Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Zaev αποκάλεσε την πΓΔΜ «Βόρεια Μακεδονία» - Η Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο του ΕΣΕΠ (22/2)

O Zaev αποκάλεσε την πΓΔΜ «Βόρεια Μακεδονία» - Η Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο του ΕΣΕΠ (22/2)
Σήμερα (12/2) πραματοποιήθηκε η τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ στο κτίριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας
Δίπλα στη σημαία της πΓΔΜ στο κτίριο της κυβέρνησης της χώρας κυματίζει από σήμερα (12/2/2019) η σημαία του ΝΑΤΟ.
Στη σχετική τελετή παρέστησαν υπουργοί της κυβέρνησης της πΓΔΜ, στελέχη του επιτελείου του ΝΑΤΟ στη χώρα, καθώς και πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Zoran Zaev, μιλώντας στην τελετή σημείωσε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση ενός στρατηγικού της στόχου.
Ο Zaev, ο οποίος, στην ομιλία του, αποκάλεσε τρεις φορές τη χώρα «Βόρεια Μακεδονία», ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές των κοινοβουλίων της πΓΔΜ και της Ελλάδας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξέλιξη, η οποία, όπως είπε, οδηγεί στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Την Παρασκευή (22/2) η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Παρασκευη (22/2/2019) θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.
Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα αποτελέσουν η ενημέρωση και συζήτηση για τα βήματα που απαιτούνται αναφορικά με την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία.
Σε συνέντευξή του, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως το τυπικό διπλωματικό κομμάτι, δηλαδή η αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ και σε κάθε μία από τις χώρες που είχαν αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα με το προηγούμενο συνταγματικό όνομά της, ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα.
Από εδώ και πέρα, όπως διεμήνυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «όλες οι χώρες και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και τα διεθνή φόρα υποχρεώνονται να αναγνωρίσουν τη βόρεια γείτονα χώρα ως Βόρεια Μακεδονία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης