Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Μέρος της αντιπολίτευσης μετατρέπει την αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ - Η ΝΔ σκόπιμα «ευτελίζει» τη διαδικασία

Τσίπρας: Μέρος της αντιπολίτευσης μετατρέπει την αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ - Η ΝΔ σκόπιμα «ευτελίζει» τη διαδικασία
Στο Άρθρο 32, για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, επικεντρώνεται η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Κοινοβούλιο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι μερίδα της αντιπολίτευσης «παίζει μία παρτίδα πόκερ» και υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά ευτελίζει τη σημαντικότερη διαδικασία του κοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδίασε κανέναν φέρνοντας στο Κοινοβούλιο το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, καθώς αυτό το είχε τονίσει και προεκλογικά αλλά και στις προγραμματικές της δηλώσεις.
 
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Αναφερόμενος στο Άρθρο 32, το οποίο αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός έναντι της ΝΔ.
Υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει διαχωρισμός της εκλογής του ΠτΔ από την κυβερνητική θητεία, ούτως ώστε να μη διαλύεται η Βουλή εάν δεν υπάρχει συμφωνία για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η τοποθετήση στη θέση του πρωθυπουργού κάποιου πολιτικού ο οποίος έχει εκλεγεί από τον λαό και δεν είναι «διορισμένος».
«Την αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, ώστε να μην επηρεάζεται ο κοινοβουλευτικός κύκλος από την αδυναμία επίτευξης συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Την άμεση εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό εφόσον έχουν αποβεί άκαρπες οι προσπάθειες για εξασφάλιση 180 ψήφων σε επτά διαδοχικές ψηφοφορίες.
Και εκτιμώ ότι η πρόταση αυτή είναι σοφή καθώς στην πραγματικότητα αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για επίτευξη συναινέσεων για το Πρόσωπο του Προέδρου της δημοκρατίας σε αντίθεση με την πρόταση της ΝΔ που θέλει να μετατρέψει την προεδρική εκλογή σε διορισμό από την κυβερνητική πλειοψηφία με την πρόταση για εκλογή με απλή πλειοψηφία 151 Βουλευτών.
Την υποχρέωση ο Πρωθυπουργός της χώρας να είναι εκλεγμένος βουλευτής ώστε να μην παραδίδονται τα κλειδιά της χώρας ερήμην του λαού σε κανέναν τεχνοκράτη Πρωθυπουργό, όσο σημαντικός τεχνοκράτης κι αν είναι.
Διότι τώρα έχουμε την εμπειρία της κρίσης και ξέρουμε ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας οφείλουν να λογοδοτούν στον ελληνικό λαό.
Και τέλος την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος που λειτουργεί εξισορροπητικά στην ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας και την ίδια στιγμή ενεργοποιεί και ισχυροποιεί τον νομοθετικό και ελεγκτικό ρόλο του Κοινοβουλίου που από κομπάρσος μετατρέπεται σε πραγματικό πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής». τόνισε χαρακτηριστικά.

Το άρθρο για τη βουλευτική ασυλία

Χαρακτήρισε ως κατάπτυστο το Άρθρο 86 (αφορά τη βουλευτική ασυλία), τονίζοντας ότι αποτελεί απόδειξει μίας «κάστας που έχει μάθει ότι η εξουσία της ανήκει» και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί αυτό το άρθρο να μεταρρυθμιστεί εκ βάρθρων.
Όπως ανέφερε «Γιατί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα των Υπουργών που προβλέπει σήμερα το άρθρο 86 δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας μηχανισμός νόμιμης συγκάλυψης και συστημικού κουκουλώματος της εκτεταμένης πολιτικής διαφθοράς που ευδοκιμούσε στη χώρα την περίοδο της απόλυτης κυριαρχίας του παλιού πολιτικού συστήματος.
Και για να μπει ένα τέλος σε αυτή τη συνθήκη έπρεπε να υπάρξει η μεγάλη πολιτική ανατροπή του 2015.
Χωρίς αυτή είμαι βέβαιος ότι το παλιό καθεστώς θα έβρισκε ένα τρόπο να αποφύγει την αναθεώρηση του 86 παρά τις όψιμες διακηρύξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΚΙΝΑΛ που το ψήφισαν από κοινού στην αναθεώρηση του 2001.
Τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας μόνο σε αδικήματα που αφορούν την άσκηση των καθηκόντων του βουλευτή
Την κατοχύρωση περιορισμένων κοινοβουλευτικών θητειών για κάθε βουλευτή ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία πελατειακών δικτύων και συστημάτων που μετατρέπουν τον βουλευτή σε έμπορο εξυπηρετήσεων και τους εκλογείς σε πελάτες».

Πρόταση για δημοψηφίσματα

Το θέμα της πραγματοποίησης δημοψηφισμάτων, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη αγκάθι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Και γι’ αυτό το θέμα επιτέθηκε στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι έχει μία «αριστοκρατική αντίληψη για την πολιτική», η οποία διαμορφώθηκε και από τα υπόλοιπα παλαιά κόμματα, όπως τα χαρακτήρισε, τα οποία ασκούν τα τελευταία 40 χρόνια την εξουσία.
«Μια αντίληψη σύμφωνα με την οποία η δουλειά του λαού είναι απλώς και μόνο να δίνει τη συγκατάθεση του κάθε 4 χρόνια στους αριστοκράτες του καθεστώτος και στα πολιτικά τζάκια ώστε να παίρνουν τις σοφές τους αποφάσεις.
Προφανώς γιατί η αδαής πλειοψηφία, κατά προσφιλή έκφραση του κυρίου Μητσοτάκη, δεν γνωρίζει τα βαθειά μυστικά που γνωρίζουν οι πολιτικές μεγαλοφυΐες, παρά το γεγονός ότι αυτές οι μεγαλοφυΐες ήταν που οδήγησαν την  χώρα στη χρεοκοπία και την καταστροφή», προσέθεσε.

Σχέσεις Εκκλησίας και κράτους

Ένα ακόμη σημείο στο οποίο υπήρξε αναφορά στην ομιλία του κ. Τσίπρα ήταν η βασική πρόταση της κυβέρνησης για τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας και του κράτους.
Τόνισε ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της κατοχύρωσης του Άρθρου 3, το οποίο αφορά την αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας και την καθιέρωση του πολιτικού όρκου στις πολιτειακές και διοικητικές υποθέσεις.
«Και εδώ νομίζω ότι γίνεται ένα σημαντικό βήμα -με απόλυτο σεβασμό βεβαίως στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών- ένα βήμα στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης της κοσμικότητας του Κράτους που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο ενός οποιουδήποτε φιλελεύθερου συντάγματος.
Και μου κάνει εντύπωση που ο κος Μητσοτάκης που παριστάνει τον γκουρού του φιλελευθερισμού δεν συναινεί σε μια τέτοια αυτονόητη πρωτοβουλία», προσέθεσε.

Παιχνίδια συναλλαγής από την αντιπολίτευση

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, για την οποία υποστήριξε ότι θέλησε να μετατρέψει την όλη διαδικασία σε μία παρτίδα πόκερ και επικεντρώθηκε στην πραγματοποίηση συναλλαγών.
Αναφέρθηκε εκτενώς στη στάση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του έχει αλλοπρόσαλλη στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
«Έπαιξε όμως και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θυμάστε ότι στην προηγούμενη συζήτηση είχα στηλιτεύσει τις παλινωδίες του κου Μητσοτάκη στο θέμα αυτό.
Είχα πει τότε ότι η τοποθέτηση του μου θυμίζει ένα συμπαθή ποδοσφαιρικό παράγοντα.
Μια έλεγε ότι συμφωνεί. Μετά ότι διαφωνούσε. Μετά άλλαζε γνώμη και συμφωνούσε λίγο και μετά διαφωνούσε πολύ.
Και όταν τον ρώτησα τελικά ποια είναι η πρόταση του απάντησε ότι θα το σκεφτεί.
Και σήμερα συνεχίζει τα παιχνίδια.
Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί.
Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει.
Και άμα γίνει -τρομάρα σας- γίνεται και πρωθυπουργός, θα κάνετε ότι θέλετε, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει Προκόπη Παυλόπουλο

Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να έχει και μία δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει ευθαρσώς εάν θα στηρίξει ή όχι αυτήν την υποψηφιότητα.
Τόνισε ότι ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του για το ζήτημα, ενώ αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να τοποθετηθεί επί του όλου θέματος.
«Σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος, είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του.
Και τι κάνει για αυτό;
Επιχειρεί να μετατρέψει τη διαδικασία της Συνταγματικής αναθεώρησης σε παρόδια», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης