Πέρασε οριακά το Άρθρο 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους παρά την καταψήφιση από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ

Πέρασε οριακά το Άρθρο 3 για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους παρά την καταψήφιση από βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ
Με οριακή πλειοψηφία πέρασε τελικά το άρθρο που αφορά τη «θρησκευτική ουδετερότητα» του κράτους
Η κυβέρνηση κατόρθωσε να γλιτώσει την τελευταία στιγμή την ήττα αναφορικά με το Άρθρο 3, το οποίο αφορά τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, καθώς ψηφίστε με οριακή πλειοψηφία και θα τεθεί σε αναθεώρηση στη επόμενη Βουλή.
Το εν λόγω Άρθρο κατόρθωσε να περάσει παρά το γεγονός ότι καταψηφίστε από τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι  οι: Νίνα Κασιμάτη, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Γεωργία Γεννιά.
Ως γνωστόν πρόκειται για μια από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες είχε επιμείνει η κυβέρνηση, ενώ αρχικά υπήρξε η πληροφορία ότι είχε ψηφιστεί από 150 βουλευτές, τελικώς, όμως, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, έλαβε 151 ψήφους.

Τι προβλέπει το άρθρο 3
 
Το άρθρο 3 του υφισταμένου Συντάγματος προβλέπει τα εξής:
1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού  τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS