Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε εφαρμογή το σχέδιο να περάσει η ΕΒΖ προσωρινά στην Τράπεζα Πειραιώς - Χρωστάει 174 εκατ

Σε εφαρμογή το σχέδιο να περάσει η ΕΒΖ προσωρινά στην Τράπεζα Πειραιώς - Χρωστάει 174 εκατ
Τα χρέη της εταιρείας προς την Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται σε 174,373 εκατ. ευρώ
Άρον - άρον κλείνει το κεφάλαιο επενδυτές για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Η Τράπεζα Πειραιώς ως ο βασικός πιστωτής της ιστορικής  βιομηχανίας προχωρά στο επόμενο στάδιο που είναι η δημιουργία εταιρείας SPV με την προοπτική να αποκτήσει το σύνολο του ενεργητικό της ΕΒΖ.
Αξιόπιστη ισχυρίζεται ότι έκλεισε ο κύκλος των επενδυτών καθώς οι προτάσεις τους ήταν κατώτερες των αρχικών προσδοκιών ενώ ανέφερε ότι δεν υπήρχαν και οι απαραίτητες  οικονομικές εγγυήσεις.  
Τα χρέη της εταιρείας, με βάση  τα  τελευταία στοιχεία,  προς την Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται σε 174,373 εκατ. ευρώ, στα 30 εκατ. ευρώ προς την PQH, στα 13,793 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ,τα 6,031 εκατ. ευρώ προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, τα 2,322 εκατ. ευρώ προς τη ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ.
Σε ασφαλιστικά ιδρύματα χρωστά 2,030 εκατ. ευρώ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ 1,497 εκατ. ευρώ.
Τα συνολικά χρέη της ΕΒΖ ξεπερνούν τα 230 εκατ. ευρώ
Η ΕΒΖ που ιδρύθηκε το 1960, και είναι ο μοναδικός παραγωγός ζάχαρης στην Ελλάδα.
Η εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα εργοστάσια, στο Πλατύ με επεξεργαστική δυνατότητα 8.000 τόνων τεύτλων ανά ημέρα, στην Ορεστιάδα ζαχαρουργείο που έχει δυναμικότητα κατεργασίας 5.400 τόνων τεύτλων την ημέρα, στις Σέρρες ζαχαρουργείο, το οποίο είναι ανενεργό τα τελευταία χρόνια, κι έχει δυναμικότητα κατεργασίας 5.000 τόνων τεύτλων ημερησίως.
Επίσης διαθέτει μονάδα στη Λάρισα η οποία λειτούργησε ως ζαχαρουργείο τελευταία χρονιά το 2006. Ως αποθηκευτική και συσκευαστική μονάδα ζάχαρης, λειτουργεί μονάδα στην Ξάνθη.
Το μόνιμο απασχολούμενο προσωπικό της ΕΒΖ αγγίζει τα 215 άτομα, ενώ συνολικά ετησίως απασχολεί σε Ελλάδα και Σερβία (μόνιμο και εποχικό προσωπικό) άνω των 790 ατόμων.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει έτοιμο σχέδιο μεταβίβασης του ενεργητικού μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα και των άρθρων 106 β και δ, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία εταιρείας SPV και την ένταξη του ενεργητικού της ΕΒΖ όπως είναι τα εργοστάσια ζάχαρης, ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα ακίνητα, οι μετοχές θυγατρικών, το ενεχυριασμένο απόθεμα, οι διοικητικές άδειες που έχει όπως και τα εμπορικά σήματα.
Με βάση το σχέδιο η Τράπεζα Πειραιώς ανακτά την πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων ενώ δεν θα μεταβιβαστούν οι υποχρεώσεις.
Ακόμη προβλέπει την έναρξη παραγωγής ζάχαρης στην Ελλάδα το 2020 μέσω του εργοστασίου στο Πλατύ με την αξιοποίηση στελεχών των Σερβικών θυγατρικών της.
Η Τράπεζα Πειραιώς δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ διότι η βίαιη πώληση των ακινήτων της εταιρείας δεν θα έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα για την τράπεζα, το οποίο αποτιμάται μόλις σε 8,2 εκατ.  ευρώ.
Με βάση την αποτίμηση της ΕΒΖ στις 31 Οκτωβρίου το σύνολο του ενεργητικού διαμορφώνεται σε 113.366.000 ευρώ με βάση το σχέδιο ανάκτησης σε τιμές αγοράς τα περιουσιακά στοιχεία αποτιμώνται σε 98,2 εκατ. ευρώ.
Στο σενάριο βίαιης ρευστοποίησης των περιουσιακών  στοιχείων  της ΕΒΖ εκτιμάται  ότι θα  εισπραχθούν κεφάλαια ύψους 56,2 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα  Πειραιώς να λαμβάνει τα 8,2 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ενεργητικό της εταιρείας θα μείνει στην ΕΒΖ η οποία θα πτωχεύσει και περιλαμβάνει ενεχυριασμένο απόθεμα στη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.
Τα βήματα διάσωσης της ΕΒΖ προβλέπουν την κατάθεση αίτησης στο άρθρο 106 β και δ τις επόμενες δύο με τρείς εβδομάδες.
Τον Ιούνιο του 2019 αναμένεται η επικύρωση της συμφωνίας  από τις αρμόδιες  Δικαστικές Αρχές.   

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης