Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Μηδενική αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου το 2030 – Πλήγμα από τα ηλεκτροκίνητα οχήματα

BofA: Μηδενική αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου το 2030 – Πλήγμα από τα ηλεκτροκίνητα οχήματα
Έκθεση της BofA για το πετρέλαιο 
Σημαντική επιβράδυνση και εν τέλει μηδενισμό στην αύξηση της ζήτησης πετρελαίου έως το 2030, αναμένουν οι αναλυτές της Bank of America (BofA) Merrill Lynch, επικαλούμενη την «επανάσταση» των ηλεκτροκίνητων οχημάτων και της «πράσινης» ενέργειας.
Ειδικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα «βλέπει» την αύξηση της ζήτησης στο ήμισυ το 2024, στα μόλις 600.000 βαρέλια, από 1,2 εκατομμύρια το 2019.
Ωστόσο, η υποχώρηση θα συνεχιστεί, για να μηδενιστεί το 2030, όταν και η ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως θα κορυφωθεί.
Σε αντίθετο κλίμα από το πετρέλαιο, τον μεγάλο χαμένο της «πράσινης» επανάστασης, ορισμένα βασικά εμπορεύματα θα ωφεληθούν σημαντικά.
Το λίθιο (για τις μπαταρίες ηλεκτροκίνητων), για παράδειγμα, το οποίο εξορύσσεται και παράγεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Αυξημένη ζήτηση θα υπάρξει και για το κοβάλτιο (εξορύσσεται κυρίως στη ΛΔ του Κονγκό), με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πρέπει, όμως, να προχωρήσουν σε γενναίες επενδύσεις.
Επί αυτού, η Bank of America Merrill Lynch προειδοποιεί για προβλήματα στην παραγωγή οχημάτων αν δεν πραγματοποιηθούν τα παραπάνω.
«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το κοβάλτιο, αλλά αυτό θα ασκούσε απλώς πίεση σε άλλα υλικά.
Οι παραγωγοί αυτοκινήτων μπορούν σταδιακά να υποκαταστήσουν το κοβάλτιο στο νικέλιο, τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Με τη σειρά του, αυτή η μετατόπιση μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενη ζήτηση για νικέλιο, δημιουργώντας μια άλλη συμπίεση προσφοράς, καθώς τα σχέδια επέκτασης των ορυχείων είναι περιορισμένα», σχολιάζεται.
Αρνητικά στην εξάπλωση των ηλεκτρικών οχημάτων ενδέχεται να συμβάλλει και η αλλαγή πολιτικής για το κλίμα από τις ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του Donald Trump, επισημαίνεται.
Τα εν λόγω οχήματα, έως το 2020, θα καλύψουν το 5% των παγκόσμιων πωλήσεων, για να εκτοξευθούν στο 40% μέχρι το 2030 και 95% το 2050!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης