Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Δεν αποδίδει το σχέδιο Τσίπρα – Η λεπτή γραμμή που δεν πρέπει να περάσει

Reuters: Δεν αποδίδει το σχέδιο Τσίπρα – Η λεπτή γραμμή που δεν πρέπει να περάσει
Παρά το ότι είναι προεκλογική περίοδος, η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει μια μεταμνημονιακή φήμη μεταρρυθμίσεων αναφέρει το δημοσίευμα
Την εκτίμηση πως αν και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εφαρμόζει κατά γράμμα τους τελευταίους έξι μήνες την προεκλογική στρατηγική του, βγάζοντας την Ελλάδα από τα μνημονιακά προγράμματα και επιλύοντας μια πολυετή διαμάχη με την ΠΓΔΜ όσον αφορά την ονομασία της, το σχέδιο του δεν αποδίδει διατυπώνει σε σημερινό δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και απομένουν έως και 8 μήνες για τις εθνικές εκλογές και παρά το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά πίσω από τη ΝΔ στις δημοσκοπήσεις.
Και το δημοσίευμα θέτει το κρίσιμο ερώτημα πώς ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εκλέχθηκε το 2015 με την υπόσχεση να αντιταχθεί στις πολιτικές λιτότητας και τελικά υπέκυψε στις πιέσεις των δανειστών και επαναπροσδιορίστηκε ως κονφορμιστής, ελπίζει πως θα λύσει το γρίφο των εκλογών.
Όπως λέει το Reuters, πηγές κοντά στον πρωθυπουργό αναφέρουν πως πλέον η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να αντισταθμίσει τον πόνο που επέφερε το μνημόνιο, αναφερόμενες στο σχέδιο της «δίκαιης ανάπτυξης».
Από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και η Ελλάδα εξήλθε των προγραμμάτων διάσωσης, ο Τσίπρας έχει κάνει χρήση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ελευθερίας που διαθέτει πλέον η Ελλάδα για να καταργήσει τις σχεδιαζόμενες περικοπές σε συντάξεις, για να μειώσει το φόρο ακινήτων και να ελαφρύνει κάποιες από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ενώ αύξησε τον κατώτατο μισθό, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία κατά 11%.
Παράλληλα θέλει να παρατείνει το μειωμένο ΦΠΑ για τα πέντε νησιά που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και να διευκολύνει τις αποπληρωμές χρεών σε ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα έως το 2020 αλλά και να προχωρήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος που μεταξύ άλλων προβλέπει το διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας.
Μάλιστα, το δημοσίευμα επικαλείται πηγές της κυβέρνησης, βάσει των οποίων στο σχεδιασμό είναι και η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εθνικιστικές αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δημιουργήσει αποκλειστικές οικονομικές ζώνες με την Αλβανία και την Ιταλία, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει σημαντικές εντάσεις με την Τουρκία.
Πάντως και παρά τις κινήσεις αυτές που έχει υλοποιήσει ή σχεδιάζει να υλοποιήσει η κυβέρνηση Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερά πίσω από τη ΝΔ όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει τη διαφορά στις ευρωεκλογές του Μαΐου που είναι και το πρώτο κρίσιμο εκλογικό τεστ.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Ο στόχος είναι να κλείσουμε το κενό στις Ευρωεκλογές και να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσει» αναφέρει στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος με το δημοσίευμα να επισημαίνει την οριακή πλειοψηφία των 151 βουλευτών.
Πάντως, το Reuters και στον απόηχο των θετικών σχολίων που απέσπασε ο Έλληνας πρωθυπουργός από τους Ευρωπαίους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, θέτει ένα ακόμα ερώτημα.
Και συγκεκριμένα, το κατά πόσο ο Τσίπρας έχει καταφέρει να εξασφαλίσει αρκετή εμπιστοσύνη από τους Ευρωπαίους εταίρους του για να χαλαρώσει περαιτέρω το ζωνάρι της λιτότητας και να κερδίσει ψήφους.
«Παρά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης, η Αθήνα έχει συμφωνήσει να επιτυγχάνει συγκεκριμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους.
Οι δανειστές εξακολουθούν να ελέγχουν τη διάθεση εκατομμυρίων ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων.
Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σημειώνουν πως αν και η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει και φέτος τους δημοσιονομικούς στόχους, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι αργή» επισημαίνει το Reuters, το οποίο αναφέρεται και στις αντιδράσεις που υπήρξαν στο Euro Working Group για την αύξηση του κατώτατου μισθού.
«Η ατμόσφαιρα δεν ήταν πολύ θετική» ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα κάνει πίσω σε ορισμένους τομείς.
Το γενικό πολιτικό αίσθημα είναι βεβαίως θετικό για τον Τσίπρα και για αυτό που πέτυχε στο μακεδονικό, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τις αγορές.
Δεν μπορείς να αλλάξεις το ένα με το άλλο» υποστήριξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι οι δεν ήταν καλές οι αναφορές για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων τον Φεβρουάριο.
Μια αρνητική έκθεση από την ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει εκνευρισμό στις αγορές και να αποσταθεροποιήσει τη στρατηγική επανεκλογής του Τσίπρα: την ανάγκη δηλαδή για ηρεμία στις αγορές
«Υπάρχει μία λεπτή γραμμή που πρέπει η Ελλάδα να προσέξει να μην περάσει»
Οι αγορές καταλαβαίνουν ότι είναι προεκλογική περίοδος, αλλά η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει μία μεταμνημονιακή φήμη μεταρρυθμίσεων» υποστηρίζει ο Diego Iscaro, από την IHS Markit Economics.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης