Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2019 - Στις 51,4 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Ενισχύθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2019 - Στις 51,4 μονάδες ο PMI
Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών
Άνοδο σημείωσε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (21/2) στοιχεία της Markit, παρά το γεγονός ότι οι εμπορικές εντάσεις είχαν για έναν ακόμα μήνα αρνητική επίδραση στον μεταποιητικό κλάδο.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στις 51,4 μονάδες, έναντι 51 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή άνοδο του δείκτη στις 51,1 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης που σχετίζεται με τον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στις 49,2 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2013, έναντι 50,3 μονάδων τον Ιανουάριο του 2018 και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 50,3 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών ενισχύθηκε στις 52,3 μονάδες, έναντι 51,2 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι των εκτιμήσεων στις 51,4 μονάδες, αντισταθμίζοντας τη συρρίκνωση που καταγράφηκε στον κλάδο μεταποίησης.
«Η οικονομία της Ευρωζώνης παρέμεινε κοντά στη στασιμότητα τον Φεβρουάριο», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, προσθέτοντας ότι «η γενική εικόνα που σχετίζεται με το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει περισσότερο υποτονική σε σύγκριση με το μεγαλύτερο διάστημα του προηγούμενου έτους».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ανάπτυξη της Ευρωζώνης για το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατά μόλις 0,1%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο 0,4% ενώ διευκρίνησε ότι «η αδυναμία οδηγείται από τον κλάδο μεταποίησης».
Όσον αφορά την αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσεων για τους επόμενους δώδεκα μήνες, ο υποδείκτης σκαρφάλωσε σε υψηλά τεσσάρων μηνών, και συγκεκριμένα στις 61,6 μονάδες, έναντι 60,5 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης