Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι απώλειες των τραπεζών στη 10ετία αγγίζουν το 100% - Οι προσαρμοσμένες τιμές δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

Οι απώλειες των τραπεζών στη 10ετία αγγίζουν το 100% - Οι προσαρμοσμένες τιμές δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής
Για τους παλιούς μετόχους επομένως που «ξέχασαν» τις μετοχές τους οι απώλειες είναι συντριπτικές και δυστυχώς μη ανακτήσιμες
Γυρνώντας πίσω στο χρόνο και βλέποντας τις προσαρμοσμένες τιμές, οι απώλειες προκαλούν ίλιγγο.
Όσα χαρτοφυλάκια είχαν την ατυχία να έχουν αγοράσει τράπεζες με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, όσα χαρτοφυλάκια επένδυσαν για τα παιδιά τους ή όσα χαρτοφυλάκια, τις «ξέχασαν» για να μη βλέπουν την πτώση, η καταστροφή έχει τεράστιες διαστάσεις.
Οι απανωτές ανακεφαλαιοποιήσεις, τα reverse split και η δραματική πτώση στο ταμπλό έχει αφήσει στους μακροπρόθεσμους επενδυτές μερικά σεντς στους λογαριασμούς τους.
Οι πορεία τους στο ταμπλό θυμίζει χρεοκοπημένες εταιρείες στην επιτήρηση.
Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως οι τράπεζες, αν δεν ήταν τράπεζες, εδώ και πολλά χρόνια θα διαπραγματεύονταν στην κατηγορία της επιτήρησης.
Αξίζει να υπενθυμιστεί πως οι μετοχές των τραπεζών πλήρωσαν μέρισμα για τελευταία φορά στους μετόχους τους το 2008.
Το 2007 κατέγραψαν την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, όταν το ΧΑ βρέθηκε πάνω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά μετά το σκάσιμο της φούσκας το 1999.
Έκτοτε ξεκίνησε η πτωτική πορεία,  η οποία έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις μετά τη χρεοκοπία της χώρας και την είσοδο στα μνημόνια.
Όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν με αποτέλεσμα σήμερα η αγορά αλλά και κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για πιθανή ανάγκη νέων αυξήσεων κεφαλαίου.
Στην αγορά, στελέχη που παρακολουθούν τον κλάδο εδώ και καιρό έχουν τοποθετήσει το ύψος αυτών των αναγκών μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ.
Που ήταν όμως οι τραπεζικές μετοχές σε προσαρμοσμένες τιμές, όπως αποτυπώνονται στα συστήματα παρακολούθησης μετοχών πριν από 10 χρόνια;
Τέτοιες μέρες το 2009 η Τράπεζα Πειραιώς σε προσαρμοσμένες τιμές ήταν στις 46.301 ευρώ, η Eurobank στα 4.033 ευρώ, η Εθνική στα 7.661 ευρώ και η Alpha Bank στα 93,79 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Τράπεζα τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποίησε reverse split 10 παλιές για 1 νέα, ενώ τον Ιούλιο του 2017 η Τράπεζα Πειραιώς είχε μετατρέψει 20 παλιές σε μία νέα.
Για να φτάσουν οι προσαρμοσμένες τιμές στα επίπεδα που δείχνουν τα συστήματα ότι ήταν 10 χρόνια πριν έγιναν τρεις αυξήσεις κεφαλαίου.
Τον Απρίλιο του 2013 οι τράπεζες άντλησαν 28,5 δισ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο του 2014 8,3 δισ. ευρώ.
Στα τέλη του 2015 οι τράπεζες πραγματοποίησαν μία ακόμη αναγκαστική ανακεφαλαιοποίηση ύψους περίπου 10 δισ. ευρώ  ενώ Εθνική και Πειραιώς έλαβαν μέσω CoCos 4 δισ. ευρώ.
Η Εθνική αποπλήρωσε τα CoCos ενώ η Πειραιώς τον περασμένο Νοέμβριο ανακοίνωσε πως δε θα πληρώσει το κουπόνι.
Αν κάνει το ίδιο άλλη μία φορά τα CoCos θα μετατραπούν σε μετοχές.
Όλα αυτά τα κεφάλαια που αντλήθηκαν και ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ, έχουν χαθεί και μαζί χάθηκε και η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών προ κρίσης.
Η Εθνική το 2009 είχε χρηματιστηριακή αξία 11 δισ. ευρώ, η Alpha Bank 4,3 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς 2,7 δισ. ευρώ και η Eurobank 4,2 δισ. ευρώ.
Σήμερα μετά από τόσες ενέσεις ρευστότητας η αποτίμηση της Εθνικής είναι στα 976 εκατ. ευρώ, της Eurobank 1,2 δισ. ευρώ, της Alpha Bank 1,42 δισ. ευρώ και της Τράπεζας Πειραιώς 301 εκατ. ευρώ.  
Έτσι η Εθνική στη δεκαετία έχει απώλειες 99,9%, η Eurobank 99,9%, η Πειραιώς σχεδόν 100% και η Alpha Bank 99%.
Λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων που δημιουργούν υψηλότερη προσαρμοσμένη τιμή σε σημερινούς όρους, με όποιο έτος και να συγκρίνει κάποιος τις απώλειες, αυτές προσεγγίζουν το 100%.
Πριν από τέσσερα χρόνια για παράδειγμα, οι απώλειες της Εθνικής αγγίζουν το 99,2%, της Alpha Bank το 94%, της Eurobank το 95,5% και της Πειραιώς το 98,6%.
Για τους παλιούς μετόχους επομένως που «ξέχασαν» τις μετοχές τους οι απώλειες είναι συντριπτικές και δυστυχώς μη ανακτήσιμες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης