Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του εθνικολαϊκισμού και της ακροδεξιάς

Θεοχαρόπουλος: Προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του εθνικολαϊκισμού και της ακροδεξιάς
"Η προσπάθεια συγκλίσεων στην Ευρώπη γίνεται στη βάση προγραμματικών συνθέσεων και όχι ευκαιριακών συμπράξεων", τονίζει ο Θ. Θεοχαρόπουλος
«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη οφείλει να είναι η ήττα του εθνικολαϊκισμού και της ακροδεξιάς», αναφέρει σε συνέντευξή του στην "Εφημερίδα των Συντακτών" ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, προσθέτοντας ότι «η ευρωπαϊκή οικογένεια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
Η προσπάθεια συγκλίσεων στην Ευρώπη γίνεται στη βάση προγραμματικών συνθέσεων και όχι ευκαιριακών συμπράξεων, οι οποίες όπου δοκιμάσθηκαν απέτυχαν».
Κατά τον ίδιο, «αυτό αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση και για τη χώρα μας δεδομένου ότι στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές αριστεράς-δεξιάς και προόδου-συντήρησης είναι υπαρκτές και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο όψεις «την “αντισυστημική” και την “κεντροαριστερή”.
 Τα προηγούμενα χρόνια κυριάρχησε η πρώτη, το ερώτημα πλέον είναι ποια θα κυριαρχήσει σήμερα».
Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνει, «το ζητούμενο δεν είναι μόνο η εκλογική εκπροσώπηση των κεντροαριστερών πολιτών, αλλά η αλλαγή των πολιτικών και η υλοποίηση μιας προοδευτικής ατζέντας.
Και για αυτό χρειάζεται μία πραγματικά σύγχρονη κεντροαριστερά».
Δηλώνει ότι διαφωνεί με τους χαρακτηρισμούς της Φ. Γεννηματά για τον Α. Τσίπρα περί “καταληψία” του προοδευτικού χώρου και “τυχοδιώκτη νεοκομμουνιστή”, λέγοντας «δεν συμφωνώ, για αυτό και ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει προσωπικά τέτοιους ή αντίστοιχους χαρακτηρισμούς.
Η πολιτική αντιπαράθεση οφείλει να γίνεται με θέσεις και προτάσεις. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά πεδία της κυβερνητικής πολιτικής για να ασκηθεί ουσιαστική προγραμματική αντιπολίτευση.
Αυτού του είδους η ρητορική δείχνει έλλειψη πολιτικής αυτοπεποίθησης και απωθεί τους προοδευτικούς πολίτες».
Όσο για τη ΝΔ, αναφέρει πως «οι χαρακτηρισμοί περί “αβύσσου” γρήγορα εγκαταλείφθηκαν, καθώς η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, αντίθετα με τη βάση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, φαίνεται ότι αποφάσισε την στρατηγική σύμπλευση μαζί της, γεγονός που αποδεικνύεται από την στάση σε όλα τα κορυφαία ζητήματα πολιτικής».
Μάλιστα, κάνει λόγο για «στείρα αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ», που   «δείχνει πράγματι ότι υπάρχει ο κίνδυνος μίας πολύ συντηρητικής δεξιάς διακυβέρνησης.
Σκληρές απόψεις φαίνεται ότι κυριαρχούν στο εσωτερικό της. Καθημερινά επιβεβαιώνει στην πράξη ότι παραμένει μια βαθιά συντηρητική δύναμη, δέσμια πολιτικών και πρακτικών της παραδοσιακής δεξιάς και των πελατειακών σχέσεων. Θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της προοπτικής της εξουσίας ακόμη και τα εθνικά θέματα».
Για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. που προχωρά σε συνέδριο μετεξέλιξής του σε ενιαίο φορέα και τον λόγο που ο ίδιος το χαρακτήρισε περίκλειστο κόμμα που στέλνει συντηρητικά σήματα, απαντά ότι «η ΔΗΜΑΡ εξαρχής ζητούσε συνέδριο για ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς που θα ασκεί προοδευτική πολιτική, όχι για ενιαίο φορέα του ΠΑΣΟΚ με συντηρητική στροφή.
Μετά την αποχώρηση του Ποταμιού και την απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ, πρόκειται για συνέδριο “αναβάπτισης” του ΠΑΣΟΚ ως ενιαίου φορέα υπό τον τίτλο ΚΙΝΑΛ.
Δυστυχώς, αντί της υπέρβασης επικράτησαν η ανακύκλωση των παθογενειών και του πολιτικού προσωπικού που άσκησε κυβερνητισμό όλα τα προηγούμενα χρόνια, ο νεοσυντηρητισμός και η συρρίκνωση του εγχειρήματος.
Η στάση αλλά κυρίως η ρητορική περί “συμφωνίας υποταγής” και οι αναφορές στον “Σόρος” για τη Συμφωνία των Πρεσπών παραπέμπουν στην ατζέντα κομμάτων από άλλες πτέρυγες του κοινοβουλίου μακριά από τις αρχές και τις θέσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατία».
Τέλος, ο κ. Θεοχαρόπουλος ερωτηθείς για την πρωτοβουλία του να επισκεφθεί τον Ζ. Zaev  αναφέρει ότι η επίσκεψή του  προγραμματίζεται για τις αρχές Μαρτίου και «είναι μια κίνηση συμβολισμού για την ειρήνη και τη φιλία.
Θα τον συγχαρώ για την στάση του απέναντι στις εθνικιστικές και αλυτρωτικές διαθέσεις που υπήρχαν στην χώρα του.
Θα του τονίσω ότι το κρίσιμο από εδώ και στο εξής είναι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα χωρίς πισωγυρίσματα.
Αλλά θα του μεταφέρω και την συντροφική μου αλληλεγγύη, αφού είναι σοσιαλδημοκράτης και η ΔΗΜΑΡ είναι το μόνο κόμμα της ίδιας Ομάδας που στην Ελλάδα ψήφισε τη συμφωνία».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης