Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

"Θετική" με αστερίσκους η αξιολόγηση της Ελλάδος 27/2 - Θα προειδοποιεί ότι οι λύσεις για τα NPEs δεν επαρκούν, επικριτική για τις ιδιωτικοποιήσεις

Υπό όρους θετικοί οι θεσμοί για τον νέο νόμο Κατσέλη, διατυπώνονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα - Επικρίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις που αργούν
Θετική με αστερίσκους θα είναι η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα δοθεί στην δημοσιότητα την εχόμενη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019.
Η έκθεση θα είναι χωρισμένη σε 3 σημεία
1)Τι έχει γίνει μέχρι και σήμερα όπου θα περιλαμβάνονται και οι θετικές απόψεις για την οικονομία
2)Στο σκέλος όσων έχουν καθυστερήσει να υλοποιηθούν με έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις όπου η έκθεση θα είναι επικριτική
3)Στις τράπεζες, στα NPEs και στον νέο νόμο Κατσέλη όπου θα διατυπώνεται γνώμη.
Ένα από τα κεντρικά θέματα της έκθεσης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου θα είναι η πορεία μείωσης των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες.

Με βάση πληροφορίες και οι θεσμοί, όχι μόνο η ΕΚΤ και ο SSM αναγνωρίζουν ότι η μείωση των προβληματικών δανείων των τραπεζών στην Ελλάδα είναι κεφαλαιώδες ζήτημα και θα αναφέρουν ότι οι προτεινόμενες λύσεις που σχεδιάζονται δεν επαρκούν για την οριστική εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών.
Στην έκθεση αξιολόγησης θα διατυπώνεται και γνώμη για τον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Με βάση ενδείξεις σε γενικές γραμμές οι θεσμοί θα διατυπώνουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα ο νέος νόμος....αλλά και για ορισμένα σημεία όπως το όριο προστασίας θα αναφέρεται ότι συνεχίζουν να παραμένουν υψηλά.
Τα όρια προστασίας έχουν οριστεί στον νέο νόμο 130 χιλιάδες για εμπορική αξία και 250 χιλιάδες για αντικειμενική αξία.  

Η αλήθεια είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες και μαζί και η οικονομία έχουν εγκλωβιστεί στον κυκεώνα των προβληματικών δανείων.
Σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει 244 δισεκ. ενεργητικό μαζί με τις μικρές τράπεζες – μόνο οι 4 συστημικές 237,5 δισεκ. ευρώ ενεργητικό -.
Μόλις σε 6 μήνες χάθηκαν 15 δισεκ. ενεργητικό.
Διαθέτει 27,4 δισεκ. κεφάλαια, εκ των οποίων 21,2 δισεκ. DTA αναβαλλόμενο φόρο και 16 δισεκ. αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Τα NPEs ανέρχονται σε 83 δισεκ. ευρώ ή 47,7% στο σύνολο των δανείων εκ των οποίων 36 δισεκ. νοικοκυριών και 48 δισεκ. επιχειρηματικά NPEs.
Τα NPEs των νοικοκυριών δομούνται σε 27 δισεκ. προβληματικά στεγαστικά δάνεια και 10 δισεκ. καταναλωτικά.
Τα NPEs των επιχειρήσεων δομούνται σε 11 δισεκ. μεγάλων εταιριών, 22 δισεκ. NPEs σε μικρές και μεσαίες εταιρίες, περίπου 13 δισεκ. είναι τα NPEs σε δάνεια προς πολύ μικρές εταιρίες και 2 δισεκ. τα NPEs στην ναυτιλία.

Στα μέσα Απριλίου η αξιολόγηση του APS ή Ιταλικού μοντέλου από την DGComp

Στα μέσα Απριλίου αναμένεται η αξιολόγηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp της πρότασης που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για το APS ή Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια.
Ήδη η κυβέρνηση έστειλε στις αρμόδιες αρχές ένα κείμενο με πολλές παραμέτρους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει.
Ωστόσο ορισμένες πτυχές της πρότασης αυτής ήδη απορρίπτονται.
Κλειδί για το Ιταλικό μοντέλο ή APS είναι το rating δηλαδή η βαθμολογία που θα λάβουν τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα που θα ενταχθούν στον μηχανισμό της τιτλοποίησης.
Η προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες για την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στα senior ομόλογα που θα εκδώσουν θα εξαρτηθεί όχι από το μπάσκετ παραμέτρων που έχουν προτείνει οι τράπεζες καθώς η πρόταση αυτή απορρίπτεται…αλλά από κάποιες παραμέτρους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιτόκιο – προμήθεια στο 2,6% με 2,8% και σίγουρα υψηλότερα από την Ιταλία.
Το Ιταλικό μοντέλο στηρίχθηκε στο 3ετές CDS και εν συνεχεία στο 5ετές CDS των ομολόγων.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια από 440 μονάδες βάσης έχει μειωθεί στις 385 μονάδες βάσης ή 3,85%.
Το κυριότερο ζήτημα για το Ιταλικό μοντέλο…που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα στα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα σχετίζεται με την βαθμολογία των NPEs.
Μέχρι τώρα ότι πωλήσεις ή άλλες συναλλαγές έχουν χρησιμοποιήσει οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάστηκε να πάρουν βαθμολογία από οίκους αξιολόγησης όπως Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s, DBRs.
Εάν τα προβληματικά δάνεια που θα τιτλοποιηθούν και θα καθορίσουν και το πλαίσιο της εγγύησης του δημοσίου μπορούσαν να ήταν επενδυτικής βαθμίδας ΒΒΒ- και υψηλότερα σίγουρα οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν πλεονέκτημα.
Το πιθανότερο σενάριο πάντως θα είναι να λάβουν βαθμολογία ΒΒ ή ΒΒ+ στο καλύτερο σενάριο.
Η βαθμολογία είναι καθοριστικής σημασίας για τα NPEs.
Τονίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο θα εγγυηθεί μόνο τα senior bond που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Π.χ. σε 20 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα θα μπορούσαν να εκδοθούν 6 δισεκ. senior bond και για τα ομόλογα αυτά το κράτος να τα εγγυηθεί χωρίς να θεωρηθεί state aid.
Οι τράπεζες εάν η προμήθεια είναι 2,8% θα πληρώνουν ετησίως 168 εκατ ευρώ στα 6 δισεκ. senior bond κ.ο.κ.

Η DGComp θεωρεί ασύμβατη την πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs

Αν και με κάποια μορφή τελικώς το Ιταλικό μοντέλο θα περάσει για τα προβληματικά δάνεια, η πρόταση της ΤτΕ που προτείνει δημιουργία SPV εταιρίας ειδικού σκοπού με μεταφορά 40 δισεκ. προβληματικών ανοιγμάτων και παράλληλη μεταφορά κεφαλαίων 7,4 δισεκ. αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης…θεωρείται ασύμβατη.
Πηγή στην DGComp αναφέρει στο bankingnews ότι η πρόταση της ΤτΕ δεν αξιολογείται ακόμη ωστόσο με βάση τα όσα έχουν έρθει στο φως δεν είναι συμβατή με βασικά ευρωπαϊκές παραδοχές.
Η ίδια πηγή άφησε να εννοηθεί ότι η πρόταση δεν μπορεί να περάσει.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης