Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υπό επιτήρηση για υποβάθμιση η αξιολόγηση «ΑΑ» του Ηνωμένου Βασιλείου

Fitch: Υπό επιτήρηση για υποβάθμιση η αξιολόγηση «ΑΑ» του Ηνωμένου Βασιλείου
Υπό επιτήρηση για υποβάθμιση η αξιολόγηση του Ην. Βασιλείου από τη Fitch 
Υπό επιτήρηση για υποβάθμιση (υποβάθμιση εντός 3 μηνών και όχι 12 μηνών, όπως με αρνητικό outlook) έθεσε την αξιολόγηση «ΑΑ» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου (όπως το Bank of England, BoE) η Fitch Ratings, εν αναμονή του επικείμενου Brexit.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η κίνηση αντανακλά κυρίως την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την έκβαση της εξόδου από την ΕΕ και τον αυξημένο κίνδυνο ενός σκληρού Brexit, χωρίς συμφωνία.
Η Fitch εκτιμά ότι το εν λόγω ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε σημαντική διαταραχή στις οικονομικές και εμπορικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
«Η έκταση οποιασδήποτε διατάραξης είναι, επίσης, εξαιρετικά αβέβαιη και μπορεί να μετριαστεί από τη βρετανική κυβέρνηση ή από διμερή ή πολυμερή μέτρα.
Στις 25 Νοεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ ολοκλήρωσαν τη συμφωνία απόσυρσης και την πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις.
Η συμφωνία προβλέπει μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και την ενιαία αγορά, ενώ διαπραγματεύεται με την ΕΕ το πλαίσιο για μια μελλοντική σχέση», σχολιάζεται.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση για τη συμφωνία και έχασε την κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας στις 15 Ιανουαρίου 2019.
Η κλίμακα της ήττας υπογραμμίζει την πρόκληση της εξασφάλισης μιας πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο πίσω από οποιαδήποτε συμφωνία, σχολιάζεται.
Λιγότερο από την προθεσμία της 29ης Μαρτίου 2019, το πεδίο για μια θεμελιώδη επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας απόσυρσης φαίνεται περιορισμένο, λαμβάνοντας επίσης υπόψη την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Προκειμένου η συμφωνία να εγκριθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της προθεσμίας, η κυβέρνηση θα πρέπει να διευρύνει σημαντικά την υποστήριξή της.
Οι διαβεβαιώσεις από την ΕΕ σχετικά με τα όρια για την αντανάκλαση των συνόρων της Ιρλανδίας -τον πιο αμφιλεγόμενο τομέα της συμφωνίας- θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κυβέρνηση να εξασφαλίσει μεγαλύτερη στήριξη.
Μια άλλη πιθανότητα είναι η επέκταση της διαδικασίας του Άρθρου 50, η οποία παρατείνει τον διαθέσιμο χρόνο για την επίτευξη συμβιβασμού.
Οι αξιολογήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου εξισορροπούν μια οικονομία υψηλού εισοδήματος, διαφοροποιημένη και προηγμένη έναντι συγκριτικά υψηλού χρέους του δημόσιου τομέα.
Το καθεστώς αποθεματικού νομίσματος της στερλίνας, η βαθιά κεφαλαιαγορά και ισχυροί δείκτες διακυβέρνησης, υποστηρίζουν περαιτέρω τις αξιολογήσεις.
Η οικονομική ανάπτυξη αποδυναμώθηκε τους τελευταίους μήνες.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2018 υποχώρησε σε τριμηνιαία βάση στο 0,2%, από 0,6% το τρίτο τρίμηνο.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ανήλθε σε 1,4% σε σχέση με το σύνολο του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης