Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 0,6% για τον χρυσό, στα 1.322,10 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία άνοδος 0,3%

tags :
Κέρδη 0,6% για τον χρυσό, στα 1.322,10 δολ. ανά ουγγιά - Εβδομαδιαία άνοδος 0,3%
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με άνοδο 0,6% ή 8,20 δολ. στα 1.322,10 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη έκλεισε σήμερα (14/2/2019) ο χρυσός, καθώς ορισμένα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα παραμείνει υπομονετική με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Μία ημέρα μετά τις απογοητευτικές λιανικές πωλήσεις, που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων εννέα ετών τον Ιανουάριο, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ κατέγραψε πτώση 0,6% τον Ιανουάριο του 2019, υποχωρώντας για πρώτη φορά σε διάστημα οκτώ μηνών.
Την ίδια ώρα, πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν τον Ιανουάριο οι τιμές εισαγωγών των ΗΠΑ, υποχωρώντας κατά 0,5% και οδηγώντας στη μεγαλύτερη ετήσια πτώση σε διάστημα σχεδόν 2,5 ετών, καθώς υποχώρησε το κόστος πετρελαϊκών προϊόντων, ενώ το ισχυρό δολάριο πίεσε τις τιμές των οχημάτων και των καταναλωτικών αγαθών.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, δήλωσε σήμερα ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να φτάσει σε ουδέτερα επίπεδα επιτοκίων.
Όπως εκτίμησε ο Bostic, η Fed θα μπορούσε να προβεί σε μία αύξηση των επιτοκίων το 2019 και σε άλλη μία το 2020.
Στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου οδήγησαν τους επενδυτές και τα στοιχεία για τον κινεζικό πληθωρισμό, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,7% σε ετήσια βάση, από 1,9% τον Δεκέμβριο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα παραμείνει αμετάβλητος.
Η τιμή του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,6% ή 8,20 δολ. στα 1.322,10 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, η στερλίνα ενισχυόταν κατά 0,6% έναντι του δολαρίου, στο 1,289 δολ., με το αμερικανικό νόμισμα να δέχεται πιέσεις από τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Σε εβδομαδιαία βάση, ο χρυσός ενισχύθηκε 0,3%.
Εν τω μεταξύ, ώθηση στον χρυσό προσέφερε και η αισιοδοξία ότι ΗΠΑ και Κίνα θα καταλήξουν σε συμφωνία για το εμπόριο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε σήμερα πως οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα προχωρούν «εξαιρετικά καλά», ενώ επεσήμανε ότι μια πραγματική συμφωνία με το Πεκίνο είναι πιο κοντά από ποτέ.
«Θα ήταν τιμή μου να καταργήσω τους δασμούς εάν μπορέσουμε να πετύχουμε μια συμφωνία με την Κίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Trump.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, έκανε σήμερα λόγο για «παραγωγικές συναντήσεις» με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, δήλωσε σήμερα πως οι εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές ανησυχούν για νέες έντονες αντιπαραθέσεις στις ΗΠΑ, καθώς ο Trump δήλωσε σήμερα ότι θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικό.
Αυτή η κίνηση αναμένεται να φέρει τον Trump σε μια νέα διαμάχη με τους Δημοκρατικούς, καθώς οι τελευταίοι κάνουν λόγο για μια αντισυνταγματική προσπάθεια εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου για να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του τείχους χωρίς την έγκριση από το Κογκρέσο .


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης