Διεθνή

Associated Press: Σχέδιο της Ουάσιγκτον για μεταφορά τζιχαντιστών στο Γκουαντάναμο

Associated Press: Σχέδιο της Ουάσιγκτον για μεταφορά τζιχαντιστών στο Γκουαντάναμο
Σχέδιο της Ουάσιγκτον για μεταφορά τζιχαντιστών από τη Συρία στο Γκουαντάναμο
Η κυβέρνηση του Donald Trump εξετάζει ένα σχέδιο μεταφοράς κρατουμένων μελών του Ισλαμικού Κράτους στη στρατιωτική φυλακή στο Γκουαντάναμο, σε μία περίοδο που η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Associated Press, επικαλούμενη πηγές του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι συμμαχικές δυνάμεις των ΗΠΑ, που κρατούν περίπου 1.000 φερόμενα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, έχουν προειδοποιήσει ότι ίσως να μην είναι σε θέση να συνεχίσουν να τους διατηρούν υπό κράτηση, έπειτα από την αποχώρηση των περίπου 2.000 αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.
Πηγή του State Department τόνισε στο AP ότι οι κρατούμενοι τζιχαντιστές μπορεί να μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο «όπου κριθεί νόμιμο και κατάλληλο».
«Η εθνική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιτρομοκρατία καθιστά σαφές ότι η κράτηση με βάση το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων, συμπεριλαμβανομένου του Γκουαντάναμο, παραμένει ένα σημαντικό και αποτελεσματικό εργαλείο κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο AP.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση απέναντι στην στρατιωτική φυλακή στον Κόλπο του Γκουαντάναμο με εκείνη του προκατόχου του, Barack Obama, την οποία ήθελε να κλείσει.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου είχε φανεί από την έναρξη της θητείας της διατεθειμένη να στέλνει νέους υπόπτους στη φυλακή του Γκουαντάναμο με τον ίδιο τον Donald Trump να έχει υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα λίγο μετά την ορκωμοσία του το 2017 να κρατήσει ανοιχτή τη φυλακή, αφού είχε δεσμευτεί προεκλογικά να «γεμίσει τη φυλακή με αρκετούς κακούς τύπους».
Αν οι μεταγωγές αυτές πράγματι γίνουν, θα σημάνει την πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον μια δεκαετία που η φυλακή στην αμερικανική στρατιωτική βάση στον θύλακα που διατηρούν οι ΗΠΑ στο έδαφος της Κούβας, δέχεται νέους τρόφιμους.
Στο κέντρο κράτησης, όπου βρίσκονταν στο απόγειό του 780 κρατούμενοι, δεν έχει μεταχθεί κανείς από το 2008.
Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από ξένες κυβερνήσεις να επαναπατρίσουν και να ασκήσουν διώξεις εναντίον εκατοντάδων ξένων τζιχαντιστών που κρατούνται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στη Συρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης