Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή: Πέρασαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση – Με 151 ψηφίστηκε και το Άρθρο 3 για σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους

Βουλή: Πέρασαν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση – Με 151 ψηφίστηκε και το Άρθρο 3 για σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους
Τον Μάρτιο 2019 η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής
Μετά από ένα μικρό θρίλερ με το Άρθρο 3 για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, λόγω αρχικής διαρροής ότι δεν ψηφίστηκε τελικά από 151 βουλευτές, ολοκληρώθηκε η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων, τα οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι προτάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν στο σύνολό τους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών είτε ακόμα και από την αυξημένη πλειοψηφία περισσότερων από 180 βουλευτών".

Συγκεκριμένα:

- Υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία, που υπερβαίνει κατά πολύ τους 180 βουλευτές, οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής (άρθρο 32), για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας (άρθρο 62), για τον περιορισμό των προνομιακών ρυθμίσεων περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86) και για τις ανεξάρτητες αρχές (άρθρο 101Α).
- Υπερψηφίστηκαν με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών οι προτάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους (άρθρο 3), για την κατοχύρωση του πολιτικού όρκου (άρθρα 13, 33 και 59), για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών (άρθρο 21), για την κατοχύρωση εργασιακών και συλλογικών ελευθεριών (άρθρο 22), για την κύρωση διεθνών συνθηκών με δημοψήφισμα (άρθρο 28), για την υποχρεωτική βουλευτική ιδιότητα του πρωθυπουργού (άρθρο 37), για την καθιέρωση εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας (άρθρο 84), για την καθιέρωση της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73) και δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία (άρθρο 44), για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και βουλευτών απόδημου Ελληνισμού (άρθρο 54), για την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας μετά από τρεις βουλευτικές περιόδους (άρθρο 56) και για την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος και θεσμών άμεσης δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση (άρθρο 102).
Από τις συμπληρωματικές προτάσεις που υπέβαλαν ή υποστήριξαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίστηκαν οι προτάσεις για την κατοχύρωση της απαγόρευσης διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού (άρθρο 5), την εισαγωγή της αρχής της επιείκειας και την κατάργηση της διάταξης περί καταχρηστικής άσκησης δικαιώματος (άρθρο 25), την αναπλήρωση του πρωθυπουργού για λόγους υγείας (άρθρο 38), την επέκταση των εγγυήσεων δικαστικής ανεξαρτησίας στους στρατιωτικούς δικαστές (άρθρο 96), τον ορισμό του συστήματος περιφερειακής οργάνωσης και την προστασία των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (άρθρο 101).
Η διαδικασία θα συνεχιστεί μετά από ένα μήνα, οπότε θα διεξαχθεί η δεύτερη ψηφοφορία στην Ολομέλεια, επί των διατάξεων που συγκέντρωσαν την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών σ' αυτή την πρώτη ψηφοφορία.
Αντίθετα την άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έλαβε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση η πρόταση για αναθεώρηση του άρθρου 30 έλαβε 148 θετικές ψήφους έναντι 120 κατά  και 3 παρών.
Να σημειωθεί ότι τα άρθρα που καταψηφίζονται δεν θα μετέχουν στην δεύτερη ψηφοφορία.

Θρίλερ με το Άρθρο 3 για τη θρησκευτική ουδετερότητα τους κράτους


Η κυβέρνηση κατόρθωσε να γλιτώσει την τελευταία στιγμή την ήττα αναφορικά με το Άρθρο 3, το οποίο αφορά τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, καθώς ψηφίστε με οριακή πλειοψηφία και θα τεθεί σε αναθεώρηση στη επόμενη Βουλή.
Το εν λόγω Άρθρο κατόρθωσε να περάσει παρά το γεγονός ότι καταψηφίστε από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι  οι: Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Γεωργία Γεννιά.
Ως γνωστόν πρόκειται για μια από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε επιμείνει η κυβέρνηση, ενώ αρχικά υπήρξε η πληροφορία ότι είχε ψηφιστεί από 150 βουλευτές, τελικώς, όμως, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, έλαβε 151 ψήφους.

Τι προβλέπει το Άρθρο 3
 
Το άρθρο 3 του υφισταμένου Συντάγματος προβλέπει τα εξής:
1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού  τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Κυβερνητικές πηγές για Άρθρο 3: Κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν ήττα της κυβέρνησης

«Κάποιοι φαίνεται πως βιάστηκαν να πανηγυρίσουν και να καταγράψουν ήττα του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, χωρίς να περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της καταμέτρησης» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές για την ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Παράλληλά οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η αγωνία τους να καταγράψουν έστω και μία πολιτική ήττα μίας κυβέρνησης, που προχωρά αλλάζοντας τη χώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης