Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Βελτίωση στην αγορά ομολόγων, στο 2,80% η απόδοση του 10ετούς - Ανακούφιση από Fitch

Ιταλία: Βελτίωση στην αγορά ομολόγων, στο 2,80% η απόδοση του 10ετούς - Ανακούφιση από Fitch
Σημαντική βελτίωση καταγράφει η αγορά ιταλικών ομολόγων, καθώς η Fitch δεν υποβάθμισε τελικά την Ιταλία
Σημαντική βελτίωση καταγράφει σήμερα (25/2/2019) η αγορά ιταλικών ομολόγων, καθώς η Fitch ανακούφισε τους επενδυτές, απέχοντας τελικά από μια υποβάθμιση της Ιταλίας.
Η Fitch Ratings διατήρησε την Παρασκευή (22/2) σε «ΒΒΒ» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, χωρίς να μεταβάλει τις αρνητικές προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους και την απουσία διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, τη χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, την αναιμική ανάπτυξη και την πολιτική αβεβαιότητα.
Όπως προσθέτει, η αξιολόγηση υποστηρίζεται από μια διαφοροποιημένη οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας, με υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δείκτες διακυβέρνησης και ανθρώπινη ανάπτυξη.
Περί τις 14:00, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει πτώση 5,2 μονάδων βάσης, στο 2,80%, από 2,85% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Το spread με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώνεται στις 269,5 μονάδες, έχοντας «αγγίξει» το 5ετές υψηλό των 340 μονάδων τον περασμένο Οκτώβριο.
Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου καταγράφει πτώση 2,3 μ.β. στο 3,67%, ενώ του 2ετούς σημειώνει βουτιά 8,5 μ.β. στο 0,44%.
Σημειώνεται ότι τα ιταλικά ομόλογα είχαν βρεθεί υπό πίεση την περασμένη εβδομάδα, λόγω ανησυχιών ότι η Fitch θα υποβάθμιζε την αξιολόγηση της Ιταλίας στο «ΒΒΒ-», που θα την έφερνε μόλις μία βαθμίδα πάνω από τον επενδυτικό βαθμό.
Η πρόσφατη διολίσθηση της ιταλικής οικονομίας σε τεχνική ύφεση αύξησε τις ανησυχίες ότι θα μπορούσε να απειληθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η Fitch προβλέπει η αύξηση του ΑΕΠ να διαμορφωθεί σε μόλις 0,3% το 2019, από 0,8% το 2018.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται από 1,9% του ΑΕΠ το 2018 σε 2,3% το 2019 και 2,7% το επόμενο έτος, 10 μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.
Σημαντική άνοδο καταγράφει και το ιταλικό χρηματιστήριο, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να ενισχύεται κατά 0,8% στις 20.423 μονάδες.
Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι ιταλικές τράπεζες, με την Banco Bpm στο +4%, την UBI Banca στο +3%, την Unicredit στο +2,9%, την Intesa Sanpaolo στο +1,5% και την Bper Banca στο +1,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης