θα αλλάξει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδος.
Ούτως ή άλλως η αναβάθμιση από την Moody’s θεωρείται non event δηλαδή ουδέτερο πιστοληπτικό γεγονός καθώς ήδη η Ελλάδα βαθμολογείται 2 κλίμακες υψηλότερα από την Fitch σε ΒΒ-
Είναι επίσης γνωστό ότι επενδυτές, ΕΚΤ και πάσης φύσεως θεσμικοί λαμβάνουν πάντα υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία μιας χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.
Η αναβάθμιση από την Moody’s θα αποτελέσει έναυσμα για τους επενδυτές των ομολόγων, καθώς ως γνωστό αποτελεί τον πιο συντηρητικό οίκο αξιολόγησης και οι αναβαθμίσεις της είναι…ιδιαίτερα προσεκτικές.
Έτσι λοιπόν μια αναβάθμιση από την Moody’s μπορεί να είναι non event αλλά θα δώσει έναυσμα στο ελληνικό κράτος να βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 2 δισεκ. στο 3,90% κάτω από 4%.
Οι προσφορές αναμένονται περί τα 6-8 δισεκ. ευρώ…
Εάν η Moody’s δεν αναβαθμίσει την Ελλάδα την 1η Μαρτίου είτε γιατί θα θέλει να δει τις αποφάσεις του Eurogroup στις 11 Μαρτίου για το 1 δισεκ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ANFA (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες) είτε γιατί δεν θεωρεί ότι η Ελλάδα πληροί τα κριτήρια αναβάθμισης…ο χρόνος εξόδου ίσως μετατεθεί για τις 12 ή 19 Μαρτίου.
Βασικό σενάριο πάντως παραμένει η έξοδος στις 5 Μαρτίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Υποσημείωση

Εάν εκδοθεί ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 3,90% τότε το πιθανότερο σενάριο είναι το 10ετές να υποχωρήσει στην δευτερογενή αγορά στο 3,50% με 3,40% και το CDS επίσης να υποχωρήσει σε παραπλήσια επίπεδα.
Αυτά με την σειρά τους θα παρασύρουν το χρηματιστήριο προς την ζώνη των 750 μονάδων.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης