Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Το κινεζικό τραπεζικό σύστημα δεν στηρίζεται στις αγορές – Γιατί επιβιώνει

Rabobank: Το κινεζικό τραπεζικό σύστημα δεν στηρίζεται στις αγορές – Γιατί επιβιώνει
Απόλυτα ελεγχόμενο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, σύμφωνα με τη Rabobank
Καθώς προχωράμε στην τελική έκταση του δεύτερου γύρου των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας, οι αγορές βρίσκονται σε πυρετώδη κατάσταση.
Αν και οι επενδυτές ήταν ήδη νευρικοί με την προοπτική ότι τα πράγματα στραβά, τα στοιχεία από τις ΗΠΑ που δόθηκαν χθες 21/2 στη δημοσιότητα δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά.
Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν 1,2% έναντι  πρόβλεψης για άνοδο 1,7%, ενώ ο δείκτης PMI Μεταποίησης της Markit διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο επτά μηνών.
Παράλληλα απογοητευτικός ήταν και ο δείκτης Philly Fed.
Αντιστοίχως και στην Ευρώπη η μεταποίηση βρίσκεται σε υποχώρηση, ενώ οι εξαγωγές της Ν. Κορέας βούλιαξαν τον Φεβρουάριο και ο δείκτης PMI Μεταποίησης της Markit για την Ιαπωνία βρέθηκε, εκ νέου, σε πορεία συρρίκνωσης.
Οι αγορές, όμως, στρέφουν το βλέμμα τους στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας.
Από τη μία πλευρά υπάρχουν αναφορές ότι έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα συναίνεσης για ορισμένα θέματα, αλλά από την άλλη είναι σαφές ότι η Κίνα δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποιες δομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι ΗΠΑ.
Φυσικά, οι ταύροι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τα tweets του Trump ως σημάδι ότι υπάρχει ελπίδα: "Θέλω 5G, και ακόμη και 6G, τεχνολογία στις Ηνωμένες Πολιτείες το συντομότερο δυνατό.
Είναι πολύ πιο ισχυρό, πιο γρήγορο και πιο έξυπνο από το ισχύον πρότυπο.
Οι αμερικανικές εταιρείες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ή να μείνουν πίσω.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπολείπουμε ... κάτι που είναι τόσο προφανές το μέλλον.
Θέλω οι Ηνωμένες Πολιτείες να κερδίσουν μέσω του ανταγωνισμού, όχι μπλοκάροντας τις πιο προηγμένες τεχνολογίες.
Πρέπει πάντα να είμαστε ηγέτης σε ό, τι κάνουμε, ειδικά όταν πρόκειται για τον πολύ συναρπαστικό κόσμο της τεχνολογίας! "
Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να κλειδώσουν τις κινεζικές τηλεπικοινωνίες από την αγορά και ίσως ακόμη και να σφίξουν τα χέρια με την Huawei σε μια νέα μεγάλη συμφωνία, όπως μερικοί το έχουν ερμηνεύσει;
Και είναι ο Οικονομικός Διευθυντής της Huawei που πρόκειται να απελευθερωθεί από τη σύλληψη στον Καναδά σύντομα, όπως αναφέρουν κάποιες φήμες;
Το πιθανότερο είναι ότι ο Trump δεν είναι τόσο πρόθυμος να κάνει πίσω.
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, Pompeo ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να καλωσορίσουν τη Huwaei παντού, εάν και αυτή (ή μάλλον ορθότερα το Πεκίνο) δεν προσφέρει κάτι ως αντάλλαγμα.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα δείχνει στον κόσμο ακριβώς αυτό που είναι ένας αξιόπιστος εταίρος ελεύθερου εμπορίου, απαγορεύοντας απεριόριστα τις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία, κίνηση η οποία οδήγησε σε πτώση το δολάριο Αυστραλίας.
Στην ίδια την Κίνα, η Κεντρική Τράπεζα (PBOC) υποστηρίζει επίσης ότι δεν χρειάζεται να μειώσει τα επιτόκια.
Η PBOC πρέπει να κρατήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε λογικό επίπεδο για να αποτρέψει την κατάρρευση του νομίσματος.
Οι ξένοι σχολιαστές εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την ψευδαίσθηση ότι η Κίνα έχει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα βασισμένο στην αγορά, με βάση το κόστος της πίστωσης και όχι την ποσότητα;
Τούτου λεχθέντος, μπορώ να σκεφτώ μια άλλη κεντρική τράπεζα γεμάτη με ακρωνύμια νομισματικής πολιτικής για ποσοστώσεις που διατηρούν το χρηματοπιστωτικό της σύστημα εν ζωή.
Ας πούμε απλώς ότι παρακολουθούμε στενά το Brexit, όπου μια επέκταση του Άρθρου 50 φαίνεται να είναι περισσότερο πιθανή από πριν. Οι αγορές θα το αγαπήσουν.
Θα βοηθήσει σε κάτι; Όχι αλλά μάλλον δεν έχει σημασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης