Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Η Σ. Αραβία έδωσε αμερικανικά όπλα σε συμμάχους της αλ-Κάιντα

CNN: Η Σ. Αραβία έδωσε αμερικανικά όπλα σε συμμάχους της αλ-Κάιντα
Η Σαουδική Αραβία έδωσε αμερικανικά όπλα σε συμμάχους της αλ-Κάιντα
Η Σαουδική Αραβία και σύμμαχοί της έχουν προωθήσει αμερικανικά όπλα σε αντάρτες που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση αλ-Κάιντα και σε σκληροπυρηνικές μουσουλμανικές πολιτοφυλακές, όπως αποκαλύπτει το CNN.
Ειδικότερα, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρεται να χρησιμοποίησαν τα αμερικανικά όπλα ως αντίτιμο για να εξαγοράσουν την στήριξη ορισμένων ένοπλων ομάδων στην Υεμένη, όπου το Ριάντ και άλλα σουνιτικά κράτη μάχονται κατά των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι πρόσκεινται στο σιιτικό Ιράν.
Η έρευνα του CNN καταδεικνύει ότι στο πλαίσιο των συγκρούσεων στην Υεμένη ορισμένα όπλα έχουν φτάσει στα χέρια φιλο-ιρανικών δυνάμεων, εκθέτοντας ευαίσθητη αμερικανική τεχνολογία στην Τεχεράνη.
Σε κάθε περίπτωση η παραχώρηση αμερικανικού οπλισμού σε τρίτους συνιστά παράβαση της σύμβασης που έχουν συνάψει η Σαουδική Αραβία και το ΗΑΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το CNN μεταδίδει ότι αφότου παρουσίασε τα ευρήματα του ρεπορτάζ του αξιωματούχος του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αρχίσει έρευνα για το ζήτημα.
Το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει ότι η προώθηση πολεμοφοδίων σε ακραίους ισλαμιστές εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τα πεπραγμένα της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, και κατά πόσον το Ριάντ είναι αξιόπιστος παραλήπτης αμερικανικών όπλων.
Αντιδρώντας στην δολοφονία του δημοσιογράφου Jamal Khashoggi από Σαουδάραβες πράκτορες, το αμερικανικό Κογκρέσο εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει νομικά την πρόσβαση του Ριάντ στο αμερικανικό οπλοστάσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης