Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η αξιολόγηση με αστερίσκους της Ελλάδος στις 27/2 θα επηρεάσει την Moody’s 1 Μαρτίου και τα σχέδια για έκδοση 10ετούς έως τις 12/3;

Η αξιολόγηση με αστερίσκους της Ελλάδος στις 27/2 θα επηρεάσει την Moody’s 1 Μαρτίου και τα σχέδια για έκδοση 10ετούς έως τις 12/3;
Μόνο με επιβεβαίωση αναβάθμισης από Moody's και έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο θα συντηρήσει το σχετικά θετικό κλίμα σε μετοχές και ομόλογα
Η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα δημοσιευθεί από τους θεσμούς στις 27 Φεβρουαρίου 2019 αναμένεται να έχει διττή μετάφραση, θα αναφέρεται στις θετικές παρεμβάσεις που έχουν σημειωθεί αλλά θα είναι επικριτική στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων και στα NPEs των τραπεζών που συνεχίζουν να παραμένουν σε δυσθεώρητα ύψη…
Το βασικό ερώτημα είναι εάν η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας θα επηρεάσει την αξιολόγηση της Moody’s που θα δημοσιευθεί την 1η Μαρτίου 2019 και επιδράσει και στα σχέδια για έκδοση 10ετούς ομολόγου;
Μόνο με επιβεβαίωση αναβάθμισης από Moody's και έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο θα συντηρήσει το σχετικά θετικό κλίμα σε μετοχές και ομόλογα

Η Moody’s αναμενόταν να αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά 1 βαθμίδα στην κλίμακα Β2 από Β3.
Η πιθανότητα αναβάθμισης δεν έχει μετριαστεί αλλά η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς και ειδικά την ΕΕ σίγουρα θα έχει βαρύνουσα σημασία.
Εάν τελικώς ο σχεδιασμός για έκδοση 10ετούς ομολόγου υλοποιηθεί έως τις 12 Μαρτίου θα μπορούσε η αναβάθμιση να μην ανακοινωθεί την 1η Μαρτίου αλλά στις 15 Μαρτίου 2019. 
Να σημειωθεί ότι η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα στην χαμηλότερη κλίμακα, συγκεκριμένα 3 βαθμίδες χαμηλότερα από την Fitch (ΒΒ-) και την Standard and Poor’s (Β+)
Εάν η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας έχει περισσότερους από τους αναμενόμενους αστερίσκους ίσως η Moody’s να μην προβεί στην αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Fitch ανέφερε ότι το υπέρογκο δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών (45% του ΑΕΠ), η χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και η δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και πραγματοποίησης ιδιωτικοποιήσεων είναι οι τέσσερις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.
Η Fitch αναμένει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 2,3% το 2019, στο 2,2% το 2020 και 2% το 2021.
Η γενική εκτίμηση είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Όμως ενώ η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Moody’s ακόμη και εάν εμπεριέχει αναβάθμιση δεν θα αλλάξει το πιστωτικό προφίλ της χώρας…η έκδοση 10ετούς ομολόγου αναφοράς είναι κεφαλαιώδες ζήτημα όχι μόνο σημειολογικό.
Το bankingnews ήδη από τις 7 Φεβρουαρίου 2019 είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομολόγου.
Ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους συγκλίνει στον στόχο για έκδοση 10ετούς μετά από σχεδόν 10 χρόνια στην Ελλάδα στις 5 ή 12 Μαρτίου 2019 μετά το Eurogroup και την εκταμίευση της δόσης για τα ΑNFA των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες.
Η έκδοση 10ετούς ομολόγου ήταν η βασική αδυναμία της Ελλάδος, το 10ετές αποτελεί σημείο αναφοράς ή benchmark και λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής…η Ελλάδα δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές.
Στην τελευταία έκδοση 5ετούς με επιτόκιο 3,60% εμφανίστηκαν ορισμένοι επενδυτές που ζητούσαν ακόμη και 10ετές ομόλογο και στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μελετούν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο και με στόχο επιτοκίου στο 4% - 3,95%.
Να σημειωθεί ότι η Κύπρος είχε εκδώσει 10ετές στο 2,40%, η Πορτογαλία βρίσκεται στο 1,48% σε ιστορικό χαμηλό, η Ιταλία 2,87%.
Η Ελλάδα συνεχίζει να δανείζεται με το υψηλότερο κόστος δανεισμού στο σύνολο της ευρωζώνης, ξεκάθαρα...
Εν τω μεταξύ το CDS στα 5 χρόνια και με όρους δολαρίου διαμορφώνεται στο 3,86% ή 386 μονάδες βάσης, όταν το ιταλικό CDS βρίσκεται στις 215 μονάδες βάσης.
Όμως για να μπορεί να βγει 10ετές στο 4% θα πρέπει στην δευτερογενή αγορά να βρίσκεται στο 3,70%.
Το ποσό της έκδοσης θα είναι 2 ή 3 δισεκ. ως συνηθίζεται για ομόλογα αναφοράς.
Αυτό που ονομάζουμε έξοδος στις αγορές σε πραγματικούς όρους δεν είναι 3ετές ή 5ετές αλλά το 10ετές αυτό θεωρείται το ομόλογο αναφοράς, το ομόλογο βαρόμετρο σε μια χώρα και η Ελλάδα έχει δείξει αδυναμία έκδοσης λόγω υψηλού επιτοκίου ακριβής τιμολόγησης.

Το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί....

Αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ του χρέους της γενικής κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης…όμως το χρέος είναι χρέος.
Συνολικά η Ελλάδα χρωστάει 356 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 253 δισεκ. σε ESM, EFSF και διακρατικά δάνεια GLF, τα repos είναι 21 δισεκ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι αρχές 2019 το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν το 2010 και 2011.
Με όρους κεντρικής διοίκησης το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 193% του ΑΕΠ.

Γιατί εκλογές Οκτώβριο 2019…μια άλλη εξήγηση

Τον Αύγουστο του 2019 και συγκεκριμένα 2 Αυγούστου από την Fitch θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα κατά 1 κλίμακα σε ΒΒ την υψηλότερη βαθμολογία που έχει πάρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δύο κλίμακες χαμηλότερα από την κατηγορία investment grade – επενδυτική βαθμίδα – στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Εφόσον υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ελλάδα θα επιδιώξει να καρπωθεί το όφελος από μια τέτοια αναβάθμιση οπότε οι εκλογές θα μεταφερθούν για τον Οκτώβριο του 2019.
Για την ιστορία η Ελλάδα το 2005 είχε βαθμολογία Α+ δηλαδή 8 κλίμακες υψηλότερα από ότι είναι σήμερα που παραμένει ακόμη στην ζώνη των junk bond των ομολόγων σκουπιδιών.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το σχέδιο αυτό η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί πέριξ του 3,5% από 3,90%.
Να σημειωθεί ότι στις 5 Μαρτίου η Ελλάδα σχεδιάζει αν εκδώσει 10ετές ομόλογο 3 δισεκ. με επιτόκιο πέριξ του 4%.  
Η έξοδος στις αγορές – ακόμη και με αυτό τον κατασκευασμένο τρόπο – αποτελεί θετική εξέλιξη αφού στο 5ετές προσφέρθηκαν 10,2 δισεκ. με επιτόκιο 3,60% για τελικό ποσό 2,5 δισεκ. ευρώ.
Με βάση ενδείξεις η Fitch στις 2 Αυγούστου και η Standard and Poor’s 26 Απριλίου θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα.
Βραχυπρόθεσμα αναμένεται η Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β2 από Β3 δηλαδή αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα.

Οι ημερομηνίες κλειδιά

1 Μαρτίου 2019 Moody’s αναμένεται αναβάθμιση της Ελλάδος από Β3 σε Β2 ή κατά 1 βαθμίδα
26 Απριλίου 2019 Standard and Poor’s
3 Μαΐου 2019 DBRS
2 Αυγούστου 2019 Fitch
23 Αυγούστου 2019 Moody’s
25 Οκτωβρίου 2019 Standard and Poor’s

Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα επιδράσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδος;

Οι βασικοί παράγοντες που θα επιδράσουν στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος είναι η έξοδος στις αγορές αλλά με βιώσιμο τρόπο.
Η έκδοση του 5ετούς είναι περισσότερο έξοδος στις αγορές για εντυπώσεις παρά ουσιαστικό βήμα προσέλκυσης πραγματικών ξένων επενδυτών.
Η έξοδος με 10ετές ομόλογο θεωρείται βιώσιμος τρόπος εφόσον συνοδευτεί και με λογικό επιτόκιο.  
Ταυτόχρονα θετικά στην αναβάθμιση θα επιδράσει και η πρόταση για το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών.
Θα προωθηθεί ένας μηχανισμός τιτλοποίησης δανείων και παροχή εγγυήσεων από το κράτος.

Πότε αναμένεται το investment grade στην Ελλάδα;

Η επιστροφή της Ελλάδος στην κατηγορία investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, σημαίνει πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει επί κυβέρνησης     ΝΔ όχι γιατί είναι καλύτερη ή χειρότερη αλλά γιατί οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν χρόνο ώστε να αποτιμήσουν την πρόοδο της οικονομίας.
Νωρίτερα από τα τέλη του 2020 δεν αναμένεται η αναβάθμιση σε investment grade.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία η βαθμολογία της Ελλάδος να είναι τουλάχιστον ΒΒΒ- δηλαδή 3 βαθμίδες υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ- της Fitch…γιατί θα αποτελεί σφραγίδα πιστοποίησης ότι η ελληνική οικονομία πραγματικά και όχι με τρικ ή λογιστικά έχει επανέλθει στην κανονικότητα.
 
Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος











Moody's

S&P

Fitch

Άριστη

Aaa

AAA

AAA

Υψηλής Διαβάθμισης

Aa1

AA+

AA+



Aa2

AA

AA



Aa3

AA-

AA-

Υψηλότερα της Μεσαίας 
αξιολόγηση


Α1 Ελλάδα
2005


Α+ Ελλάδα
2005



Α+ Ελλάδα
2005




Α2

Α

Α



Α3

Α-

Α-

Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης

Baa1

BBB+

BBB+



Baa2

BBB

BBB

Invesment grade από εδώ και πάνω

Baa3

BBB-

BBB-

Μη επενδυτικά ομόλογα 
(Junk - σκουπίδια)


Ba1

BB+

BB+



Ba2

BB

BB



Ba3

BB-

BB-* Ελλάδα

Κερδοσκοπικά

B1

B+*Eλλάδα

B+



B2

B

B



B3* Ελλάδα

B-

B-

Υψηλού κινδύνου

Caa1

CCC+

CCC+



Caa2

CCC

CCC



Caa3

CCC-

CCC-

Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας

Ca

CC

CC





C

C

Χρεοκοπία

C

D

D


Με την κίτρινη επισήμανση η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος
Με κόκκινη επισήμανση η βαθμολογία της Ελλάδος πριν λίγα χρόνια σε καθεστώς default

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης