Άμυνα – Διπλωματία

Oriental Review: Η συμμαχία Γερμανίας – Ιαπωνίας σε τροχιά σύγκρουσης με τον Trump

Oriental Review: Η συμμαχία Γερμανίας – Ιαπωνίας σε τροχιά σύγκρουσης με τον Trump
Abe και Merkel ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανατρέψουν τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του Trump
Μία άτυπη συμμαχία, έχουν συστήσει το τελευταίο διάστημα Γερμανία – Ιαπωνία, η οποία έρχεται εμφανώς σε σύγκρουση με το δόγμα του Donald Trump, «Πρώτα η Αμερική».
Οι στενές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Τόκιο επαναβεβαιώθηκαν στις 4 Φεβρουαρίου ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe υποδέχθηκε τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και δεσμεύτηκε να ενισχύσει την εν λόγω συμμαχία.
Ερχόμενοι σε αντίθεση με τις πολιτικές του Trump, οι δύο φιλελεύθεροι πολιτικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανατρέψουν τις παγκόσμιες φιλοδοξίες του, σημειώνει το Oriental Review.
«Υπάρχουν προφανείς περιορισμοί σε ό, τι μπορούν να κάνουν πραγματικά αυτές οι δύο χώρες αλλά το γεγονός ότι υπέγραψαν μια συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης (EPA) και η ‘’Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για Διακρατική Εταιρική Σχέση’’ δείχνει πόσο είναι διατεθειμένες οι δύο χώρες να αψηφήσουν τις οικονομικές διαστάσεις του οράματος τou Trump "America First"», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στη γεωπολιτική κατάσταση, η Γερμανία προχωράει ακάθεκτα με τον αγωγό Nord Stream -2  παρά την έντονη αμερικανική αντίδραση, ενώ η Ιαπωνία συμμετέχει σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την τελική υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης για τον τερματισμό του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.
Επιπλέον, η πρωτοβουλία, που έχει αναλάβει η Γερμανία για τη δημιουργία του λεγόμενου «ευρωπαϊκού στρατού» και οι διαμάχες της Ιαπωνίας με τη Νότια Κορέα καταδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ χάνουν λίγο τον έλεγχο επί των δύο εταίρων τους.
Αλλά ακόμη και να μη συμβεί αυτό, Γερμανία και Ιαπωνία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις βαθύτερες συνεργασίες τους μεταξύ τους  ως μοχλό στις κρατικές σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ βέβαια εξακολουθούν να έχουν το οικονομικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα στις δύο χώρες, αν και η Ουάσινγκτον ενδεχομένως πιεστεί και συμβιβαστεί μαζί τους σε ορισμένα εμπορικά θέματα, κυρίως λόγω του αντίπαλου δέους της Κίνας.
Εάν ο Trump αισθανθεί προσβεβλημένος από τις κινήσεις Merkel – Abe, τότε μπορεί να υποβαθμίσει τη συνεργασία μαζί τους και να εντείνει τις ήδη καλές σχέσεις με Πολωνία και Νότια Κορέα, περιφερειακούς «αντιπάλους» Γερμανίας και Ιαπωνίας. 
Η Βαρσοβία, εξάλλου θέλει να ηγηθεί της «Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών» των κρατών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, ενώ η Σεούλ έχει αποδειχθεί αξιόπιστη σύμμαχος των ΗΠΑ και η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να τις ανταμείψει, εκτιμά το Oriental Review.
Τέλος οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν σε καμία από τις δύο χώρες (Γερμανία – Ιαπωνία) να προστρέξουν σε πρόσθετη στήριξη σε Ρωσία και Κίνα, καθώς η «τιμωρία» που θα τους επεφύλασσαν, πιθανώς θα ήταν η διακοπή της στρατηγικής συνεργασίας με την καπιταλιστική υπερδύναμη. 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης