ΗΠΑ: Το δημόσιο χρέος σπάει το φράγμα των 22 τρισ δολαρίων - Είναι η πιο χρεωμένη χώρα

ΗΠΑ: Το δημόσιο χρέος σπάει το φράγμα των 22 τρισ δολαρίων - Είναι η πιο χρεωμένη χώρα
Οι τόκοι που θα πληρώσουν το 2019 οι ΗΠΑ για το χρέος, και αντιστοιχούν σε 383 δις δολάρια, ισοδυναμούν με τον προϋπολογισμό του Καναδά και του Μεξικό
Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό χρέος έφτασε για πρώτη φορά τα 22 τρις. δολάρια, στο ανώτερο επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ, με κάθε αμερικανό πολίτη να του αναλογούν 67.000 δολάρια.
Το αμερικανικό National post δημοσιευσε μια ενδιαφέρουσα εικόνα της κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας, με επίκεντρο το δημόσιο χρέος, από το 2001 ως την διακυβέρνηση Obama και τέλος την εποχή Trump.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταφέρει να είναι η πιο χρεωμένη κυβέρνηση στον κόσμο στην ιστορία της ανθρωπότητας, ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κατάσταση θα επιδεινώνεται στους επόμενους μήνες και φυσικά χρόνια.
Σύμφωνα με έκθεση της οικονομικής επιτροπής του Κογκρέσου στα επόμενα 10 χρόνια το αμερικανικό χρέος θα είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί σε χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος του αμερικανικού χρέους θα μπορούσε να υπολογίσει τα κέρδη της λίστα Fortune 500, που περιλαμβάνει όλους τους κολοσσούς της αμερικανικής επιχειρηματικότητας μεταξύ των οποίων την Apple, την Amazon ακόμη και την Exxon-Mobil.
Σκεφτείτε λοιπόν, ότι αν η κυβέρνηση Trump είχε στη διάθεσή της αυτά τα χρήματα που υπολογίζονται σε 21,7 τρις. δολάρια δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει όλο το χρέος της.
Ακόμα και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εθνικοποιούσαν το πιο κερδοφόρο τμήμα του ιδιωτικού τους τομέα και το ρευστοποιούσαν αμέσως, θα έπρεπε να βρουν ακόμη 300 δισεκατομμύρια δολάρια για να το αποπληρώσουν. Αυτό φυσικά θα είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, οι τόκοι που θα πληρώσουν το 2019 οι ΗΠΑ για το χρέος, και αντιστοιχούν σε 383 δις δολάρια, ισοδυναμούν με τον προϋπολογισμό του Καναδά και του Μεξικό.
Η αύξηση του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ αυξάνει σημαντικά κάθε χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου όμως στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Barack Obama απογειώθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι οφείλεται στην κακή διαχείριση της κυβέρνησης Obama. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης είχε η παγκόσμια κρίση, οι πόλεμοι στην Μέση Ανατολή και την Ασία, η έκρηξη των δαπανών και φυσικά το συνταξιοδοτικό κόστος.
Όμως τα 8 χρόνια της διακυβέρνηση του το δημόσιο χρέος από τα 11,1 τρις δολάρια έφτασε τα 19,85 τρις δολάρια. Συμπτωματικά αυτά τα 8,75 τρις δολάρια αντιστοιχούν στην συνολική αξία του χρυσού παγκοσμίως.
Τους τελευταίους 25 μήνες της διακυβέρνησης Trump το χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2 τρις δολάρια με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του να εκτιμά ότι θα φτάσει τα 4 τρις δολάρια ως το τέλος της θητείας του. Πολιτικοί αναλυτές υπογραμμίζουν χαριτολογώντας ότι «ένας χρόνος αμερικανικού χρέους θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει όλα τα προγράμματα της NASA στο διάστημα».

www.bankingnews.gr

Γιούλα Ζαχιώτη

BREAKING NEWS