Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προβληματισμός από την απόκλιση σε Wall Street και ομόλογα - Ανησυχία για ύφεση

Προβληματισμός από την απόκλιση σε Wall Street και ομόλογα - Ανησυχία για ύφεση
Τη στιγμή που στη Wall Street σημειώνεται ράλι, οι επενδυτές των ομολόγων ενδέχεται να ανησυχούν για ύφεση
Αν και στη Wall Street επικρατεί κλίμα ευφορίας -λόγω των προσδοκιών για εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας- στην αγορά ομολόγων οι επενδυτές διαβλέπουν αβεβαιότητα ακόμα και ύφεση.
«Μία από αυτές τις αγορές κάνει λάθος και είναι δύσκολο να ξέρουμε αυτή τη στιγμή ποια από τις δύο.
Η αγορά ομολόγων αναμένει ότι δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση στην ανάπτυξη και ότι ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα θα συνεχιστεί» επεσήμανε ο Art Hogan της National Securities.
Σύμφωνα με το CNBC, οι επενδυτές έχουν εισρεύσει στις δύο αγορές και η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά ενισχύεται κατά 18% από το χαμηλό της 24ης Δεκεμβρίου.
Αλλά όταν κοιτά στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παραμένουν εκπληκτικά χαμηλές, λόγω φόβων για αποδυνάμωση της οικονομίας και ενίσχυση της αβεβαιότητας.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου δεν έχει δοκιμάσει το υψηλό της παραμονής των Χριστουγέννων της τάξης του 2,82%.
Αυτό που είναι σημαντικό για τους επενδυτές είναι ότι όταν αυτές οι δύο αγορές κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, υπάρχει ένα ξέσπασμα και κάποιος υπαγορεύει την κατεύθυνση.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν κάποια πράγματα στην αγορά ομολόγων που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα με τον τρόπο που την αντιμετωπίζει το χρηματιστήριο» είπε ο Hogan.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρηματιστήριο κινείται υψηλότερα λόγω τριών παραδοχών: το τέλος της εμπορικής διαμάχης της ΗΠΑ και της Κίνας, διευκολυντική πολιτική από τη Fed, οικονομική σταθερότητα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Αντιθέτως, «δεν νομίζω ότι η αγορά ομολόγων στηρίζεται σε αυτή τη θεωρία. Η αγορά ομολόγων εξετάζει τη ροή των οικονομικών δεδομένων και αντανακλά τα αρνητικά στοιχεία», πρόσθεσε ο Hogan.
Από την πλευρά του, ο Vinay Pande της UBS Global Wealth Management η αγορά ομολόγων δεν διαπραγματεύεται σαν να έχει τις ίδιες προσδοκίες ως προς την ανάπτυξη όπως το χρηματιστήριο.
«Οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά δεν ξέρουμε το πόσο.
Αυτό είναι θέμα που έχει να κάνει με τη Fed και γι' αυτό θα τηρούν στάση αναμονής» πρόσθεσε.
Η κατανάλωση είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει την αμερικανική οικονομία κι έτσι οι οικονομολόγοι ενθαρρύνονται όταν υπάρχει ενίσχυση του σχετικού δείκτη.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο της αμερικανικής κυβέρνησης ώστε να διασφαλίσει ότι οι εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα παραμένουν σε καλό δρόμο, διαφορετικά το χρηματιστήριο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα υποστούν ακόμα μία πτώση» επεσήμανε ο Chris Rupkey της MUFG Union Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης