Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Σε δύο μήνες το νέο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Εθνικής τράπεζας

Μυλωνάς (ΕΤΕ): Σε δύο μήνες το νέο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Εθνικής τράπεζας
Βασικός πυλώνας αυτού του σχεδίου παραμένει η μείωση των «κόκκινων δανείων», ενώ η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη θα λειτουργήσει καταλυτικά 
Την ανάγκη μετεξέλιξης της Εθνικής Τράπεζας σε μια σύγχρονη τράπεζα που θα ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Παύλος Μυλωνάς.
Σε διαφορετική περίπτωση «τόσο η Εθνική όσο και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες ίσως βρεθούν αντιμέτωπες με την προοπτική περαιτέρω συγκέντρωσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εάν στο τέλος της μεγάλης προσαρμογής διαπιστωθεί ότι δεν "χωρούν" τέσσερις τράπεζες στην ελληνική αγορά. Κάτι τέτοιο όμως, αφορά το απώτερο μέλλον» αναφέρει.
Σε συνένετευξή του στην καθημερινή της Κυριακής ο CEO της Εθνικής υποστηρίζει πως το «ταξίδι του μετασχηματισμού», περνάει αναπόφευκτα και μέσα από τη μείωση του προσωπικού του ομίλου και υπαγορεύεται από την ανάγκη της περικοπής του κόστους λειτουργίας της τράπεζας, αλλά και από τη μείωση του δικτύου καταστημάτων, την οποία επιφέρουν η αλλαγή και η απλοποίηση του τρόπου συναλλαγών.
«Θα αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν αντιλήψεις και συμπεριφορές που θύμιζαν την κακή πλευρά ενός δημοσίου τομέα» υπογραμμίζει, λέγοντας ότι «βασικός πυλώνας αυτού του σχεδίου παραμένει η μείωση των «κόκκινων δανείων», ενώ εκτιμά ότι «η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου.
Η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχτεί με την προώθηση των δύο σχημάτων που έχουν εισηγηθεί το ΤΧΣ και την ΤτΕ, τα οποία, μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά» καταλήγει.
Ερωτηθείς για το τι περιλαμβάνουν τα σχέδια μετασχηματισμού της Εθνικής ο Παύλος Μυλωνάς υποστηρίζει ότι «στόχος είναι να γίνει η τράπεζα ακόμη πιο ισχυρή, πιο σύγχρονη και αποτελεσματική για τους πελάτες μας, να περάσει γρήγορα στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και να ανταπεξέλθει με βεβαιότητα στις νέες προκλήσεις που δημιούργησαν η κρίση, η παγκοσμιοποίηση και η πρόοδος της τεχνολογίας».
Όπως αναφέρει αυτό είναι απαραίτητο καθώς σε λίγα χρόνια το διεθνές τραπεζικό περιβάλλον θα είναι διαφορετικό.
O διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ ερωτηθείς για τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί σχετικά με το σχέδιο αυτό υπογράμμισε πως «σε λιγότερο από δύο μήνες θα συναντηθούμε με τους επενδυτές, κυρίως τους μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού και θα τους παρουσιάσουμε την Εθνική της επόμενης ημέρας, το εύρος των αλλαγών και θα τους αναπτύξουμε το σχέδιο μας για τη μείωση των «κόκκινων δανείων».
Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια υπογράμμισε πως «η Εθνική έχει χτίσει ένα υψηλό απόθεμα προβλέψεων για τα δάνεια σε καθυστέρηση.
Ως εκ τούτο, πιστεύω ότι θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τον περιορισμό τους, προσεγγίζοντας τα ευρωπαϊκά δεδομένα».

Τι έγραφε στις 18 Φεβρουαρίου 2019 το bankingnews

Έρχονται θετικές εκπλήξεις από την Εθνική τράπεζα – Το road show στο Λονδίνο αρχές Απριλίου, η εθελουσία 700 άτομα

Θετικές εκπλήξεις έρχονται από την Εθνική τράπεζα εξέλιξη που αναμένεται να επιδράσει και στην κεφαλαιοποίηση της τράπεζας που βρίσκεται στα 1,1 με 1,2 δισεκ. ευρώ.
Ποιες είναι οι θετικές εκπλήξεις;

1)Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι μέσω του Titlos το οποίο έχει μετατραπεί σε 3 κρατικά ομόλογα 3,31 δισεκ. θα κερδίζει από τόκους 113 εκατ ευρώ.
Η βελτίωση των εσόδων από τόκους της Εθνικής τράπεζας θα είναι πολύ σημαντική αν ληφθεί υπόψη ότι τα προ προβλέψεων έσοδα στο β΄ τρίμηνο του 2018 ήταν μόλις 81 εκατ.
Η Εθνική τράπεζα θα ενισχύσει σημαντικά τα κέρδη της.

2)Από την εθελουσία που ολοκληρώνεται και αγγίζει τα 700 άτομα η Εθνική θα πληρώσει, θα της κοστίσει… περίπου 60 εκατ αλλά κάθε χρόνο θα κερδίζει περίπου 35 εκατ λόγω της μείωσης του λειτουργικού κόστους.

3)Εάν συμπεριληφθούν και τα 50 εκατ που θα λάβει η τράπεζα ως επιδότηση από τον νέο Νόμο Κατσέλη μπορεί να ειπωθεί ότι η Εθνική τράπεζα θα ενισχύσει τα έσοδα της κατά 200 εκατ τον χρόνο…πέραν αυτών που εμφανίζει.
Εάν υποθέσουμε ότι τα PPI προ προβλέψεων έσοδα είναι κατά μέσο όρο 100-110 εκατ σημαίνει 400 με 440 εκατ τον χρόνο + 200 εκατ από Titlos, εθελουσία και Κατσέλη τα προ προβλέψεων έσοδα θα φθάσουν στα 600 με 640 εκατ ετησίως.
Η τράπεζα θα μπορεί να ανταπεξέλθει και στο σχέδιο του ΛΕΠΕΤΕ με βάση την νέα πρόταση που βρίσκεται σε τελική φάση….

4)Η Εθνική προσεχώς θα ολοκληρώσει και την πώληση του προγράμματος symbol που αφορά προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων 800 εκατ τα οποία θα μπορούσαν να πωληθούν περί τα 180 εκατ ευρώ.

5)Η Εθνική τράπεζα δυνητικά έχει δύο περιουσιακά στοιχεία προς πώληση την Εθνική Ασφαλιστική και την Πανγαία από τα οποία θα μπορούσε να συγκεντρώσει 1 δισεκ. ευρώ ενισχύοντας σημαντικά την ρευστότητα.
Θα ενισχυθούν και τα κεφάλαια κυρίως μέσω της μείωσης του σταθμισμένου ενεργητικού RWA το οποίο ανέρχεται στα 34-35 δισεκ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι η θετική επίδραση από Ασφαλιστική και Πανγαία θα είναι στο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 περίπου 1,4% δηλαδή από 16,4% θα διαμορφωθεί στο 17,8%.
Υπενθυμίζεται ότι τα κεφάλαια της Εθνικής ανέρχονται στα 5,7 δισεκ. ευρώ.

6)Αρχές Απριλίου 2019 – αντί για μέσα Μαρτίου - η Εθνική στο Λονδίνο σε ειδικό road show θα παρουσιάσει το επενδυτικό και στρατηγικό της πλάνο με στόχους κερδοφορίας, ανάπτυξης και μείωσης NPEs έως το 2022.
Από πολλούς θεωρείται πολύ κρίσιμη η investment day στις αρχές Απριλίου γιατί τα διεθνή funds θα κατανοήσουν τα σχέδια της νέας διοίκησης Μυλωνά και θα είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση θα παρουσιάσει το σχέδιο της για την ανάκαμψη της τράπεζας.

7)Ένα στρατηγικό πλεονέκτημα της Εθνικής τράπεζας ονομάζεται coverage ratio NPEs δηλαδή δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις ο οποίος φθάνει στο 60% και είναι ο υψηλότερος στο σύστημα.
Η Εθνική έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να πουλάει στην χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τον ανταγωνισμό προβληματικά δάνεια χωρίς ζημίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης