Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάιο ή Οκτώβριο 2019 οι εκλογές; - Τι θα ζυγίσει για να λάβει την τελική του απόφαση ο Τσίπρας

Μάιο ή Οκτώβριο 2019 οι εκλογές; - Τι θα ζυγίσει για να λάβει την τελική του απόφαση ο Τσίπρας
Βαρόμετρο οι δημοσκοπήσεις του Μαρτίου
Πριν μπει το 2019 και πραγματοποιηθούν οι δύο ψηφοφορίες στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το κυρίαρχο σενάριο ήθελε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προκηρύσσει τις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2019.
Μετά το «ανακάτεμα» του πολιτικού και κοινοβουλευτικού χάρτη που επήλθε μετά τις δύο αυτές ψηφοφορίες και της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας των 151 που διαμορφώθηκε, το σενάριο για εκλογές τον Οκτώβριο ενισχύθηκε σε τέτοιο σημείο που να φαίνεται πως πράγματι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει κανένα λόγο να μην εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία και να πάει μέχρι τέλους.
Και ενώ όλα έδειχναν πως έχει «κλειδώσει» ο Οκτώβριος, ήρθαν οι νέες δημοσκοπήσεις, οι οποίες έδειξαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να αποκτήσει δυναμική ικανή για να μειώσει τη διαφορά του από τη ΝΔ, κάτι που σε συνδυασμό με την εικόνα πολιτικής φθοράς που σχεδόν καθημερινά μεταδίδει η κυβέρνηση, ενισχύει όλες εκείνες τις φωνές που ζητούν τετραπλές εκλογές τον Μάιο.
Οριστικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό δεν υπάρχουν.
Όμως είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας ζυγίζει όλα τα σενάρια.

Το σενάριο του Οκτωβρίου

Επίσημα η κυβέρνηση διαμηνύει πως στόχος της είναι να φτάσει μέχρι το φθινόπωρο.
Και μπορεί να φτάσει ως εκεί καθώς δεν κινδυνεύει να απωλέσει τη δεδηλωμένη μια και δεν υπάρχει μπροστά κάποιο δύσκολο νομοσχέδιο.
Αντιθέτως, υπάρχουν μπροστά μόνο θετικά μέτρα, ενώ ιδιαίτερης σημασίας – πολιτικής και οικονομικής - θα είναι και οι επικείμενες ρυθμίσεις για την α’ κατοικία.
Αυτό που θέλει η κυβέρνηση Τσίπρα είναι χρόνο.
Χρόνο ώστε να υλοποιήσει θετικές πολιτικές, να λάβει περαιτέρω μέτρα ανακούφισης των πολιτών και να δείξει ότι η οικονομία και η καθημερινότητα επιστρέφουν αργά αλλά σταθερά στην κανονικότητα.
Άλλωστε πίσω από το σενάριο των εκλογών τον Οκτώβριο κρύβονται δύο εξαιρετικά σημαντικές παράμετροι.
Πρώτον ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να οριστεί τόσο ο νέος Έλληνας Επίτροπος κάτι που ο κ.Τσίπρας θα ήθελε να είναι αυτός που θα το πράξει και
Δεύτερον και κυριότερο ότι το καλοκαίρι αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, κάτι που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κλίμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία και θα βελτιώσει το προφίλ της κυβέρνησης στην τελική εκλογική θητεία.
Το οποίο και προφανώς θα επιχειρήσει να αναδείξει και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο από το βήμα της ΔΕΘ ο κ.Τσίπρας.

Τα επιχειρήματα για το Μάιο

Απέναντι όμως στα πολύ ισχυρά αυτά επιχειρήματα, υπάρχουν εξίσου ισχυρά αντεπιχειρήματα προκειμένου να μην στηθούν οι κάλπες τον Οκτώβριο.
Και αυτά εν πολλοίς βασίζονται στις εκτιμήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μεγάλη ήττα με μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις αυτοδιοικητικές/περιφερειακές εκλογές.
Κάτι που αυτομάτως καθιστά το σενάριο για εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο απαγορευτικό, μια και η ήττα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Την ίδια στιγμή, τα επιχειρήματα που τάσσονται υπέρ του Μαΐου αναφέρονται σε μια ακόμα κρίσιμη παράμετρο, αυτή της συμμετοχής.
Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η αποχή είναι πιθανό να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στις επόμενες εθνικές εκλογές.
Παράμετρος που φαίνεται πως επηρεάζει περισσότερο το ΣΥΡΙΖΑ τόσο λόγω της χαμηλής συσπείρωσης του όσο και του ότι οι περισσότεροι αναποφάσιστοι ή όσοι δηλώνουν ότι θα απόσχουν, είναι ψηφοφόροι που κυρίως ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές.
Συνεπώς, υποστηρίζεται ότι στο σενάριο των τετραπλών εκλογών, είναι πιθανό η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές να είναι ενισχυμένη κυρίως λόγω και της πρόθεσης πολλών να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Μάλιστα αναφέρεται πως σε αυτό το σενάριο, δεν αποκλείεται οι πολίτες να εξαντλήσουν τη δυσαρέσκεια τους στις κάλπες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών και να έχουν πιο ξεκάθαρο το δίλημμα Τσίπρας ή Μητσοτάκης στις εθνικές εκλογές.

Το ζύγι

Επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα για το πότε θα πρέπει να στηθούν οι κάλπες - τον Μάιο ή τον Οκτώβριο – υπάρχουν αρκετά και είναι ισχυρά.
Είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας θα τα ζυγίσει όλα πριν πάρει τις οριστικές του αποφάσεις.
Και το κυριότερο είναι ότι πριν πάρει την τελική απόφαση, θα θελήσει να έχει διαμορφώσει όλες εκείνες τις συνθήκες και προϋποθέσεις που θα του δώσουν τη δυνατότητα να δώσει μια «σκληρή» και αξιοπρεπή «μάχη».
Όποτε και αν γίνουν τελικά οι εκλογές.
Το εάν θα επιλέξει Μάιο ή Οκτώβριο θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το τι θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις στα τέλη Μαρτίου.
Αν δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει και ότι θα υποστεί μια διαχειρίσιμη ήττα στις κάλπες του Μαΐου, θα επιλέξει να πάει τον Οκτώβριο.
Απόφαση που θα δείξει ότι και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας ελπίζει στην ανατροπή και στη νίκη.
Διαφορετικά ο Μάιος θα είναι μονόδρομος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης