Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου ο Τσίπρας - Συναντήσεις με Sisi, Abbas, Hariri, Gheit

Στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου ο Τσίπρας - Συναντήσεις με Sisi, Abbas, Hariri, Gheit
Ο Πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας,  αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi, της Παλαιστίνης M. Abbas, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου S. Hariri και τον Γεν. Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Aboul Gheit
Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, η οποία διεξάγεται στο Sharm El-Sheikh της Αιγύπτου, σήμερα, Κυριακή 24/2 και αύριο,  Δευτέρα 25/2, θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο.
Η πρόθεση της Αυστριακής Προεδρίας και άλλων ευρωπαικών χωρών να την εξεύρεση λύσεων που αφορούν στη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, αποτέλεσε την αφορμή για τη διοργάνωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, που συγκεντρώνει 49 κράτη από τις δύο περιοχές, από τις πλουσιότερες του πλανήτη, και οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 12% του πληθυσμού όλης της γης.
Μάλιστα, η Σύνοδος αυτή έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης, για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Μεσόγειο.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι κρίσιμες εξελίξεις για το μέλλον της γειτονιάς μας, στην οποία η Ελλάδα διαδραματίζει ενεργό ρόλο, ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Ο Πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,  αναμένεται να τονίσει ότι οι σημαντικές προκλήσεις της περιοχής μας απαιτούν την πολυεπίπεδη συνεργασία της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Αραβικό κόσμο γενικότερα και όχι κοντόφθαλμες, μονοθεματικές προσεγγίσεις, αλλά και ότι χρειάζεται μια διττή προσέγγιση, αφενός τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων ασφαλείας (Λιβύη, Συρία, Μεσανατολικό) και αφετέρου την προώθηση μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια και τον πολιτισμό.

Γέφυρα για την προώθηση του διαλόγου η Ελλάδα

Η Ελλάδα, ως χώρα με ισχυρούς δεσμούς παραδοσιακά με τον αραβικό κόσμο, έχει αποφασίσει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτήν προσπάθεια και να αποτελέσει γέφυρα για την προώθηση του διαλόγου.
Μάλιστα, σημαντικό βήμα για τη στρατηγική συνεργασία των δύο πλευρών αποτέλεσε η πραγματοποίηση το 2014, στην Ελλάδα, της 3ης Διάσκεψης ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου.
Σημειώνεται ότι τα τρία τελευταία χρόνια φιλοξένησε η Ελλάδα τρεις Ευρω - Αραβικές Διασκέψεις που έγιναν στην Αθήνα, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συνεργασία σε πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό επίπεδο, εντατικοποίησε  την τριμερή συνεργασία μαζί με την Κύπρο και την Αίγυπτο, ενώ εγκαινίασε την τριμερή συνεργασία με την Ιορδανία, Παλαιστίνη και Λίβανο και ανέδειξε τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, τη σημασία που έχει η προώθηση μιας ολοκληρωμένης, ενεργητικής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων και για την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ. 
Την επόμενη περίοδο θα πραγματοποιηθούν Σύνοδοι Κορυφής με την Ιορδανία και την Παλαιστίνη.
Η χώρα μας, σε μια εποχή που ενισχύονται στη Δύση ο εθνικισμός, η ισλαμοφοβία και ο διχαστικός λόγος, όπως ανέφεραν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, προωθεί την διαχείριση του μεταναστευτικού στη βάση του διεθνούς δικαίου, καθώς και τον διάλογο με τον αραβικό κόσμο για την ασφάλεια και την προστασία του πλουραλισμού, στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη (Σύνοδος Ασφαλείας της Ρόδου, Σύνοδος για την προστασία του πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή).

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού και το πρόγραμμα της Συνόδου

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας,  αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah al-Sisi, , της Παλαιστίνης M. Abbas, τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου S. Hariri και τον Γεν. Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Aboul Gheit.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έφτασε το Σάββατο 23/2 στο SharmEl-Sheikh της Αιγύπτου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου.
Σήμερα , Κυριακή 24/2, το απόγευμα στις 17:00 θα γίνει η επίσημη υποδοχή αντιπροσωπειών και η τελετή έναρξης της Συνόδου ΕΕ - Αραβικού Συνδέσμου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ενώ λίγη ώρα αργότερα θα ακολουθήσει η πρώτη Ολομέλεια της Συνόδου με θέμα  «Enhancing the Euro-Arab partnership and addressing global challenges together - part 1» και στις 20:15 επίσημο Δείπνο, στο οποίο θα παρακαθίσει ο Α. Τσίπρας.
Τη Δευτέρα 25/2 ο  πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, θα έχει συνάντηση ( στις 9:45 το πρωί) με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού συνδέσμου κ. Aboul Gheit, αλλά και με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου S. Hariri (στις 12:40).
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο σε περιορισμένη σύνθεση με θέμα «Addressing regional challenges together» και κατόπιν (στις 12:00) στη δεύτερη ολομέλεια της Συνόδου με θέμα  «Enhancing the Euro-Arab partnership and addressing global challenges together - part 2».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης