Γαλλία: Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο στον ηγέτη των «Κίτρινων Γιλέκων»

Γαλλία: Ποινή φυλάκισης και πρόστιμο στον ηγέτη των «Κίτρινων Γιλέκων»
Ποινή φυλάκισης στον ηγέτη των «Κιτρίνων Γιλέκων»
Ποινή φυλάκισης ενός μηνός με αναστολή και 500 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκαν στον Eric Drouet, μία από τις πιο εμβληματικές μορφές του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».
Ο Drouet καταδικάστηκε για «διοργάνωση διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενη δήλωση».
Είχε συλληφθεί στις 2 Ιανουαρίου ενόσω κατευθυνόταν προς τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι, όπου τον περίμεναν δεκάδες διαδηλωτές.
Ο ίδιος, αφότου αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες αργότερα, έκανε λόγο για «πολιτική» δίωξη, υποστηρίζοντας ότι συνελήφθη ενώ πήγαινε απλώς να συναντήσει άλλα μέλη του κινήματος σε εστιατόριο.
Η σύλληψή του τότε είχε προκαλέσει την αντίδραση τόσο της ακροαριστεράς όσο και της ακροδεξιάς, που έκαναν λόγο για κατάχρηση εξουσίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, ωστόσο, επέμενε ότι «αυτός που δεν σέβεται τον νόμο είναι αυτός ο οποίος διοργανώνει διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενη δήλωση».
Οδηγός φορτηγού, ο 33χρονος περιλαμβάνεται στους εμπνευστές του κινήματος, που διοργάνωσαν μέσω του Facebook την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση στις 17 Νοεμβρίου του 2018 ενάντια στην αύξηση του φόρου καυσίμων.
Θεωρείται σύμβολο του κινήματος το οποίο οργάνωσε τις πιο ταραχώδεις διαδηλώσεις στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας από τον Μάη του ’68 και προκάλεσε την μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.
Η καταδίκη του Eric Drouet πραγματοποιείται σε μία περίοδο που γενικώς οι Γάλλοι φαίνονται να έχουν κουραστεί από τις βίαιες κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Elabe, η οποία δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα, το 56% των πολιτών θεωρεί ότι τα «Kίτρινα Γιλέκα» πρέπει να σταματήσουν να διαδηλώνουν κάθε Σάββατο (αύξηση 11 μονάδων).
Παραμένει άγνωστό, όμως, εάν η σημερινή εξέλιξη θα πυροδοτήσει νέα επεισόδια στη γαλλική πρωτεύουσα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS