Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Νίκη Sanchez με 27,3% αλλά χωρίς πλειοψηφία βλέπουν οι δημοσκοπήσεις στις εκλογές στις 28/4 στην Ισπανία

El Mundo: Νίκη Sanchez με 27,3% αλλά χωρίς πλειοψηφία βλέπουν οι δημοσκοπήσεις στις εκλογές στις 28/4 στην Ισπανία
Αντίθετα τα δεξιά κόμματα PP, Ciudadanos και Vox παρότι διαθέτουν μικρότερα ποσοστά οδεύουν προς εξασφάλιση πλειοψηφίας και το σχηματιμσό κυβέρνησης 
Νίκη αλλά χωρίς την απαιτούμενη πλειοψηφία προβλέπει για τους Ισπανούς Σοσιαλιστές (PSOE) του Pedro Sanchez, δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τη Sigma Dos και δημοσιεύει η ισπανική εφημερίδα El Mundo.
Αντίθετα, τα δεξιά κόμματα, PP, Ciudadanos και Vox παρότι διαθέτουν μικρότερα ποσοστά οδεύουν προς εξασφάλιση πλειοψηφίας στις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στην Ισπανία στις 28 Απριλίου, εάν φυσικά συνεργαστούν.
Είναι η πρώτη φορά που δημοσκόπηση καταγράφει τέτοια τάση, μετά την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Τα τρία δεξιά κόμματα της Ισπανίας φέρονται να κερδίζουν από 169 ως και 179 έδρες από τις 350 της ισπανικής εθνικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με την El Mundo.
Το PSOE του Sanchez αναμένεται να αναδειχθεί πρώτο κόμμα με 27,3% και 110-114 έδρες γεγονός που δεν τουςεξασφαλίζει την πλειοψηφία.
Από την άλλη πλευρά, το Λαϊκό Κόμμα (PP) με 19,1% και 71-75 έδρες, το κεντροδεξιό Ciudadanos με 16% και 54-58 έδρες και το ακροδεξιό Vox με 13,3% και 44-46 έδρες, θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Η συμμαχία της ριζοσπαστικής αριστεράς UP (γύρω από το Podemos) προβλέπεται να λάβει 14,4% και 37-39 έδρες, σύμφωνα με την δημοσκόπηση.
To Vox μόλις εμφανίστηκε στην ισπανική πολιτική σκηνή.
Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων υποτίμησαν τη δυναμική του στις περιφερειακές εκλογές στην Ανδαλουσία, τον Δεκέμβριο, όταν εξασφάλισε 12 έδρες από τις 109.
Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων μάλλον σύγχυση προκαλούν για το ποια κόμματα μετεκλογικά μπορεί να διαθέτουν επαρκή αριθμό εδρών για να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας.
Όλες οι έρευνες φέρουν τους Σοσιαλιστές του Sanchez να αναδεικνύονται πρώτο κόμμα, και μάλιστα με περισσότερες έδρες από ό,τι είχαν καταλάβει το 2016.
Αλλά ακόμη και μια θεωρητική συμμαχία μεταξύ των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos, το τελευταίο κόμμα μέχρι σήμερα τονίζει ότι δεν τη θέλει σε εθνικό επίπεδο, θα διέθετε έως και 172 έδρες στη Βουλή, άρα όχι την πλειοψηφία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης