Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ικανοποίηση στο Μαξίμου από το ταξίδι Τσίπρα στην Άγκυρα - Αμφισβητήσεις από την ΝΔ

Ικανοποίηση στο Μαξίμου από το ταξίδι Τσίπρα στην Άγκυρα - Αμφισβητήσεις από την ΝΔ
Δύο σενάρια για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης
Βήματα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και για την προώθηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με στόχο οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να επιστρέψουν στη λεγόμενη θετική ατζέντα συμφώνησαν Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα.
Αγκάθι, ωστόσο, παραμένει η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών την οποία έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Δεν κερδίσαμε αλλά δεν χάσαμε και κάτι.
Ήταν μια επίσκεψη χωρίς εκπλήξεις με εξαίρεση το δυσάρεστο γεγονός που συνέβη την ημέρα που έφτανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Τουρκία.
Την επικήρυξη, δηλαδή, των «8» από τον Τούρκο πρόεδρο, σημείωναν χαρακτηριστικά διπλωματικοί παρατηρητές, αποτιμώντας το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία.
Κάτι, που όπως κατέδειξε και η συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν φαίνεται διατεθειμένος να ξεχάσει.
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, εκφράζει την ικανοποίησή της από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.
Πήγατε απροετοίμαστοι, σχολιάζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα να καθορίσει εκείνη το πλαίσιό της.
Η Πειραιώς, τονίζει ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία, εγείρουν μια σειρά σοβαρών ανησυχιών και ερωτημάτων.
«Όλα δείχνουν ότι σκοπός του κ.Τσίπρα ήταν να διασφαλίσει με  υψηλό αντιστάθμισμα από ελληνικής πλευράς μια, κάποια ασαφή, περίοδο εκτόνωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει του γεγονότος ότι η Ελλάδα έχει ήδη εισέλθει σε προεκλογική τροχιά», αναφέρουν χαρακτηριστικά, στελέχη της ΝΔ.

Δύο σενάρια για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

Σε κάθε περίπτωση, με την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη το Μέγαρο Μαξίμου κάνει θετική αποτίμηση καθώς θεωρεί ότι ανοίγει ο δρόμος της σταθερής πια συνεννόησης ανάμεσα στις δύο χώρες και οι σχέσεις μπορούν με όχημα την οικονομική συνεργασία να προχωρήσουν σε σταδιακή βελτίωση.
Ένα σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε καθώς αποτελεί βούληση και των δύο πλευρών είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.
Αυτά, αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων ενός ναυάρχου κι ενός αρχηγού το αμέσως επόμενο διάστημα.
Και συγκεκριμένα, του Βαγγέλη Αποστολάκη και του Ακάρ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι δύο: να μην είναι οπλισμένα τα μαχητικά αεροσκάφη που επιχειρούν ή ασκούνται στο Αιγαίο και μια εναλλακτική πρόταση είναι να είναι μικρότερος ο αριθμός αυτών που μετέχουν σε ασκήσεις.
Βέβαια, είναι γεγονός, ότι και τα δύο εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, άλλες φορές με επιτυχία, άλλες εγκαταλείφθηκαν. Μένει να δούμε αν αυτή τη φορά θα έχουμε διαφορετική εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι υπάρχει μια ολόκληρη συζήτηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κι άλλα πράγματα που έχουν σχέση με το Αιγαίο.
Αρκεί βέβαια όλα αυτά να καταδειχθούν και στην πράξη. Μάλιστα, στις 27 Φεβρουαρίου, οι Τούρκοι έχουν εξαγγείλει μια τεράστια ναυτική άσκηση, πρωτοφανή όπως υποστηρίζουν τουλάχιστον οι στρατιωτικοί αναλυτές από την ελληνική πλευρά, η οποία θα γίνει και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επομένως, έχει ενδιαφέρον να δούμε, σε περίπου είκοσι μέρες, την εν λόγω άσκηση καθώς και τα μηνύματα τα οποία θα εκπέμψουν οι Τούρκοι από εκεί.
Αναφορικά με την Χάλκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός στην φανερή πρόθεση του Τούρκου προέδρου να την συνδέσει και να κάνει παζάρι με τις μουφτείες της Θράκης, είπε όχι σε αυτό, σημειώνοντας όμως ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα δικαιώματα των μειονοτήτων αποτελούν υποχρέωση των κυβερνήσεων προς τους πολίτες τους.
Στον αντίποδα, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αρκούντως επίμονος.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης