Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απομακρύνθηκε από τα υψηλά 10 μηνών ο χρυσός - «Βουτιά» 1,5% στα 1.327,80 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Απομακρύνθηκε από τα υψηλά 10 μηνών ο χρυσός - «Βουτιά» 1,5% στα 1.327,80 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με απώλειες 1,5% ή 20,10 δολ., στα 1.327,80 δολ. ανά ουγγιά
Με βαριές απώλειες έκλεισε σήμερα (21/2/2019) ο χρυσός, ενώ απομακρύνθηκε από τα υψηλά δέκα μηνών που «άγγιξε» τις προηγούμενες ημέρες, καθώς οι επενδυτές «είδαν» τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) πιο «επιθετικά» από ό,τι ανέμεναν.
Στα πρακτικά αναφέρεται πως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) θα είναι «υπομονετική» σε ό,τι αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας επισήμαναν την ανάγκη για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων εάν οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας είναι σύμφωνες με τις προσδοκώμενες.
Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της Fed δεν προσέφεραν πολλές ενδείξεις σχετικά με το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει η «υπομονετική» τους στάση, ενώ άφησαν ασαφές τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο για τον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, δήλωσε σήμερα πως ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι τα επιτόκια βρίσκονται στην πραγματικότητα σε πολύ υψηλά επίπεδα τώρα, παραδέχτηκε ότι την άποψή του τη συμμερίζεται μόνο μια μειοψηφία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC).
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πιέσεις στον χρυσό άσκησε η ήπια άνοδος του δολαρίου, «κόντρα» σε μια σειρά από απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ.
Ο δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα της Φιλαδέλφεια, Philly Fed index, υποχώρησε στο -4,1 τον Φεβρουάριο, έναντι 17 του Ιανουαρίου και έναντι των προβλέψεων των οικονομολόγων για 14.
Ανησυχητικά ήταν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς παρά την πτώση τους την περασμένη εβδομάδα, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων ανήλθε σε υψηλό άνω του ενός έτους, σε μια ένδειξη ότι η ανάπτυξη στην αμερικανική αγορά εργασίας κατεβάζει ταχύτητα.
Από την άλλη, νέα αύξηση κατέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2019 οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα κατά 1,2% τον Δεκέμβριο, ωστόσο οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μεγαλύτερη αύξηση κατά 1,4%.
Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία και για την αμερικανική αγορά εργασίας, που έδειξαν ότι οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών διολίσθησαν τον Ιανουάριο σε χαμηλό άνω των τριών ετών, ενώ οι τιμές κατέγραψαν τη μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2012.
Παράλληλα, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2017 αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο ο μεταποιητικός κλάδος, με τον σχετικό PMI της Markit να διαμορφώνεται στις 53,7 μονάδες.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 1,5% ή 20,10 δολ. -η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Αύγουστο του 2018- στα 1.327,80 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,2% στις 96,6 μονάδες.
Η επίμονη αβεβαιότητα γύρω από το Brexit άσκησε πιέσεις στην στερλίνα, η οποία υποχωρεί κατά 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,303 δολ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, δεν εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος για το Brexit, τονίζοντας, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Theresa May, στις Βρυξέλλες, ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, καθώς στη Βρετανία δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους της εξόδου.
Την ίδια ώρα, ορισμένα μεικτά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης πίεσαν χαμηλότερα το ευρώ, που καταγράφει απώλειες 0,1%, στο 1,133 δολ.
Ειδικότερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σημείωσε άνοδο τον Φεβρουάριο του 2019, ωστόσο οι εμπορικές εντάσεις είχαν για έναν ακόμα μήνα αρνητική επίδραση στον μεταποιητικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο δείκτης που σχετίζεται με τον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στις 49,2 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2013- έναντι των 50,3 μονάδων του Ιανουαρίου κι έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 50,3 μονάδες, υποχωρώντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές έδειξαν να παρακολουθούν με επιφυλακτικότητα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν αρχίσει να διατυπώνουν μια συμφωνία για τον τερματισμό του εμπορικού τους πολέμου.
Σημειώνεται ότι αξιωματούχοι από τις δύο χώρες συναντήθηκαν για συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, ενώ σήμερα και αύριο (21-22/2) πρόκειται να πραγματοποιηθούν συζητήσεις υψηλότερου επιπέδου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης