Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δεύτερη θητεία στην προεδρία της Νιγηρίας για τον Muhammadu Buhari

Δεύτερη θητεία στην προεδρία της Νιγηρίας για τον Muhammadu Buhari
Εκλογές - Νιγηρία: Δεύτερη θητεία στην προεδρία για τον Muhammadu Buhari
Δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Νιγηρίας εξασφάλισε ο πρόεδρος Muhammadu Buhari, σύμφωνα τουλάχιστον με τα αποτελέσματα των εκλογών που είχαν δημοσιοποιηθεί έως αργά το βράδυ της Τρίτης (26/2).
Η Νιγηρία είναι το πολυπληθέστερο κράτος, η μεγαλύτερη οικονομία και η σημαντικότερη πετρελαιοπαραγωγική χώρας της της Αφρικής, επισημαίνεται.
Ο Muhammadu Buhari διέθετε καθαρό προβάδισμα (56% των ψήφων) έναντι του κυριότερου αντιπάλου του Atiku Abubakar (41%) ενώ απέμεναν να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μόνο από μία εκλογική περιφέρεια, την Πολιτεία Ρίβερς.
Κατά τα ως τώρα δεδομένα, ο αρχηγός του κράτους έχει προβάδισμα περίπου 3,9 εκατομμυρίων ψήφων (15,2 εκατ. έναντι 11,3 εκατ. του Atiku Abubakar), που δεν αναμένεται να ανατρέψουν τα αποτελέσματα από την Πολιτεία Ρίβερς όταν ενσωματωθούν.
Η συμμετοχή στη διαδικασία ήταν μάλλον χαμηλή (ανήλθε σε περίπου 33% έναντι 44% το 2015).
Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ένας υποψήφιος έπρεπε να εξασφαλίσει πάνω από 50% του συνόλου των ψήφων και τουλάχιστον το ένα τέταρτο των ψήφων στα δύο τρίτα των 36 Πολιτειών της Νιγηρίας.
Ο 76χρονος ήταν ο υποψήφιος του Κογκρέσου Όλων των Προοδευτικών (All Progressives Congress, APC).
Ο 72χρονος Atiku Abubakar ήταν ο υποψήφιος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (People's Democratic Party, PDP).
«Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτό που επιτεύχθηκε», ανέφερε σε ανάρτηση του ο κ. Muhammadu Buhari, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Νωρίτερα χθες το PDP, το κόμμα του Atiku Abubakar, επιχειρηματία και πρώην αντιπροέδρου, απαίτησε να διακοπεί αμέσως η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από την Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή και να δοθούν στοιχεία στα κόμματα για τη συμμετοχή.
Το κόμμα απορρίπτει τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί ως τώρα, τα χαρακτηρίζει «ανακριβή και απαράδεκτα».
Το κόμμα αυτό και ευρύτερα η αντιπολίτευση καταγγέλλει μαζική νοθεία, ενώ το κυβερνών κόμμα αντιτείνει ότι η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής διότι ηττήθηκε.
Οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης κλιμακώνουν την ένταση, έπειτα από μια προεκλογική διαδικασία και μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκαν από καθυστερήσεις, τεχνικά προβλήματα και βίαια επεισόδια με εκατοντάδες νεκρούς.
Μόνο την ημέρα των εκλογών, σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι.
Ενώ κατά στοιχεία της εταιρείας SBM Intelligence, η προεκλογική βία στη Νιγηρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 233 ανθρώπους από τον Οκτώβριο.
Παρατηρητές της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS), της Αφρικανικής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προέτρεψαν όλα τα κόμματα να περιμένουν να δοθούν στη δημοσιότητα τα επίσημα αποτελέσματα, αργότερα εντός της εβδομάδας, πριν τα αμφισβητήσουν με προσφυγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης