Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από τα 2 δισ. NPEs στεγαστικά δάνεια της Eurobank που θα τιτλοποιηθούν το 1 δισ. υπάγεται στην προστασία Α΄ Κατοικίας

tags :
Από τα 2 δισ. NPEs στεγαστικά δάνεια της Eurobank που θα τιτλοποιηθούν το 1 δισ. υπάγεται στην προστασία Α΄ Κατοικίας
Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο συντελεστής συνέπειας θα αυξηθεί οπότε τα funds θα διαχειρίζονται εν δυνάμει εξυπηρετούμενα δάνεια…της Eurobank
Ο νέος νόμος Κατσέλη που ενσωματώνει την ρήτρα προστασίας πρώτης κατοικίας αφορά περίπου 172 με 174 χιλιάδες δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο νέο νόμο.
Ένα ερώτημα που έχει ανακύψει είναι σε ποιο βαθμό μπορεί να επηρεαστεί το σχέδιο της Eurobank να τιτλοποιήσει περίπου 2 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια ή όπως το ονομάζει η τράπεζα πρόγραμμα Pillar.
Όμως το πρόγραμμα Pillar το οποίο μάλλον Μάιο 2019 θα έχει ολοκληρωθεί ήδη περιλαμβάνει 600 εκατ ευρώ στεγαστικά προβληματικά δάνεια από τον πρώτο νόμο Κατσέλη.
Εκτιμάται ότι 300 με 400 εκατ προβληματικά στεγαστικά δάνεια που έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα pillar της Eurobank θα ενταχθούν στον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Άρα πρακτικά από τα 2 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια το 1 δισεκ. υπάγεται σε καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας.
Το βασικό ερώτημα είναι πως θα κερδίσει το fund που θα αναλάβει την τιτλοποίηση των 2 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων της Eurobank;
Όσοι έχουν ενταχθεί είτε στον παλαιό, είτε στον νέο νόμο Κατσέλη θεωρούνται δάνεια υψηλότερης εισπραξιμότητας, έχουν δηλαδή μεγαλύτερες πιθανότητες οι δανειολήπτες να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους.
Μάλιστα ειδικά με τον νέο νόμο που περιλαμβάνει επιδότηση δόσης και χαμηλό επιτόκιο Euribor 3μηνών +2% δηλαδή το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων που θα ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη θα είναι 1,70% (2% + Euribor 3 μηνών στο -0,31%) οι τράπεζες θεωρούν ότι τα ποσοστά συνέπειας θα είναι υψηλά.
Συν τοις άλλοις στις αποτιμήσεις των χαρτοφυλακίων τα funds συμπεριλαμβάνουν ότι από τα 2 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια του pillar της Eurobank το 1 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια φέρει προστασία πρώτης κατοικίας.
Για το fund που θα πλειοδοτήσει στην τιτλοποίηση της Eurobank προκύπτουν οφέλη οπότε δεν λειτουργεί ως αντικίνητρο.
Να σημειωθεί ότι η επιδότηση από το κράτος θα είναι για 25 χρόνια και εάν ειδικά το πρώτο διάστημα δανειολήπτης κάνει χρήση του διαδόχου νόμου, πάρει την επιδότηση για 5-6 μήνες και εν συνεχεία πάψει να πληρώνει… τότε το κράτος θα απαιτήσει να επιστρέψει πίσω όλη την επιδότηση που έχει λάβει.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο συντελεστής συνέπειας θα αυξηθεί οπότε τα funds θα διαχειρίζονται εν δυνάμει εξυπηρετούμενα δάνεια…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης