Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάχη στην κυβέρνηση με επίκεντρο τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών Μάιο ή Οκτώβριο και η δυσφορία των 53...

Μάχη στην κυβέρνηση με επίκεντρο τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών Μάιο ή Οκτώβριο και η δυσφορία των 53...
Κλυδωνισμούς και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και νέο μέτωπο με τους «53+» ανοίγει η υπουργοποίηση Μωραϊτη - Τόλκα
Παρά το γεγονός ότι στο Μέγαρο Μαξίμου διατείνονται ότι η λήξη της κυβερνητικής θητείας αποτελεί ειλημμένη απόφαση για τον Αλέξη Τσίπρα και οι εκλογές θα προκηρυχθούν τον Οκτώβριο, ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε την Παρασκευή (15/2), στέλνει διαφορετικά μηνύματα όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, ενισχύοντας την αίσθηση ότι ο χρονικός ορίζοντας του Μαΐου κερδίζει έδαφος.
Και διερωτώνται αν το κυβερνητικό σχήμα με τις μικρές αλλαγές που έγιναν μπορεί να κρατήσει ακόμα επτά μήνες με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί προς την κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό πολλώ δε μάλλον, αν στις επικείμενες ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση καταμετρήσει απώλειες δυνάμεων όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης.
Πάντως στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός αντικατοπτρίζει την επιλογή Τσίπρα να "κυβερνήσει" με τη γενιά του δίνοντας ευκαιρίες σε νέα στελέχη όπως η Χατζηγεωργίου και ο Μπάρκας.
Οι δύο πρώην του ΠΑΣΟΚ, ο Θάνος Μωραϊτης και ο Άγγελος Τόλκας, - επίσης νέοι - αποτελούν το αποτύπωμα της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, να κάνει προοδευτικό προγραμματικό άνοιγμα στη βάση και το χώρο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που αντιτίθεται στη γραμμή της Φώφης Γεννηματά για σύγκλιση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτή η κίνηση έρχεται σε συνέχεια της πολιτικής συνάντησης με τον Γιάννη Ραγκούση, το Νίκο Μπίστη, τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και πρόσωπα από τον Κεντροαριστερό χώρο η οποία αναμένεται να συνεχιστεί άμεσα με νέες πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις.

Δυσφορία στους  «53+»- Μαίνεται ο «πόλεμος»ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ

Στον αντίποδα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, τόσο για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό νωρίτερα από τον Μάιο, όσο και για έναν προεκλογικό μαραθώνιο που θα φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πιο πιθανό το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Μάιο.
Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου, όπως φαίνεται, μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει λάβει οριστική απόφαση για τον χρόνο των εκλογών καθώς ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες που θα επιτρέπουν πλήρη έλεγχο των συσχετισμών στο μετεκλογικό σκηνικό.
Στο μεταξύ, κλυδωνισμούς και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και νέο μέτωπο με τους «53+» ανοίγει η υπουργοποίηση Μωραϊτη - Τόλκα.
Ο Παύλος Κλαυδιανός που απηχεί τις απόψεις των «53+» με άρθρο του δηλώνει ανοιχτά τη διαφωνία τους με την επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου.
Πυρά κατά του ανασχηματισμού εξαπέλυσε και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις Μωραΐτη κατά του ΣΥΡΙΖΑ. …
Η κίνηση των «53+» ζητά πάντως έκτακτη σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τον ανασχηματισμό.
Και με το ΚΙΝΑΛ όμως ο πόλεμος μαίνεται με τη Φώφη Γεννηματά να καταρρίπτει το αφήγημα περί ανοίγματος στην Κεντροαριστερά και να μιλά για έναν πρωθυπουργό σε απόγνωση.
Σε αυτό το σκηνικό, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι επόμενες κινήσεις από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφορικά με το άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά αλλά και τις αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών.
Κατά πληροφορίες, στο κυβερνών κόμμα, θέλουν τις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα περί τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου όταν θα έχουν αποτυπωθεί οι τάσεις στην κοινή γνώμη από τις δημοσκοπήσεις και θα υπάρχει πιο καθαρή εκτίμηση για το πως μπορεί να διαμορφωθούν οι τελικοί συσχετισμοί.

Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης