Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ-» η Ρωσία - Θετικό παραμένει το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ-» η Ρωσία - Θετικό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ρωσίας από τη Fitch Ratings
Σε «ΒΒΒ-» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα) της Ρωσίας η Fitch Ratings, διατηρώντας τις θετικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται το πολύ ισχυρό δημοσιονομικό ισοζύγιο, τα ισχυρά εξωτερικά οικονομικά και το αξιόπιστο πλαίσιο μακροοικονομικής πολιτικής, που αντισταθμίζουν τις προοπτικές ασθενέστερης ανάπτυξης, την υψηλή εξάρτηση από τα commodities, τα αδύναμα πρότυπα διακυβέρνησης και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Η αυξημένη ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η συμμόρφωση με τον δημοσιονομικούς κανόνες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ικανότητα της Ρωσίας να απορροφά εξωτερικούς κραδασμούς και να περιορίζει τις επιπτώσεις της μεταβλητότητας των τιμών πετρελαίου στην οικονομία.
Το ρούβλι υποτιμήθηκε απότομα το 2018 (17%), αντανακλώντας τον αυξημένο κίνδυνο των κυρώσεων και την αυξανόμενη αποστροφή έναντι των κινδύνων παγκοσμίως για το νόμισμα.
Ο μέσος πληθωρισμός της ρωσικής οικονομίας θα αυξηθεί από το ιστορικό χαμηλό 2,9% το 2018, στο 5,3% το 2019, εξαιτίας του υψηλότερου συντελεστή ΦΠΑ, της υποτίμησης του ρουβλίου και των υψηλότερων προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
Παρ' όλα αυτά, η Fitch προβλέπει ο πληθωρισμός να επιστρέψει στον στόχο της κεντρικής τράπεζας (4%) έως το 2020.
Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός σημείωσε πλεόνασμα 2,6% του ΑΕΠ το 2018, που υποστηρίχθηκε από τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου, το ασθενέστερο ρούβλι και την ισχυρή αύξηση των εσόδων εκτός πετρελαίου.
Παράλληλα, ο δείκτης δημόσιου χρέους μειώθηκε στο μόλις 14,6% του ΑΕΠ το 2018.
Ο κίνδυνος περαιτέρω κυρώσεων από τις ΗΠΑ παραμένει υψηλός, εκτιμά ο οίκος, συμπληρώνοντας πως οι πρόσφατες ενέργειες του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών για άρση των κυρώσεων σε ρωσικές επιχειρήσεις, δεν σηματοδοτούν μια ευρύτερη στροφή πολιτικής, αλλά αυξάνουν περαιτέρω την απρόβλεπτη πολιτική και την εφαρμογή των κυρώσεων.
Η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 2,3% το 2018, ενώ η Fitch αναμένει ο ρυθμός ανάπτυξης να επιβραδυνθεί στο 1,5% το 2019, αντανακλώντας τον αντίκτυπο της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στην κατανάλωση και τις ασθενέστερες επενδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης