Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ιδιωτικοποιήσεις, NPEs …μειώνουν την βαθμολογία της Ελλάδος στην δεύτερη αξιολόγηση 27/2 αλλά δεν ακυρώνουν την έκδοση 10ετούς ομολόγου

Ιδιωτικοποιήσεις, NPEs …μειώνουν την βαθμολογία της Ελλάδος στην δεύτερη αξιολόγηση 27/2 αλλά δεν ακυρώνουν την έκδοση 10ετούς ομολόγου
Ορισμένα funds προβλέπουν ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα υποχωρήσει στο 3,30% με 3,40% σε βάθος χρόνου από 3,80% που είναι την τρέχουσα περίοδο.
Η προηγούμενη αξιολόγηση στις 21 Νοεμβρίου 2018 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν θετικότερη έναντι αυτής που θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2019…
Με βάση κυβερνητικές πηγές οι δανειστές θέτουν πολλούς αστερίσκους σε βασικά θέματα όπως ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια και καθυστερήσεις εξυγίανσης των τραπεζών.
Η γενική αίσθηση είναι ότι η βαθμολογία της Ελλάδος στην δεύτερη αξιολόγηση θα είναι χειρότερη έναντι της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Οι τράπεζες θα αποτελούν κεντρικό ζήτημα της αξιολόγησης ειδικά στο σκέλος της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και μείωσης των προβληματικών ανοιγμάτων.
Να σημειωθεί ότι τα NPEs ανέρχονται σε 83 δισεκ. ή 47,7% στο σύνολο των δανείων όταν στην Ευρώπη και στις υγιείς τράπεζες ο αντίστοιχος συντελεστής είναι 2,5%.
Στην έκθεση αξιολόγησης θα διατυπώνεται και γνώμη για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη αλλά και για τις δύο λύσεις που προκρίνονται για τα NPEs το APS ή Ιταλικό μοντέλο με παροχή εγγυήσεων στα τραπεζικά ομόλογα ή την πρόταση της ΤτΕ με μεταφορά DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης σε εταιρία ειδικού σκοπού SPV.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη ή νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για τις λύσεις για τα προβληματικά ανοίγματα των τραπεζών…οι δανειστές στην έκθεση αξιολόγησης θα διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορούν τα σχέδια αυτά να υλοποιηθούν και να αποδώσουν.
Ειδικά για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη οι ενστάσεις ακόμη παραμένουν πολλές…
Το βασικό ζήτημα είναι εάν η μέτρια αξιολόγηση της Ελλάδος στις 27 Φεβρουαρίου επιδράσει τόσο στα σχέδια της Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα και εάν επηρεάσει τα σχέδια για έκδοση 10ετούς ομολόγου ύψους 2 δισεκ. και με επιτόκιο οριακά κάτω από 4% στο 2,95%.
Η έκθεση της Moody’s την 1η Μαρτίου ημέρα Παρασκευή ίσως επηρεαστεί από την δεύτερη αξιολόγηση.
Αναμενόταν αναβάθμιση της Ελλάδος κατά 1 κλίμακα σε Β2 από Β3 και θετικές προοπτικές ωστόσο η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 27 Φεβρουαρίου από τους δανειστές ίσως επιδράσει.
Ωστόσο η έκδοση 10ετούς ομολόγου στις 5 Μαρτίου ή 12 Μαρτίου θα επηρεαστεί κυρίως από την έγκριση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι Κεντρικές Τράπεζες και η ΕΚΤ ANFA ύψους 750 εκατ.
Εάν δηλαδή εγκριθεί η διανομή τους στην Ελλάδα στο Eurogroup 11 Μαρτίου στις 12 Μαρτίου θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 2 δισεκ. αντί 3 δισεκ.
Η γενική εντύπωση πάντως που υπάρχει σε επενδυτικούς κύκλους είναι ότι το περιθώριο κέρδους στα ελληνικά ομόλογα θα μειώνεται και ειδικά όσο πλησιάζουν οι εκλογές και η διακυβέρνηση της ΝΔ.
Τι σημαίνει αυτό ότι θα υποχωρούν οι αποδόσεις και θα αυξάνονται οι τιμές στα ομόλογα, το κράτος θα δανείζεται φθηνότερα και οι επενδυτές θα καρπούνται μικρότερες αποδόσεις.
Ορισμένα funds προβλέπουν ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα υποχωρήσει στο 3,30% με 3,40% σε βάθος χρόνου από 3,80% που είναι την τρέχουσα περίοδο.
Το Ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 2,87% ήδη η διαφορά spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 93 μονάδες βάσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης