Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το πετρέλαιο παραμένει το μεγάλο υπαρξιακό «στοίχημα» της Saudi Aramco, παρά τις αντιφάσεις

Το πετρέλαιο παραμένει το μεγάλο υπαρξιακό «στοίχημα» της Saudi Aramco, παρά τις αντιφάσεις
H Aramco ενίσχυσε τις επενδύσεις τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο, ελπίζοντας να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα κατά τα προσεχή έτη
Τελικά η Σαουδική Αραβία όχι μόνο επενδύει στην αύξηση της εγχώριας πετρελαϊκής παραγωγικής ικανότητά της, αλλά προσπαθεί να την αυξήσει και στο εξωτερικό.
Τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είναι τόσο μεγάλα που η Aramco δεν χρειάζεται πραγματικά να αναζητήσει στο εξωτερικό το… πετρέλαιο, γράφει ο διαδικτυακός τόπος, oilprice.com.
Ανέρχονται σε τουλάχιστον 260 δισεκατομμύρια βαρέλια, αρκετά ψηλότερα από τη δεύτερη Βενεζουέλα.
Τα τελευταία χρόνια, η Σαουδική Αραβία ακολουθεί δύο κάπως αντιφατικές στρατηγικές.
Από τη μια πλευρά, η Aramco ενίσχυσε τις επενδύσεις τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέριο, ελπίζοντας να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα κατά τα προσεχή έτη.
Τα σχέδια αποσκοπούσαν όχι μόνο στην αντιστάθμιση της εξάντλησης στα γηράσκοντα πεδία, αλλά και στην αύξηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας.
Οι μεγάλες επενδύσεις θα εξασφαλίσουν την κυριαρχία της Aramco και της χώρας στην αγορά πετρελαίου για τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα, ο ισχυρός άνδρας της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman (ΜbS) ανέπτυξε μια φιλόδοξη ατζέντα οικονομικών μετασχηματισμών για την απεξάρτηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο.
Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και τη χρησιμοποίηση των εσόδων από την IPO της Aramco για την ώθηση προς  μια νέα οικονομία.
Το όραμα του MbS έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό, και οι επονομαζόμενες εγχώριες μεταρρυθμίσεις του έχουν επικαλυφθεί την αυταρχική διακυβέρνηση.  
Τώρα φαίνεται πως το όραμα του MbS για τον μετασχηματισμό της οικονομίας να θαμπώνει, όπως και το μεγαλεπήβολο σχέδιο «Vision 2030».
Η IPO της Aramco καθυστέρησε, εν μέρει επειδή οι κορυφαίοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εξωθήσουν την εταιρεία σε υπερβολικό έλεγχο ενώ σύμφωνα με τη Wall Street Journal δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.
Αντ 'αυτού, η Σαουδική Αραβία επιστρέφει στην προ – MbS εποχή και επιλέγει την αναζήτηση πετρελαίου στο εξωτερικό και όχι την απεξάρτηση από αυτό.
Εξάλλου ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih απάντησε θετικά στην ερώτηση των Financial Times, εάν η Saudi Aramco θέλει να γίνει διεθνής παίκτης όπως η ExxonMobil ή η Shell.
Το πρώτο στοιχείο της νέα επιχείρησης θα είναι να δημιουργηθεί μια επιχείρηση «παγκόσμιου φυσικού αερίου».
Οι Financial Times σημειώνουν ότι η Aramco έχει συζητήσει σημαντικές επενδύσεις σε ρωσικά και αμερικανικά έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ενώ ο al-Falih ανέφερε την Αυστραλία ως πιθανότητα.
Με άλλα λόγια, το σχέδιο μετασχηματισμού για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, που οραματίστηκε ο MbS, δεν είναι τόσο μεταρρυθμιστικό, παρατηρεί ο ιστότοπος oilprice.com.
Η Σαουδική Αραβία τροφοδοτεί την οικονομία της με πετρέλαιο και αέριο για τις επόμενες δεκαετίες.
Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου επίσης βλέπουν το φυσικό αέριο και τα πετροχημικά προϊόντα ως ασφαλέστερο μακροπρόθεσμο στοίχημα απ 'ό, τι το αργό πετρέλαιο, καθώς η αιχμή της ζήτησης πλησιάζει.
Ωστόσο, ο διπλασιασμός των αποθεμάτων πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι τελικά ένα υπαρκτό στοίχημα στον κόσμο που δεν μετακινείται από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο προϋπολογισμός της Σαουδικής Αραβίας παραλύει ακόμη και με το αργό πετρέλαιο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.
Το Brent έχει διαπραγματευτεί κάτω από αυτό το όριο για τα περισσότερα από τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανακάμψουν με βεβαιότητα πάνω από αυτό το επίπεδο, αλλά μόνο οι πιο αισιόδοξοι προβλέπουν ότι το Brent θα διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από τα 80 δολάρια στα επόμενα χρόνια.
Ακόμη και μεσοπρόθεσμα, οι κίνδυνοι είναι σοβαροί.
«Οι αναπτυξιακές προοπτικές του ΟΠΕΚ μεσοπρόθεσμα παραμένουν μειωμένες από τις συνεχείς κυρώσεις, τους γεωπολιτικούς κινδύνους, την ανταγωνιστική προσφορά εκτός ΟΠΕΚ, τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση», γράφει η Bank of America Merrill Lynch σε πρόσφατη έκθεσή της.
Ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας πάντως ισχυρίστηκε ότι η Aramco θα μπορούσε να υπερκεράσει άλλες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και ο χρόνος μένει να το αποδείξει αυτό.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης