Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καμμένος: Μετά την ομιλία μου στη Βουλή η διαγραφή Παπαχριστόπουλου - Διαλύονται οι ΑΝΕΛ

Καμμένος: Μετά την ομιλία μου στη Βουλή η διαγραφή Παπαχριστόπουλου - Διαλύονται οι ΑΝΕΛ
Θεωρείται απίθανο να διασωθούν κοινοβουλευτικά οι ΑΝΕΛ - Τα πιθανά σενάρια
(upd5) Αναβάλλει για αργότερα σήμερα Παρασκευή 8/2 και σε κάθε περίπτωση μετά την ομιλία του στη Βουλή και πριν την ονομαστική ψηφοφορία για την κύρωση του πρωτοκόλλου της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τη διαγραφή του Θ. Παπαχριστόπουλου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, ο οποίος μάλιστα αφήνει αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπονοώντας έτσι και την πρόθεση του να αρχίσει "πόλεμο" με τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο.
Με μήνυμα του στο twitter ο κ.Καμμένος αναφέρει ότι θα καταθέσει τη διαγραφή του κ.Παπαχριστόπουλου μετά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το πρωτόκολλο κύρωσης της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Την διαγραφή Παπαχρηστόπουλου θα την καταθέσω στην ολομέλεια αφού μιλήσω στη Βουλή, ελπίζω ο πρωθυπουργός να είναι μέσα....
(Αν κατατεθεί τώρα, θα μου αφαιρέσουν τον λόγο πραξικοπηματικά από σήμερα)» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο κ.Καμμένος, ο οποίος σημειωτέον είχε διαμηνύσει χθες και μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ πως έδινε προθεσμία στον κ.Παπαχριστόπουλο να καταθέσει την παραίτηση του έως σήμερα το πρωί, διαφορετικά θα τον διέγραφε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Πλέον οι εξελίξεις αναβάλλονται για το απόγευμα, αν και μάλλον δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις και ανατροπές ιδιαίτερα μετά την αρνητική γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής στη δυνατότητα διατήρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ με 5 βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα, γεγονός που επί της ουσίας σήμανε και την κοινοβουλευτική διάλυση των ΑΝΕΛ.
Σήμερα οι ΑΝΕΛ διαθέτουν 6 βουλευτές.
Εάν παραιτηθεί ή διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθεί ένας από τους 6 βουλευτές που διαθέτουν σήμερα οι ΑΝΕΛ, τότε μένουν με 5, αριθμός που είναι και ο ελάχιστος απαιτούμενος για τη συγκρότηση ΚΟ.
Ωστόσο στους 5 των ΑΝΕΛ είναι και ο Αριστείδης Φωκάς, βουλευτής που έχει εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, ανεξαρτητοποιήθηκε και στη συνέχεια προσχώρησε στους Ανεξάρτητους Έλληνες, άρα επί της ουσίας δεν "μετράει".
Σημειώνεται πως κατά τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής ο Ν. Βούτσης ενημέρωσε για τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, επισημαίνοντας στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων ότι υιοθετεί την γνωμοδότηση, η οποία ερμηνεύει τον Κανονισμό της Βουλής.

Προς διάλυση οι ΑΝΕΛ, τα σενάρια ... της διάσωσης

Με δεδομένη την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ο κ. Φωκάς που έχει προσχωρήσει στους ΑΝΕΛ αλλά δεν είναι εκλεγμένος με το εν λόγω κόμμα δεν... μετράει.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά, οι ΑΝΕΛ θα διαλυθούν κοινοβουλευτικά.
Τα σενάρια για να διασωθούν ούτε πολλά είναι ούτε ρεαλιστικά.
Ένα σενάριο είναι να επιστρέψει κάποιος από τους ανεξάρτητους βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ.
Πρόκειται για τους Γ. Λαζαρίδη, Δ. Καμμένο και Ν. Νικολόπουλο, οι οποίοι ωστόσο σε σημερινές τους δηλώσεις απέκλεισαν το ενδεχόμενο επιστροφής τους στους ΑΝΕΛ.
«Παιδιά γύρισα σελίδα.
Δεν μπορώ να επιστρέψω.
Εγώ είμαι μηχανικός.
Και εμείς οι μηχανικοί όταν αποφασίζουμε να γυρίσουμε σελίδα τη διαβάζουμε πολύ καλά γιατί μετά δεν έχει επιστροφή» τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τυχόν επιστροφή του στους ΑΝΕΛ ο κ.Λαζαρίδης ενώ και ο Δ. Καμμένος κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση επιστροφής του στους ΑΝΕΛ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ν. Νικολόπουλος, ο οποίος σε δήλωση του, είπε ότι ούτε επιστρέφει στους ΑΝΕΛ ούτε παραδίδει την έδρα του.
Δεύτερο σενάριο είναι να παραιτηθεί ο κ. Παπαχριστόπουλος, να πάρει την έδρα ο Τέρενς Κουίκ και… ρίχνοντας νερό στο κρασί τους Καμμένος και Τέρενς να πορευτούν μέχρι τις εκλογές μαζί, ή μέχρι την επόμενη ψηφοφορία που ο Κουίκ για να μην χαθούν οι 151 θα αναγκαστεί να ψηφίσει κόντρα στη γραμμή των ΑΝΕΛ.
Τρίτο σενάριο είναι ο Θ. Παπαχριστόπουλος να μην παραιτηθεί αλλά και να μην τον διαγράψει ο κ. Καμμένος.  
Ωστόσο, κανένα από τα σενάρια αυτά δεν μοιάζει ρεαλιστικό πολιτικά για να υλοποιηθεί και η διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Πυρά Τοσουνίδη, μονόδρομος η διαγραφή Παπαχριστόπουλου

Θα διαγράψουμε τον Θ. Παπαχριστόπουλο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υποστήριξε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδης μετά την ολιγόωρη παράταση που έδωσε ο ίδιος ο Π. Καμμένος στη διαγραφή του βουλευτή του.
«Η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήρε πρωτοβουλίες να τελειώσει αυτό το γαϊτανάκι του "παραιτούμαι - δεν παραιτούμαι" του Θανάση Παπαχριστόπουλου.
Πριν από την ψήφιση του πρωτοκόλλου θα κινηθούμε για να τον διαγράψουμε από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων» είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ.Τοσουνίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στη διαφορετική αντιμετώπιση που είχαν οι ΑΝΕΛ με τον κ.Παπαχριστόπουλο σε σχέση με τους άλλους βουλευτές των ΑΝΕΛ.
«Σε μία σχέση που αναγνωρίσαμε την καθαρή και τίμια στάση του, εγκαίρως κατατεθειμένη, ναι, κινηθήκαμε με ένα διαφορετικό κριτήριο για την περίπτωση, σεβόμενοι αυτό.
Δυστυχώς όμως η αναβολή στην αναβολή που δίνει σε αυτή την απόφαση δεν μας επιτρέπει να συνεχίσουμε άλλο να αναμένουμε.
Για εμάς το ζήτημα των αρχών αλλά και το ζήτημα της προάσπισης της Μακεδονίας είναι ψηλά και μη διαπραγματεύσιμο, έναντι οποιουδήποτε κόστους θα μείνουμε συνεπείς και πιστοί σε όλα αυτά, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κι ο Πάνος Καμμένος παραμένουμε συνεπείς και αταλάντευτοι σε αρχές και αξίες και πιστεύω που υπηρετούμε» υποστήριξε ο κ.Τοσουνίδης.
Αναφερόμενος στην τύχη της ΚΟ των ΑΝΕΛ ο κ.Τοσουνίδης είπε ότι η αρνητική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τη δυνατότητα διατήρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ με 5 βουλευτές που δεν έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα προκαλεί «απορία και έκπληξη, γιατί με την ίδια ομοφωνία το 2013 τοποθετήθηκαν σε ένα παραπλήσιο ζήτημα τότε για την υπόθεση που αφορούσε τη ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη με ακριβώς αντίθετη απόφαση, χωρίς να γίνεται καμία μνεία σε εκείνη την απόφαση και να μη γίνεται καμία αιτιολόγηση γιατί οι δύο αποφάσεις του επιστημονικού συμβουλίου είναι εκ διαμέτρου αντίθετες».
«Οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος ούτε χάρες ζητούμε, ούτε παρακαλούμε κανέναν.
Αυτό που αγωνιζόμαστε είναι τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας και η προάσπιση της απόφαση Ελλήνων να βρίσκονται οι ΑΝΕΛ στη Βουλή», τόνισε ο κ.Τοσουνίδης, ο οποίος σήκωσε τους τόνους και της αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ.
«Η συνολική στάση του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα και η στήριξη της πλειοψηφίας τους σε ανακυκλώσιμα υλικά των ΑΝΕΛ μέσα από μια διαδικασία ανταλλαγής και παραχώρησης υπουργικών θέσεων, για να εξασφαλίσουν ψήφους που προέρχονται από βουλευτές και υπουργούς των ΑΝΕΛ αποδεικνύει ότι δυστυχώς βιώνουμε μία πολύ άσχημη κατάληξη μιας εξαιρετικής προηγούμενης συγκυβέρνησης, με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα» τόνισε ο κ.Τοσουνίδης.
Νωρίτερα οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Αριστείδης Φωκάς και Κ. Κατσίκης είχαν προεξοφλήσει τη διαγραφή Παπαχριστόπουλου αναφέροντας ότι είναι μονόδρομος η διαγραφή του.
«Δεν θέλουμε να πέσει ακόμα περισσότερο το βάρος επάνω μας σε ό,τι αφορά ένα μέλος των ΑΝΕΛ.
Αν δεν παραιτηθεί με την ψήφο του θα ψηφίσει αντίθετα στις κόκκινες γραμμές και από την άλλη θα ψηφίσει ως μέλος της ΚΟ.
Επειδή κρίνει εκείνος ότι δεν πρέπει να παραιτηθεί πριν ψηφίσει, δεν μπορούμε να ανεχθούμε να ψηφίζει ως μέλος της ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Η απόφασή του για διαγραφή είναι μονόδρομος» είπε μιλώντας στο Θέμα Fm ο κ.Κατσίκης, ο οποίος εξέφρασε άγνοια για το σενάριο επιστροφής κάποιου ανεξάρτητου - προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ - βουλευτή.

Η αρνητική γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής

Η αρμόδια επιστημονική επιτροή της Βουλής αναφορικά με το άρθρο 15, παράγραφος 2 (αφορά τον σχηματισμό των κοινοβουλευτικών ομάδων) ήταν αρνητική.
Η ερμηνεία που δίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο, είναι ότι για να υπάρξει Κοινοβουλευτική Ομάδα, χρειάζονται 5 βουλευτές που να προέρχονται από το ίδιο κόμμα.
Οπως αναφέρει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής: «Στο ερώτημα εν κατακλείδι αν η ΚΟ η οποία συγκροτήθηκε με βάση την παράγραφο 1 του άρθρου 15 και αριθμεί πλέον 5 μέλη εξακολουθεί να αποτελεί ΚΟ κατά την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου εάν ένα εξ αυτών προέρχεται από άλλη ΚΟ ή από ανεξάρτητους βουλευτές προσήκει, κατά τα ανωτέρα απάντηση αρνητική».
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απευθύνθηκε στο Επιστημονικό Συμβούλιο ενώ εκ μέρους των ΑΝΕΛ η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, επικαλέστηκε παλιότερη απόφαση και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα σε μια ύστατη προσπάθεια να στηρίξει την υπόσταση της θνησιγενώς φιλορροούσας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Νέα επίθεση Καμμένου κατά κυβέρνησης και πρώην βουλευτών των ΑΝΕΛ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κινδυνεύει να διαλυθεί, ο ίδιος να μείνει... μόνος του και όπως είναι φυσικό ο Πάνος Καμμένος είναι, πλέον, ασυγκράτητος.
Για μία ακόμη φορά «κτύπησε» μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter μη διστάζοντας να κάνει λόγω για προδότες, κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και κυβέρνηση αχάριστων.
Όπως αναφέρει στο tweet του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: «Αύριο (8/2) η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με Εθνική Προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων».
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης