Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Ιταλία - Παραμένει αρνητικό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Ιταλία - Παραμένει αρνητικό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ιταλίας από τη Fitch Ratings
Σε «ΒΒΒ» διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η Fitch Ratings, χωρίς να μεταβάλλει τις αρνητικές προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο δημοσίου χρέους και την απουσία διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, την χαμηλή ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, την αναιμική ανάπτυξη και την πολιτική αβεβαιότητα.
Η αξιολόγηση υποστηρίζεται από μια διαφοροποιημένη οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας, με υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δείκτες διακυβέρνησης και ανθρώπινη ανάπτυξη.
Η Fitch προβλέπει η αύξηση του ΑΕΠ να διαμορφωθεί σε μόλις 0,3% το 2019, από 0,8% το 2018, ενώ η αύξηση των επενδύσεων θα μειωθεί στο 0,4% από 3,8% πέρυσι.
Για το 2020, η πρόβλεψη ανέρχεται σε 0,6%.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτιμάται από 1,9% του ΑΕΠ το 2018 σε 2,3% το 2019 και 2,7% το επόμενο έτος, 10 μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψη.
«Εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά υψηλός βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με τις δημοσιονομικές προβλέψεις μετά το 2019, που συνδέονται με την πολιτική δυναμική.
Η πρόβλεψή μας για έλλειμμα ύψους 2,7% του ΑΕΠ το 2020, υποθέτει ότι δεν υπάρχει ενεργοποίηση των αυξήσεων ΦΠΑ που αντιστοιχούν στο 1,2% του ΑΕΠ των νέων εσόδων στο πλαίσιο του τρέχοντος σχεδίου της κυβέρνησης για έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Αναμένουμε μόνο μερικά συμψηφιστικά μέτρα, η φύση των οποίων είναι ασαφής.
Οι πολιτικές εντάσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού και η πιθανότητα πρόωρων εκλογών προσθέτουν αβεβαιότητα στη φορολογική και οικονομική πολιτική.
Οι μεγάλες ιδεολογικές διαφορές μεταξύ του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Lega είναι πιθανό να προκαλέσουν αυξανόμενη πίεση στον συνασπισμό.
Η Lega ενδέχεται να κηρύξει νέες εκλογές και να επιστρέψει στην προηγούμενη συμμαχία με το Forza Italia και τα Αδέρφια της Ιταλίας», σχολιάζεται.
Η Fitch προβλέπει αύξηση του δημοσίου χρέους στο 132,3% του ΑΕΠ το 2020, από 131,7% το 2018.
Τέλος, η σταθερή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού τομέα συνεχίστηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2018, κυρίως στην ποιότητα του ενεργητικού.
Οι τιτλοποιήσεις NPLs και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίου συνεχίστηκαν, υποστηρίζοντας την πτώση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχεδόν 10% στο τέλος του 2018, από 16% στο τέλος του 2016.
Η κερδοφορία ήταν ανθεκτική, επισημαίνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης