Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέος νόμος Κατσέλη: Προβλέπει όριο προστασίας Α' κατοικίας έως 200.000 ευρώ, κούρεμα, επιμήκυνση και επιδότηση για τα «κόκκινα» στεγαστικά

Νέος νόμος Κατσέλη: Προβλέπει όριο προστασίας Α' κατοικίας έως 200.000 ευρώ,  κούρεμα, επιμήκυνση και επιδότηση για τα «κόκκινα» στεγαστικά
Έως τις 15/2 η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κλείσει αρκετά προαπαιτούμενα
Τελειώνει την άλλη Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ο χρόνος που έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση, για να ολοκληρώσει βασικά προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης που αφορούν τον τραπεζικό τομέα, πριν τα πράγματα αγριέψουν περισσότερο για την Ελλάδα.
Μέσα στις επόμενες μέρες, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη -Σταθάκη που εκπνέει στο τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σχήμα περιλαμβάνει κούρεμα, επιμήκυνση και επιδότηση του δανείου για τα νοικοκυριά με «κόκκινα» στεγαστικά.
Η πρόταση που θα αποσταλεί στους θεσμούς προβλέπει την  προστασία της πρώτης κατοικίας και για όσους δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως είναι οι έμποροι αλλά και την καταβολή μικρότερης δόσης.
Η ένταξη των δανειοληπτών στο νέο πλαίσιο θα είναι ηλεκτρονική και αυτόματη, μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, η οποία θα προσομοιάζει στη ηλεκτρονική εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Με βάση αντικειμενικά κριτήρια, η εφαρμογή θα ενημερώνει αυτομάτως τον οφειλέτη εάν πληροί τα κριτήρια ένταξης σε καθεστώς προστασίας ή  απορρίπτεται.
Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου προστασίας της πρώτης κατοικίας οι οποίοι φαίνεται να κλειδώνουν προβλέπουν:

1. Το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας θα κινείται στο επίπεδο έως των 200.000  ευρώ.
Οι τράπεζες θέλουν χαμηλότερο όριο, ακόμη και κάτω από το ποσό των 100.000 ευρώ, ενώ ακόμα πιο χαμηλό όριο θέλουν οι θεσμοί ( 75.000-– 80.000).
Η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει μονομερώς στην υποβολή της πρότασής της προς τους θεσμούς, θέτοντας τον πήχη στις 200.000 ευρώ, για έγγαμους με τέκνα.
Οι δανειστές ενδεχομένως να επιστρέψουν το σχέδιο για επαναδιαπραγμάτευση με τις τράπεζες, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του ορίου προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 120.000 με 130.000 ευρώ.

2. Κούρεμα του δάνειου όσων επιλεγούν για την ένταξη στο ν. Κατσέλη.
Όχι όμως οριζοντίως.
Θα διαγραφεί το τμήμα του δανείου που υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αντικειμενική αξία του ακινήτου. Δηλαδή, αν το δάνειο είναι ύψους 150.000 ευρώ και η κατοικία του δανειολήπτη αξίζει 100.000 ευρώ, θα κουρεύεται το ποσό των 50.000 ευρώ.
Αν η αξία της κατοικίας είναι μεγαλύτερη από το ύψος του δανείου ή ίση, δεν θα υπάρχει κανένα κούρεμα.

3. Tο ποσό του δανείου που θα απομένει μετά τη διαδικασία αυτή (είτε με κούρεμα είτε όχι) θα διακανονίζεται με τη διάρκεια αποπληρωμής του να φθάνει ενδεχομένως και στα  25 χρόνια.

4. Η δόση του δανείου που θα προκύπτει και ανάλογα με τα εισοδήματα του δανειολήπτη, θα επιδοτείται μέχρι και κατά 1/3 από το ελληνικό δημόσιο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης