Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εκτός νέου νόμου Κατσέλη το 20% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων - To 80% δυνητικά μπορεί να ενταχθεί

Εκτός νέου νόμου Κατσέλη το 20% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων - To 80% δυνητικά μπορεί να ενταχθεί
Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, θα αποτελεί το συμπληρωματικό κριτήριο
Μέχρι και το 80% των κόκκινων δανείων θα μπορούσαν - υπό προϋποθέσεις- να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, εάν πάρουν σάρκα και οστά τα σενάρια που επεξεργάζονται τις τελευταίες ώρες κυβέρνηση και τραπεζίτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες και από τα δύο μέτωπα, το σενάριο που κερδίζει έδαφος και θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης η οποία και την πρώτη κατοικία θα προστάτευε και το τραπεζικό σύστημα δεν θα κλυδώνιζε, βασίζεται στο ύψος του ανεξόφλητου δανείου που έχει κοκκινίσει.
Δηλαδή το υπό εξέταση σενάριο, αναγάγει σε κυρίαρχο στοιχείο το ύψος του ανεξόφλητου δανείου και όχι το ύψος της πραγματικής ή αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, τιμές οι οποίες δεν έχουν πλέον μεγάλες διαφορές στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα τουλάχιστον με παράγοντες της αγοράς ακινήτων.
Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, θα αποτελεί το συμπληρωματικό κριτήριο.
Το όριο θα μπει γύρω στις 200.000 ευρώ από 100.000 ευρώ που έθεταν ως όριο προστασίας οι τράπεζες και 280.000 ευρώ που είναι σήμερα το όριο προστασίας για ζευγάρι με τρία παιδιά.
Η βασική θέση της κυβέρνησης πάνω στην οποία εργάζονται πυρετωδώς, λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων, όσοι έχουν επιφορτισθεί με την διαμόρφωση του νέου πλαισίου, είναι να προστατευθούν από τους πλειστηριασμούς όλοι οι δανειολήπτες, με υπόλοιπο δανείου έως τις 150.000 ευρώ.
Όριο το οποίο μπορεί να υποχωρήσει ελαφρώς, εάν υπάρχει κίνδυνος για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και κυρίως για τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Σε περίπτωση που …περπατήσει το συγκεκριμένο σενάριο, κυβερνητικοί και τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ο νέος νόμος θα καλύψει τουλάχιστον το 80% των δανειοληπτών.
Εάν για παράδειγμα κάποιος δανειολήπτης είχε λάβει δάνειο 300.000 ευρώ προ δεκαπενταετίας και έχει σήμερα κόκκινο υπόλοιπο 150.000 ευρώ θα μπορεί να ενταχθεί στο νέο νόμο προστασίας της κύριας κατοικίας, εφόσον η αντικειμενική της αξία δεν ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
Αυτό δεν είναι εφικτό που δεν ήταν εφικτό με το ισχύον καθεστώς λόγω  του αρχικού ύψους του δανείου.
Προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν δικαστικές εμπλοκές, σχεδιάζεται η απλοποίηση της όλης διαδικασίας η οποία θα ξεκινά και θα τελειώνει με μια αίτηση προς την τράπεζα/ες, που θα αναλάβουν και την υλοποίηση του νόμου.
Ανάλογα με το προφίλ του κάθε οφειλέτη οι τράπεζες θα προσφέρουν «πακέτο» προτάσεων το οποίο θα περιλαμβάνει: επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου έως και 25 χρόνια, κούρεμα ανάλογα με την περίπτωση, χαμηλότερο επιτόκιο από το ισχύον, αλλά και επιδότηση με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Ειδικά για την χορήγηση επιδότησης θα λαμβάνεται υπόψη το επίπεδο διαβίωσης του δανειολήπτη.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, δεν πρόκειται να λάβει κάποιος επιδότηση εάν καλύπτει τις εύλογες ανάγκες διαβίωσης. Αντίθετα η επιδότηση μπορεί να ανέλθει ακόμα και στο 100% της δόσης εάν για παράδειγμα κάποιος είναι άνεργος για χρόνια και δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία.
Ο πήχης του εισοδηματικού κριτηρίου φαίνεται να τοποθετείται στις 20.000 ευρώ ετήσιου εισοδήματος και του περιουσιακού κριτηρίου στις 100.000 ευρώ.
Η ακτινογραφία από την οποία θα περάσουν οι οφειλέτες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισοδήματα και περιουσίες, θα γίνει είτε με την «πλατφόρμα» που χρησιμοποιείται για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, είτε θα στηθεί μια νέα, ανάλογου βεληνεκούς.
Δηλαδή θα μπορεί να κάνει διασταυρώσεις στοιχείων όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά σε περισσότερες από 120 χώρες της υφηλίου με τις οποίες πλέον η Ελλάδα ανταλλάσσει φορολογικά στοιχεία.
Η περιπέτεια του οφειλέτη δεν θα τελειώνει με την ένταξή του στο νόμο.
Ανά 2 με 3 χρόνια θα επανεξετάζεται η οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ αντιστοιχούν σε περίπου 160.000 νοικοκυριά με το μη εξυπηρετούμενο ποσό να ανέρχεται σε 3,9 δισ. ευρώ, ενώ από 50.000 ως 100.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 64.000 νοικοκυριά και το «βάρος» τους υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ.
Συνεπώς, επί συνόλου 13,5 δισ. τέτοιων «κόκκινων» δανείων, τα 9 δισ. αφορούν σε ακίνητα ως 100.000 ευρώ.
Όσον αφορά, δε, στα επαγγελματικά δάνεια, με προσημείωση κύριας κατοικίας ως 50.000 ευρώ, αντιστοιχούν σε 28.000 επιτηδευματίες, με «βάρος» 683 εκατ. ευρώ, ενώ ακίνητα 50.000 ως 100.000 ευρώ αντιστοιχούν σε 11.000 οφειλέτες, με «βάρος» που υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης