Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πηγές ΥΠΕΞ για δηλώσεις Rama: Καμία συζήτηση για τα σύνορα με την Αλβανία - Αντίδραση από τη ΝΔ

Πηγές ΥΠΕΞ για δηλώσεις Rama: Καμία συζήτηση για τα σύνορα με την Αλβανία - Αντίδραση από τη ΝΔ
Από τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού προκύπτει ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για αλλαγή των συνόρων με την Ελλάδα
(upd) Με μια κοφτή απάντηση σήμερα διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν, ως προς τις αναφορές περί συνόρων του πρωθυπουργού της Αλβανίας Edi Rama σε χθεσινή του συνέντευξη, ότι δεν συζητείται τέτοιο θέμα.
«Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ' αυτών», τονίζουν οι πηγές του ΥΠΕΞ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν σχετικά ότι «στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996, τα δύο κράτη διακηρύσσουν το σεβασμό τους στην αρχή του απαραβίαστου των υφισταμένων συνόρων, και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριος είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας».
Νωρίτερα, ιδιαίτερη αίσθηση αλλά και έντονη ανησυχία προκάλεσαν στην Αθήνα οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Edi Rama, ο οποίος έκανε λόγο για  συζήτηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Ειδικότερα σε δηλώσεις του στην αλβανική τηλεόραση Vision Plus TV και αναφερόμενος στις αντιδράσεις σχετικά με την πρόταση για την τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή, ο Rama είπε: «Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα.
Τι συζήτησε το Κόσσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα.
Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας;
Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης».
Πρόκειται για μια δήλωση που αφενός προκαλεί πολλά ερωτηματικά ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έγινε σε μια περίοδο όπου η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί έντονη κριτική για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την επίσης γειτονική χώρα πΓΔΜ.
Ο Rama επιτέθηκε σε εκείνους που αντιτάσσονται στην ιδέα της αλλαγής των συνόρων του Κοσσόβου.
«Για μένα το Κόσσοβο είναι μέρος της Αλβανίας. Τα υπόλοιπα είναι θέματα του Ramush Haradinaj (σσ. πρωθυπουργός Κοσσόβου)» δήλωσε, απαντώντας ουσιαστικά σε όσα πρόσφατα δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσσόβου πως τα Τίρανα ασχολούνται με εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως στόχος θα πρέπει να είναι η ένωση του Κοσσόβου με την Αλβανία, κάνοντας λόγο για «σχέδιο Α», τονίζοντας πως η συμμετοχή δύο Κοσοβάρων στην κυβέρνησή του, στόχο έχει να περάσει το συγκεκριμένο μήνυμα.

Απαντήσεις ζητά η ΝΔ

Απαντήσεις από την κυβέρνηση για τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία ζητά η Νέα Δημοκρατία, στον απόηχο των δηλώσεων Rama περί αλλαγής των συνόρων.
«Ο ισχυρισμός του κ. Rama ότι συζητά με την Ελλάδα ζήτημα συνόρων, το οποίο μάλιστα εντάσσει σε ευρύτερες συνοριακές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια, εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», τονίζει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος,
 «Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου -διαβεβαιώσεις που δόθηκαν μετά από ανάλογη αναφορά του κ. Τσίπρα- η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Πρώτον εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων. Και δεύτερον ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Rama για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή», καταλήγει η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου.

Οι δηλώσεις Τσίπρα

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα τροποποίησης ελληνο-αλβανικών συνόρων.
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2018, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία:  «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της ΑΟΖ, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων, στα οποία βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μία κάποια διευθέτηση.
Θέματα τα οποία όμως, ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει.
Συμφώνησα λοιπόν με τον Αλβανό ομόλογο μου, το επόμενο διάστημα, οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειες τους, χωρίς να έχουμε κάποια ιδιαίτερη πίεση, για να δούμε σε πιο βαθμό θα μπορέσουμε να έχουμε μία θετική διευθέτηση, το συντομότερο δυνατό».
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από τη δήλωση του κ. Τσίπρα, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι το θέμα που συζητείται είναι η συντήρηση των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Αλβανό ομόλογο του είχε τεθεί το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων.
Συγκεκριμένα, η Αθήνα επιθυμούσε να αποσπάσει τη συναίνεση της αλβανικής πλευράς στην επέκταση τμηματικώς των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια σε ορισμένες περιοχές που δεν επηρεάζονται τα αλβανικά συμφέροντα, καθώς απλώς ένα τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ στην περιοχή θα μετατραπεί σε χωρικά ύδατα που ασκείται πλήρης κυριαρχία στη ζώνη των 12 ν.μ.
Ο Rama, όμως, δεν διευκρινίζει εάν πρόκειται για τα θαλάσσια ή για τα χερσαία σύνορα.

Ποιες είναι οι πυραμίδες;

Οι συμφωνίες μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων με τις οποίες καθορίστηκαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προέβλεπαν ότι αυτά ορίζονται στο βουνό, εκεί «όπου χωρίζουν τα νερά της βροχής».
Στο σημείο, αυτό, λοιπόν, και επειδή δεν υπάρχει κάποιο φυσικό σύνορο ή τείχος, τοποθετήθηκαν περίπου ογδόντα δίμετρα πέτρινα αντικείμενα σε πυραμιδικό σχήμα. Από τη μια πλευρά τους γράφουν «Ελλάδα» και τον αριθμό της πυραμίδας και από την άλλη «Αλβανία».
Οι πυραμίδες αυτές, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συντηρούνται ενώ αρκετές φορές μετακινούνται λόγω και των φυσικών φαινομένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης