Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Βλέπουμε την πιο στενή συνεργασία στην ιστορία των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ

Pyatt (πρέσβης ΗΠΑ): Βλέπουμε την πιο στενή συνεργασία στην ιστορία των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ
Υπάρχει δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών, προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα η γεωστρατηγική θέση είπε ο Pyatt
Για την πιο στενή συνεργασία στην ιστορία των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ έκανε λόγο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, G. Pyatt κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τη γεωπολιτική αξία της Ελλάδας και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Όπως είπε ο Pyatt, η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ελλάδα έχει ισχυρή διακομματική υποστήριξη από τις ΗΠΑ, ενώ έστειλε το μήνυμα πως ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας και ΗΠΑ έχει αναβαθμίσει και έχει θεσμοποιήσει πλέον τη σχέση των δύο χωρών, παραθέτοντας αποσπάσματα από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo τον Δεκέμβριο στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο.
Συγκεκριμένα, ο κ.Pyatt επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Αμερικάνου ΥΠΕΞ ότι «ο Στρατηγικός Διάλογος ήταν το αποκορύφωμα μιας χρονιάς "ιστορικής προόδου", καθώς οι δύο χώρες μας "έχουν μετατρέψει τις ευκαιρίες σε συγκεκριμένα επιτεύγματα." , ότι "η Ελλάδα υπήρξε κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών" και" τώρα περισσότερο από ποτέ " και ότι "είμαστε στην ευχάριστη θέση να δούμε ότι η Ελλάδα θα αναδειχθεί για άλλη μια φορά ως ηγέτης - ένας πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην τοποθέτηση ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως βασικό παράγοντα στην περιοχή», υποστηρίζοντας πως αυτή η θέση συνοψίζει πως σκέφτεται ο ίδιος τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
«Το κλειδί στη σχέση μας είναι η σύγκλιση στα συμφέροντα ασφάλειας, οι κοινές μας αξίες και οι κοινοί στόχοι για την περιφερειακή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία» είπε ο Pyatt, ο οποίος έκανε λόγο για δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών και ανέφερε πως η γεωστρατηγική θέση αποτελεί προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα.
«Είμαι ενθουσιασμένος για την οικοδόμηση μιας δυναμικής στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και χαίρομαι ότι η Ουάσιγκτον κατανοεί και καταλαβαίνει τον κρίσιμο περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας» σημείωσε ο Αμερικάνος πρέσβης, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην ενέργεια, λέγοντας πως η ιστορική ολοκλήρωση του Δια-αδριατικού αγωγού, η επιτυχημένη επέκταση του τερματικού σταθμού αερίου στη Ρεβυθούσα και η πρόοδος στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), συμβάλλουν στην ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη ως συμβάλλουσα στην ποικιλομορφία των ενεργειακών πηγών και ως κόμβο για την περιοχή αυτή.
Επίσης, ο Pyatt στάθηκε στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αναφέροντας ότι κατά το παρελθόν έτος, έχουμε δει μερικά μεγάλα και νέα αμερικανικά έργα στην τουριστική βιομηχανία μέσω των Avis, Hyatt, Marriott και άλλων και το ναυπηγείο Νεώριο στη Σύρο μέσω της Onex.
«Ακούμε από όλο και περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές ότι ενδιαφέρονται και πάλι για την Ελλάδα» υποστήριξε ο Pyatt, ο οποίος εστίασε ακόμα στη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας πως βλέπουμε την πιο στενή συνεργασία στην ιστορία των διμερών μας σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης