Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πριν από το καλοκαίρι αναμένεται η παραίτηση της Theresa May - Στόχος η εκλογή νέου ηγέτη τον Οκτώβριο του 2019

Πριν από το καλοκαίρι αναμένεται η παραίτηση της Theresa May - Στόχος η εκλογή νέου ηγέτη τον Οκτώβριο του 2019
Η παραμονή της στην εξουσία είναι μέρος μια κρυφής συμφωνίας η οποία προβλέπει την παραίτηση της πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές
Λίγοι πρωθυπουργοί στη Βρετανία έχουν βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση κι έχουν επικριθεί τόσο έντονα εντός κι εκτός του κόμματός τους όσο η Theresa May.
Το Brexit, κι όχι άδικα, αναμένεται να είναι το κύκνειο άσμα της βρετανίδας πρωθυπουργού η οποία εξακολουθεί να δέχεται εσωκομματικές πιέσεις για να εγκαταλείψει τον πρωθυπουργικό θώκο πριν από το καλοκαίρι του 2019.
Οι επόμενοι τρείς μήνες θα είναι λοιπόν, καθοριστικοί για την May η οποία συνέδεσε το όνομα της με την αποχώρησή της χώρας από την ΕΕ, μια απόφαση που φαινόταν «σωστή» στην αρχή αλλά μετατρέπεται σταδιακά σε δίκοπο μαχαίρι για τη Βρετανία.
Οι βουλευτές των Tories έχουν κάνει ήδη γνωστή την απογοήτευσή τους για τον τρόπο που η May χειρίζεται την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, με πηγές από την Νταουνιγκ Στρίτ να αποκαλύπτουν ότι η «παραμονή της στην εξουσία είναι μέρος μια κρυφής συμφωνίας η οποία προβλέπει την παραίτηση της πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές».
Και όσο η Βρετανία πλησιάζει στην έξοδο από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου χωρίς συμφωνία, τόσο πιο κοντά έρχεται η ημερομηνία των επόμενων εκλογών άρα και η παραίτησή της την οποία φαίνεται ότι επιθυμεί η πλειονότητα των βουλευτών του συντηρητικού κόμματος με μοναδική ίσως εξαίρεση τους 10 σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές της στο βορειοιρλανδικό DUP που εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνησή της.
Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg που επικαλείται πηγές από τον στενό κύκλο της May, και η ίδια η πρωθυπουργός σκέφτεται την παραίτησή της πριν από το καλοκαίρι, δίνοντας στους Tories χρόνο για να εκλέξουν νέο ηγέτη στο Συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο του 2019.
Η May, έχει άλλωστε υποστεί σοβαρό πλήγμα ως πρωθυπουργός από τις ομαδικές παραιτήσεις υπουργών της, την πρόταση άλλων τριών υπουργών της για αναβολή του Brexit σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και μετά τις δύο κοινοβουλευτικές προκλήσεις εναντίον της κυβέρνησής της από τις οποίες επέζησε οριακά. Όμως δεν μπορεί να καταφέρει να διατηρήσει την ασυλία της έως το Δεκέμβριο του 2019 καθώς στο μεταξύ ανώτερα στελέχη του κόμματός της εμφανίζονται διατεθειμένα να θέσουν και πάλι ζήτημα ηγεσίας.
Η παραίτηση είναι ο μόνος δρόμος για να διασώσει το κύρος της καθώς η δημοτικότητά της βρίσκεται πλέον στο ναδίρ, σύμφωνα με έρευνα του Telegraph, ενώ η παράταση της ημερομηνίας του Brexit πέραν της 29ης Μαρτίου της δίνει την ευκαιρία να το κάνει μέσα στους επόμενους τρείς μήνες.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, ότι οι συντηρητικοί θα προσπαθήσουν στην μετά May εποχή, να αποκαταστήσουν τη ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα από τη διαπραγμάτευση της με τις Βρυξέλλες η οποία εκτιμάται ότι είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτήν την διακυβέρνησης Cameron, η οποία ανάγκασε τους Tories να κυβερνήσουν με τη βοήθεια του Βορειο- Ιρλανδικού DUP - ένα κόμμα 10 Ιρλανδών σκληροπυρηνικών - όπως το αποκαλούν υποτιμητικά…

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης