Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι συνέπειες της κρίσης Ιταλίας - Γαλλίας: Από την ΕΕ και τη Λιβύη στη σύνοδο των G7

Οι συνέπειες της κρίσης Ιταλίας - Γαλλίας: Από την ΕΕ και τη Λιβύη στη σύνοδο των G7
Η Il Sole 24 Ore κάνει λόγο για προκλητική συμπεριφορά από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης
Στη διπλωματική και πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με τη Γαλλία και τις συνέπειές της για την Ιταλία, αναφέρεται με σημερινό της δημοσίευμα η ιταλική Il Sole 24 Ore.
Η Il Sole κάνει λόγο για προκλητική συμπεριφορά από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία δυσκολεύει τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα όπως η οικονομία, το μεταναστευτικό, ο οδικός χάρτης για τη Λιβύη, εν όψει μάλιστα και της γαλλικής προεδρίας στη Σύνοδο της Ομάδας των G7 στα τέλη Αυγούστου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώτη ορατή αρνητική συνέπεια για την Ιταλία είναι η ακύρωση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες για μια σειρά σημαντικών ζητημάτων.
Το Παρίσι ανακάλεσε χθες τον πρέσβη στη Ρώμη, καθώς η συνάντηση του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Luigi Di Maio με τους επικεφαλής του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, ξεχείλισε το ποτήρι της οργής για τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron.
Εδώ και μήνες οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρώμη και το Παρίσι είναι τεταμένες, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έφτασαν στα άκρα.
Σύμφωνα με την Il Sole 24 οι προκλήσεις της ιταλικής κυβέρνησης δημιουργούν ερωτηματικά για τις προθέσεις της όσον αφορά τις σχέσεις με τη Γαλλία.
Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο που η Γαλλία προχωρά σε μια τόσο σοβαρή διπλωματική απόφαση και το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα για να αποκλιμακωθεί η ένταση.
Η απάντηση δεν είναι απλή, ωστόσο όλοι γνωρίζουν την ευαισθησία του προέδρου της ιταλικής δημοκρατίας Sergio Matarrela για το θέμα, σημειώνει η ιταλική οικονομική εφημερίδα.
Mετά την ανάκληση του πρεσβευτή στη Ρώμη, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, θέτοντας ωστόσο όρους για την επαναπροσέγγιση με τον πρόεδρο Macron.
Η ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει να χαλάσει τις σχέσεις της με τη Γαλλία, δήλωσε ο Salvini, προσθέτοντας πως θα ήταν ευτυχής αν συναντούσε τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, για να συζητήσουν τις πρόσφατες εντάσεις.
Ο Salvini δήλωσε πως θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Παρίσι, προσθέτοντας όμως ότι η Γαλλία πρέπει να αντιμετωπίσει τρία «θεμελιώδη» ζητήματα.
Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε πως η γαλλική αστυνομία πρέπει να σταματήσει να ωθεί μετανάστες πίσω στο έδαφος της Ιταλίας και να σταματήσει να διεξάγει πολύωρους μεθοριακούς ελέγχους που μπλοκάρουν την κυκλοφορία στα σύνορα.
Το Παρίσι πρέπει επίσης να παραδώσει στην Ιταλία περίπου 15 πρώην μέλη ιταλικών αριστερών μαχητικών οργανώσεων που έχουν καταφύγει στη Γαλλία τις τελευταίες δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης